Brojni su razlozi zbog kojih djeca ne govore istinu (da, ni vaše dijete nije iznimka)

Mala djeca nisu u stanju razlikovati istinu od laži ni maštu od stvarnosti, jer je za njih sve stvarno. Imaju živopisnu i bujnu maštu, često izmišljaju priče u koje vjeruju ili preuveličavaju stvarne događaje. Oni neće znati da lažu dok im roditelji to ne kažu. Do četvrte godine djeca uopće nisu ni svjesna da govore neistinu. Prema tome, ne treba se zabrinjavati zbog dječjeg laganja, nego ga treba prihvatiti kao dio njihova odrastanja. Iako su dječje laži najčešće bezazlene i beznačajne, ako roditelji ne reagiraju na njih, to djetetu može prijeći u naviku. Osim toga, može i samo početi vjerovati da je izgovorena laž zapravo istina.

Usmjerite ih

Budući da djeca u početku uopće nisu ni svjesna da govore neistinu, treba razumjeti da oni na taj način govore što bi željeli da se dogodilo ili suprotno, što ne bi željeli da se dogodilo. U tim situacijama roditelji imaju glavnu ulogu da im objasne razliku između onoga što su zamislila i stvarnog događaja. Primjerice, kada dijete priča da se dogodilo nešto što je zapravo nemoguće, roditelj može unijeti stvarnost u priču tako da kaže: “Ti bi želio da se to dogodilo…” ili “Ti bi želio da to možeš” i slično. U takvim situacijama vrlo je važno uočiti i ukazati djetetu da to što priča nije zapravo tako te da je važno da kaže istinu.

Mi smo im uzor

Kao i većinu drugih socijalnih vještina, djeca od roditelja uče i lagati, čega roditelji nisu ni svjesni. Često se dogodi da roditelji kažu neistinu pred djetetom, koje na taj način usvaja to ponašanje kao prihvatljivo i poželjno. Važno je da roditelji vode računa o svojim postupcima, posebno pred djecom.

U predškolskoj dobi djeca sve više razvijaju sposobnost razlikovanja istine od laži te počinju pokušaji manipulacije okolinom pomoću neistina.

Razlozi zbog kojih djeca lažu su brojni, od izazivanja pažnje, postizanja cilja, izbjegavanja kazne pa do toga da žele impresionirati druge ili se žele pokazati jačima i boljima. Ona djeca koja lažu da bi se pokazala u boljem svjetlu nemaju dovoljno samopouzdanja. Kada dijete stekne samopouzdanje, i laži će nestati jer neće imati potrebu preuveličavati i lagati kako bi se pokazalo boljim.

Djeca koja su usvojila osjećaj za dobro i loše lakše će se suočavati s teškim situacijama, čak i ako im nedostaje samopouzdanja.

Obratite pažnju na vrstu laži

Zlostavljana ili zanemarena djeca najčešće lažu. Razlog je strah od kazne ili pokušaj da uljepšaju svijet u kojem žive. Na taj se način lakše nose sa stvarnošću u kojoj žive. Osim toga, neka djeca lažu i da ne bi razočarala roditelje, odnosno zato da bi udovoljila njihovim očekivanjima.

Kako bi se kao roditelji lakše uhvatili u koštac s dječjim lažima, potrebno je razumjeti zašto dijete laže jer se jedino tada može otkloniti nepoželjno ponašanje. Ovisno o stupnju razvoja i djetetovoj dobi, razlozi za laganje su različiti. Djeca predškolske dobi najčešće lažu jer imaju izrazito razvijenu maštu, školska djeca koriste laži kako bi udovoljila autoritetima, a stariji lažu jer misle da je to jedan od načina rješavanja problema.

U svakom slučaju važno je ne optuživati niti prijetiti djetetu, jer to može izazvati upravo suprotan efekt. Time bi se samo potaknulo djetetovo laganje jer bi, u strahu od ponovnih optužbi, ponovno moglo pribjeći laganju. Iako dječje laži, posebno kada je riječ o vrlo maloj djeci, znaju biti simpatične, ne treba im se smijati ili ih prepričavati. Takvim pristupom dijete uočava da je privuklo pažnju i da se to roditeljima svidjelo te će nastojati takvo ponašanje ponoviti, a to nikako nije cilj.

Fotografije: Press photo All about a boy

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like