FARMACIA-banner-1060x250px-vita-novo

03 Nov
33. TJEDAN
Napisala Melita Rimac |
 
Veličina fonta Smanji veličinu fonta Povećaj veličinu fonta
Ocijeni sadržaj
(0 Glasova)
Ukoliko još uvijek želite započeti tečaj za trudnice, 33. tjedan je krajnje vrijeme da to i učinite.
Buduća majka


U 33. tjednu trudnoće vrat maternice još uvijek je primjerene duljine i zatvoren. Ovi pojmovi podrazumijevaju duljinu vrata maternice (cerviks) od nekih 2 cm, a u Vašoj trudničkoj knjižici možete pronaći zapisano i "2 čl." ili možda "100%". U jednom slučaju ovdje se koriste centimetri, u drugom duljina članka prsta, a u trećem relativni odnos duljine vrata maternice u odnosu na početak trudnoće. Drugi važni kriteriji u procjeni stanja vrata maternice su položaj (cerviks straga, centriran, sprijeda); konzistencija (cerviks tvrd, mekan), kao i otvorenost (cerviks zatvoren, uloživ za vršak/vrh/jagodicu prsta, prohodan za 1 prst). Sve ove kvalitete služe za procjenu sazrijevanja cerviksa koje se normalno počinje dešavati potkraj trudnoće. 

Prijevremeno sazrijevanje cerviksa svakako ukazuje na prerani porođaj i zahtijeva pojačani nadzor, a vrlo često i hospitalizaciju. Veoma rano prijevremeno sazrijevanje cerviksa, prohodnost cerviksa za najmanje jedan prst u trudnoći do 28. tjedna liječi se malim kirurškim zahvatom i postavljanjem kružnog šava na vrat maternice, što se označuje kao cerclage. 

U ovo vrijeme može se javiti smanjenje libida, ne brinite se ako se to dogodi i Vama. 

Katkad možete imati veoma jasne snove, a vjerojatno ćete i češće mokriti.


Vaša beba


Vaša beba se sada već smješta u položaj za rađanje, što ćete vjerojatno saznati na Vašoj sljedećoj kontroli. Porođajni položaj bebe podrazumijeva nekoliko stvari:


• odnos uzdužne osi djeteta prema uzdužnoj osi maternice, što se označuje s položaj - situs. Tako razlikujemo uzdužni, poprečni i kosi položaj;

• odnos leđa djeteta prema stijenci maternice, što se označuje sa smještaj - positio. Tako leđa mogu biti lijevo sprijeda, lijevo straga, desno sprijeda itd.;

• odnos pojedinih dijelova djeteta međusobnooznačuje se kao držanje - habitus. Tako glavica može biti savijena prema sprijeda, ispružena i savijena put straga, ručice savijene ili ispružene itd.;

• odnos između prednjačećeg dijela djeteta prema porođajnom kanalu označuje se kao namještaj - praesentatio. Tako npr. kada glavica prednjači, vodeći dio može biti tjeme, ali i čelo ili lice, a kod zatka voditi može zadak, nožice, koljena i sl.


Najnovije statistike pokazuju da je kod 100 porođaja u prosjeku 99 uzdužnih položaja i 1 poprečni položaj. Od 99 uzdužnih položaja, kod djeteta u 94 puta prednjači glavica, a 5 puta vodi zadak. Od 94 porođaja glavicom, u 92 porođaja je vodeći dio tjeme, a u 2 puta neki od drugih dijelova glave (čelo, lice).


Dužina i težina bebe:


Vaša beba dugačka je oko 42 cm, i teška 1.800 - 2.000 g.


Savjet


Prerani porođaj je termin koji označuje porođaj između 24. i 37. tjedna trudnoće. Rani prerani porođaj je porođaj između 24. - 34. tjedna trudnoće, dok se terminom kasni prerani porođaj označuje porođaj između 34. - 37. tjedna trudnoće. Kod nejasnog termina porođaja, prerani porođaj označuje porođaj djeteta koje teži manje od 2.500 g. Razlozi nastanka preranog porođaja su obično mnogostruki i vrlo često međusobno isprepleteni.


Rizični čimbenici za nastanak preranog porođaja:


• nezdrave životne navike kao što su pušenje, prekomjerno uživanje alkohola i kave.

• lošiji socijalno-ekonomski uvjeti života;

• snažna tjelesna opterećenja u trudnoći;

• psihički stres;

• nesvjesnost značenja antenatalne zaštite i nedovoljna kontrola tijekom trudnoće;

• infekcije u genitalnom, odnosno urogenitalnom području.


Između navedenih čimbenika najznačajniji razlog u nastanku preranih porođaja ostaje uzlazna (ascendentna) infekcija urogenitalnog trakta. Pri tome su najčešći uzroci infekcije klamidije, ureaplazma/mikoplazma, gljivice, trihomonas i herpes virus, koji unutar preranih porođaja do 2.000 g čine 3/4 uzroka nastanka prijevremenog porođaja.


Znaci preranog porođaja:


• iznenadni bolovi u donjem dijelu trbuha, tipa grčevitih stezanja koji se javljaju u redovitim razmacima;

• konstantni bolovi u predjelu križa;

• pojava sukrvice ili tamno smeđeg iscjetka iz rodnice;

• otjecanje plodne vode.


U slučaju pojave bilo kojeg od ovih znakova obvezno se posavjetujte s Vašim ginekologom, a u slučaju njegove odsutnosti ili nemogućnosti kontakta javite se svakako u najbližu kliniku.

Melita Rimac • Fotografija: Inmagine

Dodatne informacije