Svojoj kosi pružite najbolje

Mnoge ljetne radosti, poput sunčanja, plivanja u moru i bazenu, izlaganja vjetru, ležanja na pijesku itd. za vašu su kosu stres i imaju na nju negativan utjecaj. Često ovaj snažan ženski zavodnički atribut na ljetovanju nepravedno zanemarujemo i ne poklanjamo joj dovoljno brige.

Kosa je, kao i koža, vrlo osjetljiva na vanjske utjecaje. Sunčeve zrake, morska sol, vjetar, pijesak, klor, znoj isušuju kosu i čine je poroznom, lomljivom, krhkom i beživotnom, posebno obojenu kosu čija je zaštitna opna vlasi oštećena kemikalijama, pa su one podložnije lošim utjecajima izvana.

Što učiniti kako bi nam kosa nakon odmaranja na suncu izgledala svježe i lijepo kad se vratimo u rutinu?

Prvo na šišanje

Nakon završetka ljetovanja posvetite kosi pojačanu pažnju. Posjetite frizera čije će stručne ruke kosi vratiti izgubljenu formu te ošišati ispucale vrhove. Šišanje će kosu osvježiti i obnoviti.

Maske

Da bi kosa izgledala lijepo i uredno treba ju nahraniti. Svi frizerski profesionalci koriste hranjive maske kad kosi žele pružiti intenzivnu njegu i u kratkom joj vremenu vratiti izgubljeni sjaj, lijep i zdrav izgled. Takav tretman možete si priuštiti i sami. Nakon svakog pranja, umjesto uobičajenog balzama, na kosu nanesite hidratantnu masku, posebno ako vam je kosa obojena. Kosu zamotajte u ručnik i držite masku deset do dvadeset minuta, iako ni dulje vrijeme držanja nije na odmet jer će se tako postići bolji dubinski učinak.

Ulja za kosu

Njegujuće i hranjive tvari kao što su vitamini i biljna ulja pospješit će obnavljanje strukture vlasi i pomoći oporavku kose. Izaberite one koje u sebi sadrže betakarotene, antioksidanse i vitamine – pomoći će kosi da zadrži sjaj i elastičnost. Ulja se mogu nanositi na mokru ili suhu kosu, a ovisno o tome imaju i različito djelovanje na nju. Nanošenjem na mokru kosu ona se manje masti, a ako ih nanesete na suhu kosu, bit će glađa.

Balzam za kosu

Na tržištu se mogu naći balzami koji se nanose na suhu ili tek malo prosušenu kosu, a rezultat će biti odlični. Posegnite za obnavljajućim balzamima koji su obogaćeni oligoelementima i ceramidima koji kosi daju čvrstoću te vitaminima i mineralima koji ju dodatno hrane. Obnavljajući balzami u sebi sadrže i regenerirajuće komplekse koji učinkovito uklanjaju oštećenja na kosi nastala tijekom ljeta.

Boje bez amonijaka

Za prvo bojenje kose nakon ljeta nemojte koristiti agresivne boje na kemijskoj bazi i nemojte kosu bojiti kod kuće. Za prvu pomoć odaberite preljev ili šampon u boji ili boju koja ne sadrži amonijak, a vašoj će kosi vratiti zdrav izgled i sjaj.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like