Kako ublažiti simptome proljetne alergije

Alergija ili preosjetljivost oštećenja su stanica uzrokovana različitim imunološkim reakcijama. Alergijske manifestacije najrasprostranjenije su imunološke bolesti, a zahvaćaju između 20 i 30% populacije zapadnih zemalja.

Uobičajeni simptomi alergije su rinoreja, kihanje, nazalna kongestija, piskanje u prsima i dispneja te svrbež i iritacija očiju i kože. Znakovi mogu uključivati i nazalni edem, bolnu palpaciju paranazalnih sinusa, piskanje u plućima, hiperemiju i edem konjuktiva te ljuštenje kože.

Kako je ublažiti

Kako bismo znatno ublažili intenzitet alergije, prvo što možemo napraviti je kontrolirati okoliš u kojem boravimo. To podrazumijeva izbjegavanje ili eliminiranje tvari koje uzrokuju alergijsku reakciju. Pri povratku izvana potrebno je isprati nosnu sluznicu, što bi trebalo biti sastavni dio higijene alergičara. Izloženost ćemo smanjiti i prozračivanjem prostorija u kojima boravimo, najbolje navečer kada je koncentracija peluda u zraku najniža.

Da biste izbjegli ili smanjili korištenje lijekova, evo nekih prirodnih antihistaminika koji će vam sigurno, makar malo, ublažiti alergijske simptome.

  • Kvercetin: Bioflavonoid sa snažnim antioksidativnim, antihistaminskim i protuupalnim djelovanjem smanjuje simptome alergije, astme, peludne groznice i osipa. Preporuka je uzimati ga od 250-600 mg /dan podijeljeno u dvije doze, zajedno s vitaminom C i bromelinom, s kojima ima sinergističko djelovanje. Prirodno ga možemo dobiti iz sjemenki grožđa, zelenog čaja, peršina, luka ili tamnog bobičastog voća, no uglavnom se, radi jačeg intenziteta alergije, mora uzimati preko dodataka prehrani.
  • Kozlinac (Astragalus membranaceous) je višegodišnja biljka, prirodnog staništa u Kini, Mongoliji i Koreji. Stoljećima već koristi se u tradicionalnoj kineskoj medicini za jačanje obrambenog sustava organizma, a kao ljekoviti dio biljke koristi se njegov osušeni korijen. Već dugo godina ova biljka koristi se za ublažavanje tegoba alergijskih reakcija koje uključuju alergijski rinitis, konjuktivitis ili čak dermatitis. Potrebno ga je početi koristiti u nižim dozama mjesec dana prije očekivane sezone alergija te nastaviti u potrebnoj dozi cijele sezone.
  • Ulje crnog kima: Danas jedan od najpopularnijih alternativnih lijekova u borbi protiv alergije i prirodni antihistamnik, crni kim postao je neizostavan dodatak prehrani kod alergičara. Tretman kod alergija potrebno je početi i nekoliko mjeseci prije perioda cvatnje (ožujak/travanj) kako bi se organizam pripremio za visoku koncentraciju peludi u zraku. Uzimanje bi se trebalo nastaviti sve do kraja jeseni, nakon čega se može napraviti pauza i ponovno početi korištenje u veljači. Ulje crnog kima zbog sadržaja timokinona ima dokazano imunomodulatorsko djelovanje tako da ga možete iskoristiti za razne tegobe povezane s padom imuniteta. Ako ga potpuno želite iskoristiti u obrani protiv alergije, preporuka je uzimati tri puta dnevno po dvadesetak kapi iza obroka.
  • Kalcij: U terapiji svih tipova alergija neizostavno se koristi Kalcij smanjuje propusnost kapilara i tako ublažava alergijsku reakciju. Uz kalcij, dobro je uzimati i vitamin C koji učinkovito smanjuje razinu histamina što ga tijelo proizvodi kao odgovor na alergiju te koji uzrokuje kihanje, suzenje očiju, začepljenost nosa i slične reakcije.
  • Probiotici: Poznato je da se u crijevima krije i do 80% našeg imuniteta. Zdrava i uravnotežena mikroflora crijeva je ona u kojoj je broj dobrih bakterija veći od broja patogenih i preduvjet je za zdravo funkcioniranje imunološkog sistema i zdravlje čitavog organizma. Trudnice koje su uzimale probiotike tijekom trudnoće imale su kod djece i do 80% smanjenu pojavnost dermatitisa i astme. Osnovni izvori probiotičkih bakterija su fermentirani proizvodi poput kefira, domaćeg termički neobrađenog sira ili jogurta te misa i tempeha, no ako je uslijed alergija i oslabljenog imuniteta potrebna veća doza, potrebno ih je uzimati u obliku različitih preparata za djecu i odrasle.

Očni simptomi

U sklopu peludne groznice obično se pojavljuje i sezonski alergijski konjunktivitis s vrlo neugodnim očnim simptomima u obliku svrbeži, crvenila, natečenosti i suzenja oka. Antihistaminici djeluju nepovoljno na kvalitetu suznog filma te se očni simptomi, ako su prisutni zasebno, tretiraju lokalnim pripravcima. Preporučuju se kapljice u obliku umjetnih suza bez konzervansa ili s konzervansom koji se razlaže na svjetlu ili nakon kapanja te kapljice s natrijevim hijaluronatom, dekspantenolom ili njihovom kombinacijom.

Također, vrlo su korisne kapi na biljnoj bazi s kamilicom, biljkom vidac i nevenom koje će znatno umiriti oko. Kapi za oči s raznim vrstama polimernih gelova dulje se zadržavaju na površini oka štiteći ga pritom od isušivanja i dodira alergena, tako da ih se preporučuje koristiti prije izlaska van i izloženosti alergenima.

Novije kapljice sadrže i ektoin, prirodni sastojak, koji stabilizira membrane mastocita te tako smanjuje intenzitet alergijske reakcije, a ujedno djeluje emolijentno i štiti očnu sluznicu od alergena.

Ako je alergijska reakcija ipak jačeg intenziteta, liječnik propisuje  očne antihistaminike od kojih najčešće olopatadin. On djeluje kao antihistaminik i stabilizator mastocita, zbog čega povoljan učinak nastupa ranije i traje dulje. Uz njega je također poželjno koristiti kapljice za ispiranje i vlaženje očiju kako biste što dulje očnu površinu držali čistom od alergena.

Nazalni simptomi

Ako se radi o jačim nazalnim simptomima, prednost se daje sprejevima koji sadrže ovlaživače u obliku natrijeva hijaluronata ili dekspantenola, te sprejevima s ektoinom koji će umanjiti intenzitet alergijske reakcije i zaštititi epitel nosne sluznice.

Vrlo je korisna i izotonična otopina morske vode, obogaćena solima mangana, koja ima  blagotvoran učinak na sluznicu nosa, održava njezinu prirodnu vlažnost, poboljšava uklanjanje nečistoća te jača otpornost sluznice na štetno djelovanje alergena iz okoliša.

Nosnu sluznicu potrebno je što češće čistiti i ispirati kako bi se otklanjali nakupljeni alergeni, a vrlo je korisno napraviti i mehaničku barijeru, tako da na sluznicu namažemo mast koja će na sebe vezati alergene.

Antihistaminici nove generacije

Antihistaminici nove generacije uglavnom se propisuju ako je prisutno više simptoma alergije. Ako se radi samo o očnim simptomima ili samo o alergijskom rinitisu, bolji je izbor lokalno tretiranje pojedinog simptoma kako biste izbjegli neke od njihovih nuspojava.

Antihistaminici novije generacije poput bilastina, desloratidina ili feksofenadina ne prolaze krvno-moždanu barijeru te ne uzrokuju toliko pospanost što je bila glavna nuspojava antihistaminika starije generacije. Uzimaju se jadan put na dan i, s obzirom na to da općenito nemaju velik učinak na nosnu kongestiju, moraju se često kombinirati s nosnim dekongestivima.

Nažalost, dekongestivi mogu  isušiti i oštetiti nosnu sluznicu, a kod teže začepljenosti samo su trenutna pomoć tako da će nam  uz antihistaminike liječnik često propisati kortikosteroidnu terapiju u obliku nosnog aerosola koji će smanjiti upalnu reakciju i olakšati nam disanje. Naravno, također je potreban oprez i pridržavanje propisane doze jer se, kod pretjerane upotrebe, mogu sistemski apsorbirati ili uzrokovati neke od lokalnih kortikosteroidnih nuspojava.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like