Grickanje: mali znaci velike strasti…

Takozvani “ljubavni ugriz” je zapravo hematom, crvena mrlja na koži koja može biti različitog oblika i veličine. Najčešće se pojavljuje na vratu, a nastaje zbog pucanja kapilara uslijed grubljeg poljupca. Nije opasno, ali je neugodno tako “obilježen” šetati okolo.

Za nastanak hematoma dovoljno je samo nekoliko sekundi strastvenog ljubljenja u vrat, na primjer, a njegova paleta boja ide od crvene, ljubičaste do plave.

Te mrlje će se sa kože povući najkraće za 24 sata, a najduže za sedam dana. Čudotvornog lijeka nema, kao ni kreme, ali možete probati sa, na primjer, hepatrombin gelom.

Također, pokušajte ubzati proces “ozdravljenja” hladnim oblogama: stavite kockicu leda u pamučnu maramicu i držite na hematomu. Ako nemate led, pokušajte sa žlicom koju ste držali u frižideru.

I hladno-topli tretman možda pomogne: naizmjenično stavljajte hladnu i toplu oblogu (kockicu leda i vrećicu čaja od kamilice, na primjer).

Ali, ne pretjerujte sa tretiranjem da ne biste pogoršali problem. Najbolje je, ipak, pustiti da se mrlja povuče sama od sebe.

Vremenom će postajati sve bljeđa, dok potpuno ne nestane.

Zimi je lako – nosite dolčevitu, šal ili maramu, a ljeti… pa, vodite računa.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like