Kako doživljavate svoje tijelo?

Posljednjih godina se često govori o tome kakvu sliku imamo o vlastitom tijelu, a najčešće je to povezano s poremećajima prehrane koji su sve rašireniji i to ne samo među mladima. No, što je zapravo slika o vlastitom tijelu i koliko ona zaista utječe na prosječnog čovjeka? Slika o vlastitom tijelu, ili na engelskom body image, je mentalna slika vlastitog koju svatko od nas ima, te skup misli i osjećaja prema toj slici. A koliko ona utječe na ljude najbolje govore šokantni statistički podaci: 80 posto žena nezadovoljno je svojim izgledom, 51 posto djevojčica u dobi od samo 10 godina bi se sebi više sviđalo kad bi smršavile, 45 posto muškaraca je nezadovoljno svojim fizičkim izgledom, a čak 80 posto desetogodišnjaka strahuje da ih se ne smatra predebelima. Drugim riječima, slika o vlastitom tijelu postaje problem svakom, od vaše kćeri, sina ili majke pa do supruga. Koliko je ona vama problem? Riješite test i otkrit ćete.

Test

Uzmite olovku i papir. Za svako pitanje upišite si po 1 bod, ako je odgovor „rijetko/nikada“, 2 boda ako je odgovor „ponekad“, te 3 boda ako je odgovor „često/uvijek“. Odgovorite najiskrenije što možete nastojeći razmišljati o onome što općenito mislite o svom tijelu, a ne samo kako se danas osjećate.

 1. Da li vaše raspoloženje utječe na to kako doživljavate svoje tijelo?
 2. Je li vam teško primiti komplimente na vaš izgled?
 3. Koliko brinete o svojoj tjelesnoj težini?
 4. Utječe li ono što jedete na to koliko privlačnom se osjećate?
 5. Je li vam problem jesti što god poželite pred drugima ili vas to uopće ne muči?
 6. Osjećate li grižnju savjesti ako preskočite tjelovježbu?
 7. Zateknete li se ponekad kako vam se ne sviđaju osobe koje su zgodnije od vas?
 8. Koliko često imate negativne primjedbe na svoj izgled?
 9. Pitate li često druge kako izgledate?
 10. Izbjegavate li određene situacije samo zbog onoga što biste trebali odjenuti (primjerice odlazak na bazen, parti i slično)?
Zbrojite bodove i pogledajte u koju skupinu pripadate
 • Od 10 do 15 bodova: Čestitamo! Imate zdravu i relativno pozitivnu sliku o vlastitom tijelu.
 • Od 16 do 23 boda: Vi ste zlatna sredina ili prosjek, kako želite. Slika koju imate o svom tijelu je bolja nego što je imaju neki ljudi , ali biste ipak trebali više cijeniti vlastito tijelo.
 • Od 24 do 30 bodova: Za vas je problem i samo razmišljanje o vlastitom tijelu, najradije biste zaboravili da ga uopće imate. Uzmite si vremena i posvetite ga malo njezi tijela, ali poradite i na psihološkom aspektu problema, na primjer tako da kupite neki priručnik samopomoći koji će vas navesti na pozitivnije razmišljanje ili porazgovarajte s prijateljicom.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like