Je li uistinu vrijeme za odlazak?

Odluka o prekidu nikad nije laka, ako niste sretni ali još ne možete prihvatiti, možda vam pomognu savjeti psihologa.

Ako u vezi više ne dobijate ono što vam je potrebno da biste bili sretni, vrijeme je da krenete dalje. Ovo na prvi pogled može djelovati sebično, ali za vezu je uvijek potrebno dvoje, i ako jedan od partnera više nije sretan, puno je zdravije za oboje da prekinete nego da ostanete zajedno i mučite se.

Ponekad odluku o rastanku odlažemo, jer imamo dojam da je to ravno priznanju da smo uzalud trošili vrijeme i energiju. Ali, ako ste svjesni da vaši zajednički snovi više ne postoje, ne vrijedi pokušavati sačuvati iluziju. Što više odlažete odlazak, bit će vam sve teže, prekid će biti bolniji, a oporavak duži, čak i kada ste vi onaj koji ostavlja.

Ovo naravno ne znači da trebate nestati na prvi znak neslaganja, veze imaju uspone i padove, za dobar, zdrav odnos je, osim ljubavi, potrebno i puno truda i razumijevanja sa obje strane. Ipak, iako ne postoji “formula” za određivanje trenutka u kojem više nema svrhe truditi se, ako prepoznajete neke od ovih obrazaca, vrijeme je da ozbiljno razmislite. Možda je došlo vrijeme da dalje nastavite sami.

Više ne razgovarate

Svi mi imamo različite stilove komunikacije, ali ako kad se dogovorite oko toga tko će u dućan a tko će platiti račune više nemate što reći jedno drugom, gotovo je. Pitanje je samo tko će od vas dvoje prvi to biti spreman priznati.

Ne veselite se zajedničkim trenucima

U seksu možda uživate i više nego kad ste se tek upoznali, ali u suštini nemate što reći jedno drugom? Na večere idete s prijateljima da biste izbjegli neugodnu tišinu koja je sve češća kad izađete sami? Ako se “uhvatite” da vrijeme provodite u većem društvu jer nemate više potrebu da se posvetite jedno drugom, vrijeme je da svatko krene svojim putem.

Previše ste kritički nastrojeni prema partneru

Kad ima ljubavi, spremni smo zažmiriti, i ne primjećujemo male stvari jer uvijek imamo u vidu ono lijepo čime nas je partner privukao… Ako primjećujete da u posljednje vrijeme partnera sve češće uspoređujete s drugim ljudima, i da su te usporedbe uvijek nekako na njegovu ili njenu štetu, ljubav je vjerojatno davno iščezla.

Više se ne smijete zajedno

Ako vam njegove šale više nisu smiješne, a njega živciraju sitnice koje su mu ranije mamile osmijeh, gotovo je.

Sve ovo, naravno, ne znači da se trebate pokupiti i da odete čim naiđete na prvi problem, ali ako se previše često ili previše dugo osjećate loše, možda je vrijeme da pokušate zamisliti život bez vašeg sadašnjeg partnera. I budite iskreni prema sebi, čak i ako bude bolno, jer samo tako možete biti sigurni da ćete donijeti pravu odluku.

Fotografije: HBO

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like