Ne zadržavajte suze, plač je dobar za zdravlje

Kaže se da su suze “ženska posla”, a prevladavajuće je mišljenje da pravi muškarci ne plaču, no dati si oduška kroz plač korisno je za zdravlje jer suze, kao izraz emocija, ne treba kočiti i potiskivati. Je li svaki plač jednak? Je li prečesto plakanje znak psihičkog problema? Zašto je plač različit kod žena i muškaraca? Ukratko, iako su nam suze često u očima, pustili ih mi da poteku ili ne, o njima još znamo vrlo malo, a i to malo uglavnom se temelji na predrasudama.

Susprezanje je stresno

Plač je fiziološka pojava koja nam omogućava da se riješimo akumuliranih emotivnih stresova i napetosti, uz pozitivan učinak za tijelo i za psihu. Blokirane emocije se pretvaraju u opće stanje krutosti koje se odražava i na muskulaturi, što i ne treba čuditi s obzirom na to da su tijelo i um usko povezani. Osim toga, zadržavanje emocija na neki način “zaleđuje” i čini trajnim neugodno stanje duha uzrokovano stresom i napetošću. Svaka zadržana suza pretvara se u potencijalnu štetu za organizam. Prisiljavanje na zadržavanje suza u raznim emotivnim stanjima dovodi do blokiranja tih emocija u nama i stvaranja snažnog unutrašnjeg stresa. Dugoročno, takvo stanje djeluje štetno na želudac i crijeva, imunosni te srčani i krvožilni sustav.

Muškarac koji plače je hrabar

Uobičajeno se na suze gleda kao na znak slabosti, posebno kod muškaraca. Zbog kulturoloških i odgojnih razloga muškarcima se uvijek branilo plakati, osim u situacijama velike tuge zbog smrti bliske osobe ili pak kad je riječ o nekom uzbudljivom i važnom događaju (kao što je sportska pobjeda). Nažalost, u današnje vrijeme još se “pravim” muškarcem smatra samo onaj koji nikada ne plače. No, istina je posve drugačija: svjesno plakanje je upravo oblik hrabrosti jer pokazuje da je osoba sposobna kontrolirati i iskazati vlastite emocije.

Od tuge, radosti, ganuća…

Suze su najočitija karakteristika plača, no u plaču koji je uzrokovan bolom prisutni su i jecaji, ridaji, poseban izraz usana, crvenilo lica i povišenje krvnog tlaka. Osim toga, kod plača od tuge postoji i sklonost pokrivanja lica rukama kao da ga se želi sakriti. S druge strane, kod plača od sreće suze prate osmijesi, čak i manifestacije euforije, kao što su skakutanje i radosno kliktanje.

Plač nije uvijek odraz tuge i boli. Vrlo često je, i kod žena i kod muškaraca, odraz ganuća. Uzrok može biti neki važan događaj, primjerice prisustvovanje vjenčanju vlastitog djeteta. U tom slučaju, riječ je o ugodnom plaču budući da je uzrok osjećaj radosti i sreće i, naravno, treba se bez susprezanja prepustiti tim osjećajima.

Popuštanje obrambenih mehanizama

Kod žena su mehanizmi zaštite malo “labaviji” nego kod muškaraca, ne zbog slabosti, nego više zato što žene i nemaju tako izražen osjećaj da bi se trebale braniti. Na primjer, žena kojoj se dogodi neki trenutak slabosti ili neka nezgoda bez problema to ispriča svojoj okolini, no muškarac se boji osude okoline, sažalijevanja ili ismijavanja. Stoga su kod muškaraca obrambeni mehanizmi uvijek jako aktivni, pa zbog toga oni i rjeđe plaču. U svakom slučaju, ta razlika nije genetski već društveno uvjetovana. Mogla bi se promijeniti kad bi se mušku djecu prestalo od malih nogu podučavati da ne smiju plakati i pokazivati osjećaje. Učinci takve promjene u odgoju bili bi dalekosežni jer, tvrde stručnjaci, čovjek koji nauči izražavati svoje osjećaje i koji nije stalno pod pritiskom da ih mora skrivati puno je manje agresivan.

Plač ubija libido

Ako ste mislili da su vaše suze muškarcima privlačne, u krivu ste. Ne samo da im nisu privlačne, već i ubijaju spolnu želju. Ako se ponekad i može govoriti o nekoj vrsti privlačenja, tu nikako nije riječ o erotici već o žaljenju i nekoj vrsti očinskih osjećaja i pažnje. U svakom slučaju, ženske suze imaju izrazito antierotično djelovanje koje dovodi do pada razine testosterona kod muškaraca. Koliko god netom prije bio uzbuđen i spreman na vruće igre pod pokrivačem, kad vidi ženske suze, svaki muškarac gubi volju i odustaje.

Što kad on zaplače?

Umjeren plač muškarca ženi može biti privlačan. Pod umjerenošću se podrazumijeva ne pretjerana učestalost jer plačljiv partner nije privlačan nijednoj ženi. Privlačan nije ni muškarčev plač koji je uzrokovan strahom od suočavanja s određenom situacijom ili manjkom samopouzdanja. No plač od ganuća ženama može biti vrlo erotičan jer tada izlazi na vidjelo nježna strana karaktera.

Tipične situacije u kojima žene plaču
  • Šef vas je prekorio. Toliko ste se trudili da dobro obavite posao, no zaboravili ste predati neki važan dokument. I šef je zbog toga bio prilično grub na riječima. To je situacija u kojoj od plača nema naročite koristi, nego je on znak slabosti. Kako reagirati? Poradite na samopouzdanju i imajte na umu da je griješiti ljudski te da uvijek imate priliku popraviti stvar.
  • Ostavio vas je partner. Plačite bez suzdržavanja jer bol zbog gubitka treba ublažiti i pustiti iz sebe u obliku suza. Prije nego što počnete racionalno razmišljati, nužno je dati oduška svojoj boli: i to je jedan od načina da osvijestite da život ipak ide dalje.
  • Neočekivani trošak. Stigao vam je astronomski telefonski račun i ne znate kako da skupite novac. Dođu li vam u toj situaciji suze, riječ je o suzama koje oslobađaju od napetosti zbog bezizlazne situacije. U redu, isplačite se, no nakon toga se saberite i pokušajte pronaći rješenje, makar to bila i posudba.
  • Tužan film. Ganuće tijekom gledanja filma je klasična situacija u kojoj žene plaču, a to se najčešće događa kad se identificiraju s nekim likom i proživljavaju njegovu situaciju. U svakom slučaju, riječ je o oslobađajućim emocijama i suzama koje su korisne pa se nemojte suzdržavati.
  • Svađa s roditeljima. Ovo se odnosi na mlade djevojke: primjerice, kad im roditelji ne dopuštaju da navečer ostanu dugo vani, one nerijetko briznu u plač. Adolescentice u tom slučaju plaču od srdžbe i frustracije zbog toga jer se osjećaju kao da su u zatvoru. No, slično se događa i 30-godišnjakinjama u određenim situacijama kad ne mogu dobiti ono što bi htjele, posebno od partnera. U tom slučaju, imajte na umu da ste odrasli i da možete upravljati svojim životom i otvoreno reagirati tražeći svoja prava, a ne plačući.

Fotografije: Love Actually press photo

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like