Astaksantin – snažan antioksidans

Astaksantin je vrlo snažan prirodni antioksidans koji pripada ksantofilnoj podskupini karotenoida. Daje karakterističnu crvenu boju nekim algama i životinjama (škampi, krill račići, jastozi i losos). Zanimljivo je da je za karakterističnu narančasto-crvenkastu boju perja flamingosa ili plamenaca zaslužan upravo astaksantin. Iako se mislilo da je astaksantin odgovoran samo za pigmentaciju, on je ipak zaslužan za neutralizaciju oksidativnog stresa u njihovu organizmu. Najrašireniji prirodni izvor astaksantina je mikroalga Hematococcus pluvialis.

Za razliku od ostalih karotenoida, astaksantin se u organizmu ne metabolizira u vitamin A što njegovu primjenu čini jako sigurnom. Njegova antioksidativna sposobnost 10 puta je snažnija od ostalih karotenoida i čak 550 puta snažnija od vitamina E. Iako je kemijski vrlo sličan beta-karotenu, vrlo male razlike u strukturi poboljšavaju njegova kemijska svojstva, što mu omogućava prelazak krvno-moždane barijere te snažno antioksidativno djelovanje u CNS-u (posebno u makuli oka i kod Alzheimerove bolesti).

Još su prva istraživanja devedesetih godina prošlog stoljeća dokazala da astaksantin povećava produkciju antitijela od strane limfocita T. Daljnje studije uspoređivale su imunostimulativno djelovanje astaksantina i ostalih karotenoida sa zaključkom da astaksantin ima mnogo snažnije djelovanje na jačanje imunološkog sustava od ostalih karotenoida.

Primjena i djelovanje

Astaksantin može biti vrlo učinkovit kod autoimunih bolesti poput reumatiodnog artritisa. Vrlo je važna studija koja pokazuje da suplementacija astaksantinom smanjuje bol i dovodi do poboljšanja u kvaliteti života osoba sa reumatoidnim artritisom.

Konstantna istraživanja dokazuju širi spektar djelovanja i nove mogućnosti primjene astaksantina. Uz izvanrednu sigurnost i podnošljivost  rezultati studija pokazuju da astaksantin:

  • smanjuje oksidativni stres i upalu
  • smanjuje rizik od aterogenih kardiovaskularnih bolesti
  • smanjuje razinu triglicerida i povećava razinu HDL-kolesterola
  • blokira oksidativna oštećenja DNA
  • smanjuje razinu C-reaktivnog proteina (CRP) i drugih upalnih biomarkera
  • poboljšava kognitivne sposobnosti
  • poboljšava oštrinu vida i prilagodbu oka
  • povečava mobilnost spermatozoida
  • djeluje učinkovito u poboljšanju sportskih izvedbi
  • djeluje antibakterijski kod infekcije bakterijom Helicobacter pylori

Astaksantin je na našem tržištu prisutan više od 15 godina. Najviše se primjenjuje za antioksidativnu zaštitu kože od štetnog sunčeva zračenja i kod preosjetljivosti kože na sunce. Klinička primjena astaksantina nadilazi njegovo djelovanje kod oksidativnog stresa i upala, što otvara daljnje mogućnosti u njegovoj primjeni kod usporavanja fizioloških promjena vezanih za starenje. Najnovija primjena astaksantina je u anti-age proizvodima. Osim u dodacima prehrani danas postoje i vrlo inovativni kozmetički proizvodi s astaksantinom.

Kako bismo sačuvali zdrav izgled kože i zdravlje cjelokupnog organizma potrebna je raznolika i uravnotežena prehrana i zdravi način života. Posebnu pozornost potrebno je obratiti na pravovremenu zaštitu kože od štetnog UV-zračenja iznutra i izvana kako bi se spriječilo razorno djelovanje slobodnih radikala.

Ne propustite!

Twinlab Astaksantin viskokokvalitetan je proizvod prisutan na hrvatskom tržištu već više od 15 godina. Twinlabov Astaksantin sadrži 4 mg astaksantina, izrazito snažnog prirodnog antioksidansa iz morskih algi.

Ne propustite promotivno pakiranje po cijeni od 279,96 kn za Twinlab Astaksantin + Twinlab Magnezij 375 mg.

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like