Osramotili ste se? 6 načina da uvijek spasite obraz

Kome se nikada nije dogodilo da se osramoti? Da zamijeni jednu osobu za neku drugu, da se spotakne i padne pred gomilom ljudi, da nenamjerno kaže nešto uvredljivo. Pitanje je kako se izvući iz neugodne situacije. Praviti se kao da se ništa nije dogodilo? Pristojno se ispričati ili dati petama vjetra? Ovisi o vašoj sigurnosti u sebe, a zatim i o tome koliko je težak gaf koji ste učinili.

Kako si pomoći
  1. Najčešći način na koji se ljudi izvlače iz nezgodnih situacija jest praviti se kao da se ništa nije dogodilo. I zaista, prelazeći preko počinjene greške umanjujemo njenu važnost, a time možemo postići da je i drugi brže zaborave.
  2. Nelagodu izazvanu gafom koji ste počinili možete ublažiti samoironičnim šalama. To je dobar način da vratite kontrolu nad sobom i poljuljano samopouzdanje.
  3. Sjetite se sličnih situacija koje su se dogodile osobama koje cijenite i koje ni u snu ne biste zbog toga kritizirali. Ne zaboravite da gafovi nisu samo vaš problem, oni se mogu dogoditi svakome. Takvo razmišljanje pomoći će vam da lakše prijeđete preko osjećaja frustracije i nelagode.
  4. Priznajte drugima koliko vam je neugodno. Osobe koje su neugodnoj situaciji nazočile kao “publika” tako će sigurno će imati više razumijevanja za vas.
  5. Skrenite pozornost sa sebe. Kako? Primjerice, svi su prasnuli u smijeh jer imate čarape različitih boja? Ispričajte im kako se u nekoj drugoj prilici nekome dogodila još gora stvar: na primjer netko je cijeli dan hodao s otvorenim patentnim zatvaračem na hlačama.
  6. Ako je razlog vaše nelagode taj što ste svjesni da ste nekome, ne htijući, učinili nešto nažao (ili ga doveli u nepriliku), najbolje je rješenje ispričati se zbog toga. I to odmah.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like