Kako poboljšati pamćenje?

Za školu, posao i za bilo kakva učenja korisno je imati što bolje pamćenje kako bismo što lakše napredovali i osjećali se bolje. Kako možemo usavršiti svoje pamćenje i koje su nam tehnike za to na raspolaganju?

Uvjeti za učenje

Pamćenje je mogućnost usvajanja, zadržavanja i korištenja informacija. Ljudi se međusobno razlikuju po sposobnosti upamćivanja. Bez obzira na prirodni dar, pamćenje možemo vježbati i znatno ga poboljšati. Prije nego što se detaljnije osvrnemo na strategije za poboljšanje pamćenja – mnemotehnike – važno je osigurati uvjete za bolje zapamćivanje ili učenje.

  • Otkloniti vanjske smetnje. U to spadaju buka s ulice, prizori koje vidimo kroz prozor, mirisi iz kuhinje, neprilagođena temperatura u prostoriji itd.
  • Otkloniti unutarnje smetnje, jer i one utječu na gubitak koncentracije. Tu se ubrajaju sanjarenje i emocije poput zabrinutosti, straha, tuge. One stvaraju sukob unutar uma i ometaju sposobnost pamćenja. Dok smo zaokupljeni brigom ili nekom drugom uznemirujućom emocijom, ne možemo usmjeriti punu pažnju na zapamćivanje.
  • Gubitak interesa za temu. Kako bismo pojačali interes za temu, možemo je dovesti u vezu s područjima koja nas zanimaju, našim svakodnevnim životom i sl. Zatim, možemo koristiti maštu. Interes za temu može se razviti razmišljanjem o tome što dobivamo svladavanjem teme, odnosno što gubimo ako ne naučimo to što čitamo. Pomoći može i autosugestija, primjerice, možemo si ponavljati jednostavnu afirmaciju: “Ova tema me zanima sve više i više”.
Mnemotehnike

Strategije za bolje zapamćivanje zovu se mnemotehnike. Možemo ih definirati kao specifične mentalne strategije čiji je osnovni cilj pretvaranje besmislenih sadržaja u smislene kako bismo ih lakše upamtili. One se koriste i kako bismo povezali nepovezane sadržaje te pronašli način da ih se lakše sjetimo kada to bude potrebno.

Mnemotehnikama se koristimo jer odjednom možemo zapamtiti pet do devet informacija, koliki je kapacitet našeg kratkoročnog pamćenja. Stoga se, moramo li zapamtiti veći broj informacija, često trebamo koristiti mnemotehnikama. Mnoge su znanstvene studije dokazale da se pamćenje mnemotehnikama može poboljšati i do 200 posto. Kad znamo koje vrste mnemotehnika postoje, odabrat ćemo one koje nam najviše odgovaraju, ali i kreirati vlastite.

Zaboravni poslovnjaci

Nažalost, mnemotehnike koristi tek mali broj ljudi. Kako je sposobnost pamćenja važna i u poslovnom svijetu, zanimljivo je da je jedno istraživanje među poslovnim ljudima pokazalo da čak 61 posto poslovnjaka uopće ne zna što su mnemotehnike, a u radu se mnemotehnikama redovito koristi samo 15 posto poslovnjaka.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like