Svjetska anti-age otkrića: beta glukani jačaju kožu, šećeri je hrane

Dva nova kozmetološka istraživanja donijela su vrlo obećavajuće rezultate: ono američko odnosi se na sposobnost nekih aktivnih tvari da ojačaju prirodni obrambeni sustav kože, dok je drugo, provedeno u Italiji, potvrdilo učinkovitost određenih vrsta šećera u obnavljanju najdubljih slojeva kože. To nije sve: iz galenskih laboratorija stižu kreme na bazi fitohormona, prilagođene hormonalnoj slici korisnika

Serum koji jača obrambeni sustav kože

Želite li zadržati napetiju, svježiju i sjajniju kožu koja neće biti sklona diskromijama, morate zaštititi i obrambeni sustav. To tvrdi tim znanstvenika iz kozmetičke tvrtke Shiseido i iz Cutaneous Biology Research Centrea u Massachusetts General Hospital i Harvarda u Bostonu.

  • Čak i ako ste još mladi, funkcioniranje obrambenog sustava kože može biti oslabljeno zbog djelovanja različitih faktora: primjerice, zato što je koža osjetljiva ili hiperseboroična te ima manju sposobnost tolerancije agresivnih djelovanja i nadražujućih tvari. No, razlog mogu biti i velik stres, neuravnotežena prehrana ili manjak sna. Sve su to stanja koja uzrokuju mikroupale stanica, a te upale s vremenom oslabljuju obrambeni sustav kože te ubrzavaju nastanak bora i gubitak kompaktnosti.
  • Prvi proizvod koji je napravljen upravo za imunosni sustav kože dolazi iz kozmetičke kuće Shiseido. Krenuli su od Langerhansovih stanica u koži koje predstavljaju “stražu” kožnog imunosnog sustava. One djeluju poput aparata za gašenje požara: smiruju pretjerane ili produljene reakcije kože na unutrašnje stimulanse ili na one iz okoliša, kao što su to upale koje ubrzavaju starenje. Nakon višegodišnjeg istraživanja znanstvenici su identificirali kombinaciju aktivnih tvari, među kojima su bugarska ruža (rosa damascena) i beta glukani, koji djeluju na te stanice ne samo ponovo potičući sposobnost samoobrane kože od vanjskih utjecaja nego i tako što je čine receptivnijom na aktivne principe prisutne u kremama. Tako je stvoren bazni serum (prikladan za sve dobe skupine i za sve tipove kože) koji ujutro i navečer treba nanositi na očišćenu kožu, prije nanošenja obične svakodnevne kreme.
  • Postoje i druge aktivne tvari, također prirodnog porijekla, koje indirektno poboljšavaju i jačaju obrambeni sustav kože. Mogu se naći u nekim tradicionalnim kozmetičkim proizvodima, a koriste ih i kozmetičarke u tretmanima u kozmetičkim salonima. Među njima su, primjerice, ehinacea, poznata po sposobnosti jačanja obrambenog sustava, te umirujuće i ublažujuće tvari kao što je to derivat kamilice, bisabolol. Tu su i razne vrste gline, ali i treset, organski kompost sličnog sastava kao blato koji obiluje fitoekstraktima i magnezijem – sastojcima koji neutraliziraju stres i jačaju obrambeni sustav. Dermatolozi za kućni tretman preporučuju smjesu za piling od meda, soka aloe, bijele gline i esencijalnog ulja čajevca ili ravensare (kamforovac). To su sve sastojci koji hrane i vlaže kožu, a ujedno jačaju njezin obrambeni sustav.

anti-age-noviteti-2

Kreme sa šećerima koji hrane kožu

Proces starenja ne pospješuju samo genetski faktori i djelovanje slobodnih radikala nego i progresivno smanjenje količine glikana – šećera koji se nalaze na površini stanica svih tjelesnih tkiva te imaju vrlo važnu ulogu u stimuliranju optimalne sinteze kolagena i elastina. Dobro je spomenuti da nakon 30. godine fibroblasti počinju usporavati proizvodnju tih tvari nužnih za napet i gladak izgled kože.

  • Na posljednjem kongresu Američke dermatološke akademije naglašeno je da se od 30. do 60. godine glikani smanjuju čak 50 posto. Stoga se rodila ideja da se napravi kozmetički proizvod na bazi šećera koji bi spriječio progresivan gubitak šećera koji su prirodno prisutni na koži. Riječ je o kremama i serumima koji sadrže kompleks nazvan Fospidin®. Taj je kompleks kombinacija fosfolipida, ekstrakata soje te glukozamina – prirodnog aminošećera dobivenog hidrolizom iz oklopa školjkaša i ljuskara. Istraživanje provedeno na uzorku od 160 žena u dobi između 28 i 70 godina pokazalo je da nanošenjem kreme na bazi ovog kompleksa jednom dnevno tijekom mjesec dana dolazi do povećanja elastičnosti kože (za oko 8 posto) te povećanja površinske i dubinske hidratacije kože. Osim toga, oko 9 posto se ublažavaju bore zahvaljujući sintezi kolagena i elastina, ali i hijaluronske kiseline čiji je glukozamin prekursor. Drugim riječima, redovitom upotrebom ovakvih krema koža postaje kompaktnija i napetija.

Galenski kozmetički proizvodi u skladu s hormonalnom slikom

Najnoviji razvoj u području kozmetike temelji se na uporabi bioidentičnih hormona (kao što su fitoestrogeni) za kreme po mjeri vaše kože i hormonalne slike. Riječ je o galenskim pripravcima koji se rade u ljekarni: osnovni sastojci su naznačeni u receptu koji sastavlja stručnjak iz područja anti-aging medicine na temelju hormonalnih vrijednosti pojedine osobe.

  • Bioidentični hormoni propisuju se kao nadomjesna hormonalna terapija. Primjerice, melatonin, progesteron, DHEA, estriol, derivati biljnih ekstrakata slatkog krumpira ili soje u kombinaciji s antioksidansima, kao što su lipoična kiselina i koenzim Q10, s peptidima.
  • Trenutačno takve galenske pripravke radi samo jedna ljekarna u Milanu (Farmacia Metalla) te tvrtka Receptura u Njemačkoj, koja ima liniju proizvoda sa standardiziranim bioidentičnim hormonima, ali i proizvode s galenskim bioidentičnim hormonima koje izrađuju prema liječničkom receptu te ih, na narudžbu, šalju po cijeloj Europi.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like