Sve što niste znali o (pravilnom) čišćenju lica

Voda uklanja tek mali dio nečistoće i masti s površine kože i upravo su zato proizvodi za čišćenje kože tako važni. No, ključ uspješnog čišćenja je u tome da pronađete proizvod koji najbolje odgovara vašem tipu i problemima kože: baš kao što ne biste upotrijebili kremu za suhu kožu ako imate masnu kožu i obratno, to vrijedi i kad je riječ o mlijeku i tonicima za čišćenje lica.

Sastojci u proizvodima za čišćenje reagiraju u dodiru s vodom tako da se pretvaraju u emulziju koja s površine kože uklanja toksine i štetne tvari, ali i odumrle stanice kože, a sve to može izbrisati beživotan i siv izgled kože. Čišćenje je prvi i najvažniji korak u njezi kože, slažu se najpoznatiji svjetski kozmetičari, jer ako kožu temeljito ne očistite, ona neće moći iskoristiti sve blagotvorne učinke seruma i krema koje nanosite na lice.

Normalna koža

Normalna koža zahtijeva specifičnu njegu i ne bi je trebalo njegovati proizvodima namijenjenim za suhu ili masnu kožu. Obično najbolje reagira na blage proizvode za čišćenje koji poštuju ravnotežu pH kože. Korištenje proizvoda za čišćenje ili sapuna s previsokim pH može isušiti kožu te uništiti njezin prirodni zaštitni sloj. Bilo bi dobro da proizvod za čišćene sadrži i neke prirodne sastojke poput kamilice ili lavande, koji pomažu u uspostavljanju prirodne ravnoteže pH kože.

Zrela koža

Zrela koža je osjetljiva i podložna oštećenjima te bi je trebalo čistiti vrlo blagim proizvodima koji je neće lišiti njezine prirodne masnoće. Piling alfa hidroksi kiselinom ili mliječnom kiselinom je poželjan jer pomaže u uklanjanju odumrlih stanica s površine kože te je čini mekšom i glađom. Mlijeka i kreme za čišćenje također su dobar izbor jer imaju umirujući i omekšavajući učinak.

Koža sklona aknama

Kožu sklona prištićima i aknama treba čistiti proizvodima koji sadrže antibakterijske tvari i tvari koje sprečavaju nastanak akni, poput ekstrakta čajevca, salicilne, fitinske, mliječne ili glikolne kiseline ili pak benzil peroksida koji pomaže u bržem isušivanju akni. No, izbjegavajte proizvode za čišćenje koji sadrže više od tri tipa kiselina jer će izazvati nadraženost kože. Za ovaj tip kože vrijedi pravilo da što su pore čišće, to će koža bolje upiti aktivne tvari protiv akni te će one biti učinkovitije.

Suha koža

Suha koža vapi za vlagom pa je za nju najbolji izbor hidratantni proizvod za čišćenje koji sadrži hijaluronsku kiselinu, koja kožu vlaži i omekšava. Kožu možete čistiti i kremom ili mlijekom za čišćenje jer takvi proizvodi također mogu ublažiti isušenost i zatezanje kože.

Mješovita koža

Mješovita koža zahtijeva poseban pristup čišćenju s obzirom na to da ona ujedinjuje karakteristike i masne i suhe kože. Za takav tip kože dobar izbor je detoksicirajuća kupka u kombinaciji s pilingom za uklanjanje odumrlih stanica kože. Čajevac je idealan sastojak proizvoda za čišćenje mješovitog tipa kože jer osvježava kožu te istovremeno uništava bakterije. S obzirom na to da ima i masnih zona, ovaj tip kože obično dobro podnosi i intenzivnije proizvode za čišćenje i pilinge.

Kada čistiti?

Većina žena navikla je čistiti lice svako jutro i večer. Više od toga nije preporučljivo jer prečesto čišćenje može dovesti do isušivanja kože, prištića ili čak prekomjernog mašćenja kože. Ako se koža čisti više od dva puta dnevno, bit će lišena svojih prirodnih masnoća, a kad se to dogodi, koža počinje lučiti više masti kako bi nadoknadila izgubljenu masnoću i spriječila isušivanje. To s vremenom dovodi do pojačanog razmnožavanja bakterija i stvaranja akni. Stoga se, čak i ako imate izrazito masnu kožu, ograničite na samo dva čišćenja dnevno – jutarnje i večernje. Ako pak imate suhu ili osjetljivu kožu, možda bi bilo najbolje da je čistite samo navečer kako bi tijekom dana zadržala što više svoje prirodne masnoće. Ujutro će biti dovoljno da je isplahnete mlakom vodom ili tonikom.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like