Kućna zimska aromaterapija

Sustav osjeta njuha jedan je od najmoćnijih osjeta, direktno povezan s mozgom, priča magistra Mirna Matas iz Farmacije u Jurišićevoj 3. – Tijekom udisanja molekule mirisa preko mnoštva receptora prenose podražaje u limbički sustav, dio mozga zadužen za njuh. Tu se kontrolira srčani puls, tlak, disanje i memorija te regulira stres. Limbički sustav dio je mozga unutar kojega nastaju emocije te je važno naglasiti da upravo eteričnim uljima možemo bitno utjecati na raspoloženje i funkcioniranje organizma za mračne i hladne zime.

Kako pojačati izlučivanje serotonina, hormona sreće?

Zima nam donosi i nepovoljan osjećaj, poznatiji kao zimski blues, koji često obuhvaća simptome pospanosti, bezvoljnosti, kroničnog umora, poteškoće s koncentracijom, povlačenje iz društva te povećanje apetita i dobivanje na težini. Zato aromaterapija predstavlja savršen način za opuštanje jer putem nje možemo dobiti toplinu za kojom žudimo. Ona nas može umiriti i oraspoložiti, može nam otjerati zimsko neraspoloženje i potaknuti u nama osjećaj sreće, poticanjem izlučivanja serotonina.

Koja ulja izabrati?

Aromaterapijski pristup zimskoj depresiji može uključivati široku paletu eteričnih ulja, ali se gotovo uvijek u aromaterapijskim mješavinama ulja nađe barem jedno citrusno eterično ulje, koje nas svojim mirisom asocira na ljetne sunčane dane. Naravno, unatoč tvrdnjama o tome koje bi se ulje trebalo koristiti za koje stanje, uvijek je bitno da osobno izaberete ulje koje vam najbolje odgovara.

Odlična ulja kore citrusa

Procesima tiještenja svježe kore citrusa izoliraju se eterična ulja limuna (Citrus limon), bergamota (Citrus bergamia), limete (Citrus aurantifolia), slatke i gorke naranče (Citrus sinesis i Citrus aurantium ssp. Amara), mandarine (Citrus reticulata var. Clementina), grejpa (Citrus paradisi) i nekih drugih citrusa. Citrusna ulja povoljno djeluju na psihu, a neka od njih kao što su grejp i limun, zbog snažnog antibakterijskog djelovanja, koriste se i kao osvježivači i dezinficijensi prostora.

Gorka naranča odličan je primjer kako se iz iste biljke mogu dobiti tri različita eterična ulja ako se izoliraju različitim postupcima i od različitih dijelova biljke. Hladnim tiještenjem gorke naranče dobiva se eterično ulje koje djeluje smirujuće kod anksioznih stanja te koje je ujedno veoma korisno kod problema s dispepsijom ili kod gastrointestinalnog spazma.

Petit grain je eterično ulje dobiveno parnom destilacijom listova gorke naranče, bogato esterima, koje djeluje balansirajuće na emocije i teška psihološka stanja.

Destilacijom cvjetova gorke naranče izolira se neroli, jedno od najcjenjenijih i najskupljih eteričnih ulja koje se, zbog osebujnog mirisa, koristi u svijetu parfema i kozmetike te odlično djeluje na depresivna i anksiozna stanja i vraća ravnotežu preopterećenoj psihi.

Antidepresivna ulja sa stimulativnim učinkom

U antidepresivna ulja sa stimulativnim učinkom možemo ubrojiti limun, naranču, mandarinu, grejp, bergamot, neroli, geranij i ružu. Emocionalno toplo i poticajno je i eterično ulje jasmina, jedno od najučinkovitijih ulja za podizanje raspoloženja.

Eterično ulje ruže (Rosa centifolia ili Rosa damascena) nježan je, ali moćan prirodni antidepresiv te živčani tonik i afrodizijak. Djelotvornim se pokazalo u liječenju depresije izazvane stresom, kao što su prekid veze ili neki drugi gubitak u životu.

Tko god je sklon depresiji, trebao bi kod kuće imati kolekciju eteričnih ulja limuna, naranče, mandarine i grejpa. Ulja svih citrusnih plodova kao stvorena su za razbuđivanje potištenog i umrtvljenog središnjeg živčanog sustava. Svojim osvježavajućim mirisima ubrizgavaju energiju i razbijaju životnu bezvoljnost pa ih je najbolje udisati odmah nakon buđenja.

Antidepresivna ulja s umirujućim učinkom

Depresija je često povezana i s tjeskobom, strahom, zabrinutošću, uzrujanošću i nesanicom te se u tu svrhu trebamo osloniti na ulja koja se odlikuju antidepresivnim i sedativnim svojstvima. Ista ulja, naravno, možemo koristiti i kako bismo se potpuno opustili i uživali u svome domu ili polako pripremili za spavanje. To su: ulje lavande, kamilice, muškatne kadulje, sandalovina i ylang-ylang.

Lavanda je jedno od najslavnijih antidepresivnih ulja, a smatra se da djeluje poticanjem izlučivanja serotonina u mozgu. Kao i ostala umirujuća ulja, lavandu je najbolje udisati kasno popodne ili navečer kako bi nas opustila i polako uvela u san.

Muškatna kadulja (Salvia Sclarea) porijeklom je iz Italije, južne Francuske i Sirije, a njezino ulje može se opisati kao spoj euforije te spokoja i opuštenosti. Osim što podiže raspoloženje, jača otpornost na stres te ublažava psihičku napetost i opušta mišiće.

Ylang-ylang (Cananga odorata) malo je tropsko stablo koje raste na Filipinima, Javi, Sumatri te Madagaskaru. Ovo ulje, čije ime znači cvijet-cvijet, smanjuje potištenost i tjeskobu te smiruje usplahirenost i razdražljivost  i pomaže pri uspavljivanju.

Antidepresivna i umirujuća ulja mogu se nakapati i na jastuk, posteljinu te komadić vate ili maramicu koji se potom u niskim blagim koncentracijama udišu preko noći i umiruju nas.

Antibakterijska i antivirusna ulja

U svrhu dezinfekcije prostora možemo iskoristiti antibakterijska i antivirusna ulja poput limuna, čajevca ili lavande, koji će raspršivanjem u prostor dezinficirati zrak u prostorijama u kojima boravimo. Također, njihove blagodati možemo iskoristiti i za pomoć kod tegoba s  dišnim putevima. Tu možemo ubrojiti eterična ulja crnogoričnog drveća, kao što su ulje jele, smreke ili bora, koja će nam donijeti trenutno olakšanje.

Mješavine ulja za ublažavanje zimskog  bluesa i podizanje raspoloženja:

Prvi recept: 5 kapi đumbira, 5 kapi muškatnog oraščića, 10 kapi cimeta, 25 kapi klinčića, 10 kapi limuna, 10 kapi bergamota, 45 kapi slatke naranče. Stavlja se 12 kapi ove mješavine na 30 ml tople vode.

Drugi recept: 30 kapi tamjana, 30 kapi smirne, 15 kapi borovice, 10 kapi cedrovine, 15 kapi limuna.

Kako bismo dom pretvorili u oazu mira, potrebno je pametno izabrati adekvatno i kvalitetno eterično ulje, ali i način njegove aromaterapijske difuzije, odnosno procesa raspršivanja eteričnog ulja u prostor.

1 Difuzija s pomoću platnenog rupčića – predstavlja brzu, uvijek dostupnu i jednostavnu metodu, no ne emitira veliku količinu arome u zrak te je stoga miris ublažen, prostorno ograničen i kratkotrajan.

2 Parna difuzija –  dobiva se ulijevanjem vode u zdjelu i dodavanjem nekoliko kapi eteričnog ulja. Vodena para će zagrijati ulja i izazvati njihovo isparavanje unutar prostorije.  Međutim, ova metoda također nije potpuno efikasna. Zagrijavanjem eteričnih ulja uništavaju se njihovi određeni sastojci te na taj način smanjuje terapijska efikasnost.

3 Aroma lampice –  koriste se s malom svijećom koja lagano zagrijava eterično ulje u posudici i raspršuje ga u prostor.  Njihova mana je potreba stalnog nadomještanja izgorjelih lučica te, kao i kod ostalih metoda, koje koriste toplinski izvor, terapijska dobrobit ulja smanjena je zbog njegova zagrijavanja.

4 Difuzeri su naprave namijenjene za raspršivanje eteričnih ulja u prostor u obliku sitnih kapljica. Veličina tih kapljica vrlo je mala, mikroskopski sitna, stoga sliče na oblak, odnosno izmaglicu. Katkad ih još nazivamo i nebulizatorima, od lat. nebulum odnosno maglica. Neki difuzeri raspršuju ulja putem ultrazvuka, drugi stvaraju sitne kapljice putem strujanja zraka u tankim metalnim ili staklenim cjevčicama. U ultrazvučne difuzere se uz eterična ulja dodaje i voda pa također ovlažuju prostor.

5 Aroma watch narukvice: Nekoliko kapi ulja nakapa se na njihovu keramičku pločicu, koja je postavljena na narukvicu sata. Predstavlja idealno rješenje za sigurno širenje različitih eteričnih ulja u svrhu zdravstvenih beneficija, u vrijeme kada ne možemo biti u prostoru sa difuzorom, aroma lampicom ili nekim drugim kvalitetnijim raspršivačem eteričnog ulja.

Također, nekoliko kapi eteričnog ulja možemo dodati i u ovlaživače zraka, koji će ovlaživati zrak i ujedno kvalitetno raspršivati čestice eteričnog ulja.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like