Zašto je kokosovo ulje takav hit?

Kokosovo ulje već se tisućama godina koristi za hidrataciju kože i kose te za borbu protiv upala, a u novije vrijeme steklo je status superzvijezde zahvaljujući dokazanoj sposobnosti zaštite organizma od djelovanja slobodnih radikala te zbog pomoći u obnavljanju stanica. Kao da to nije dovoljno, masnim kiselinama bogato kokosovo ulje učinkovito je i za ljepotu, i to na svim područjima – od njege kože i kose do dekorativne kozmetike. Kokosovo ulje jedan je od najboljih prirodnih pomagača za kosu, jer joj daje vlagu i hranu, čini je sjajnom i potiče njezin zdravi rast.

Dobrobiti kokosova ulja:
  • hrani vlasište
  • potiče rast zdravih vlasi
  • potiče zacjeljivanje raspucale kože
  • ojačava i učvršćuje kožu
  • vlaži kožu i daje joj elastičnost
  • uništava bakterije, mikrobe i gljivice
  • ima antioksidativna svojstva
  • djeluje protuupalno
  • izvor je zdravih masnoća u prehrani.
Djeluje i protiv celulita

Mnogi proizvodi obećavaju uspjeh u borbi protiv celulita, ali samo neki to doista postižu. Kokosovo ulje na glasu je kao namirnica koja učinkovito djeluje protiv celulita, jer ubrzava sagorijevanje masnoća i izbacivanje nataloženih otrova. Masiranje kokosovim uljem može poboljšati limfnu drenažu, a time i izgled površine kože.

U prehrani

Studije pokazuju da redovita konzumacija kokosova ulja u normalnim količinama – ne više od dvije jušne žlice dnevno – pomaže u sprečavanju povećanja težine i smanjenju masnih naslaga na trbuhu. Redovita konzumacija kokosova ulja potiče metabolizam na rad i povećava razinu energije i izdržljivosti.

Kokosovo ulje sadrži zasićene masnoće, lauričnu i mirističnu masnu kiselinu, antioksidanse i željezo te vitamine E i K u tragovima. Jedna jušna žlica, upozoravaju nutricionisti, ima 117 kalorija, pa dnevni unos treba biti ograničen. Osim toga, nisu ni svi tipovi ulja isti. Neka ulja na tržištu jesu djevičanska, ali ima i rafiniranih i hidrogeniranih.

Djevičansko kokosovo ulje ekstrahira se iz svježih, zrelih plodova kokosa bez korištenja visoke temperature i kemikalija. S druge strane, rafinirano kokosovo ulje dobiva se iz sušenog mesa ploda kokosa koje je često kemijski izbijeljeno i lišeno mirisa. Na tržištu postoje i djelomično hidrogenirana kokosova ulja, a njih je bolje uopće ne konzumirati.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like