Je li točno da djeca moraju što češće hodati bosonoga?

Mala stopala i prstići najbolje se razvijaju kad se djeca kreću bosa jer tada imaju potpunu slobodu pokreta koja im je nužna. Stajanjem, skakanjem i trčanjem bez cipela jačaju se mišići na nogama, koji su preduvjet za zdravo i otporno dječje stopalo. Za održavanje kondicije stopala najbolje je hodanje bosim stopalima na prirodnim elastičnim podlogama poput pijeska, trave ili šumskog tla.

Kada dijete treba prve cipelice?

Ne žurite s kupnjom prvih cipela. Mala stopala najbolje se razvijaju bez cipela. Zaboravite sve prodajne argumente vezane uz visoke, niske, zaštitne i bilo kakve druge cipele. Vaše će dijete naučiti hodati, trčati i skakati i bez cipela. Djetetu kupite prve cipelice tek kad može samostalno stabilno hodati.

Kako znamo da je cipela odgovarajuće veličine?

Cipela mora biti oko 6 mm veća od stopala. Dječja stopala su vrlo mekana i zato lako stanu i u premale cipele. Osim toga, dječji živčani sustav nije još dovoljno razvijen da bi djeca mogla osjetiti kako su premale cipele neugodne za nošenje. Razvijanje najvažnijih struktura (kostiju, tetiva i mišića), kao i završno oblikovanje stopala i postizanje čvrstoće traje otprilike do šesnaeste godine.

Je li važno doba dana u kojem kupujemo cipele?

Važno je. Stopala se tijekom dana povećaju za otprilike 4%: produžuju se i postaju šira. Zato se preporučuje cipele kupovati poslijepodne.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like