Sve što morate znati o trajnom make-upu

Trajni make-up je dobro rješenje za one koje žele uvijek izgledati dotjerano, uredno i našminkano, jer trajna šminka nakon apliciranja traje i nekoliko godina.

Pigment ispod kože

Trajna šminka, odnosno permanent make-up, kozmetička je tehnika pomoću koje se pigment aplicira nekoliko milimetara pod kožu, a dijelovi u koje je utisnut ostaju obojeni između jedne i tri godine. Najčešće se koristi za iscrtavanje obrva, očiju, linije uz trepavice, za iscrtavanje očnih kapaka, usnica, a moguće je i korigiranje sitnih nedostataka ili naglašavanje pojedinih dijelova lica. Trajni make-up odlično je rješenje za iscrtavanje, primjerice, obrva i kod osoba koje su ih izgubile zbog starosti, bolesti kao što je alopecija totalis, kemoterapije ili genetskog poremećaja, a moguće je prikriti i manje ožiljke i bijele točke na koži kao što je vitiligo.

Budući da se radi o aplikaciji pigmenta pod kožu, metoda nije bezbolna, a jačina boli može se usporediti s tetoviranjem ili depilacijom osjetljivih dijelova tijela. Stoga se pola sata prije tretmana trajnog šminkanja anestezira dio koji se tretira pomoću lokalne anestezije u obliku kreme, spreja ili gela. Šminkanje se mora provoditi u strogo sterilnim uvjetima steriliziranim iglama za jednokratnu upotrebu, a osoba koja radi tretman permanentnog make-upa mora nositi rukavice.

Prvo se savjetujte

Kod trajnog make-upa vrlo je važno da se provodi stručno i umjereno te da se dijelovi koji se iscrtavaju ne boje pretjerano jer se time može dobiti dojam neprirodnog izgleda i prenaglašene šminke. A kako se trendovi u šminkanju mijenjaju vrtoglavom brzinom, treba dobro razmisliti koji ćete dio lica podvrgnuti trajnoj šminki, jer se ona ne može istu večer skinuti vatom i mlijekom za čišćenje, nego ste na nju osuđeni nekoliko godina, pa postoji bojazan da na kraju nećete biti zadovoljni svojim izgledom. Prije tretmana savjetujte se sa stručnom osobom o tome koja bi vam boja na temelju vaše puti najbolje odgovarala.

Nekoliko dana nakon tretmana na licu se može pojaviti blaga otečenost, crvenilo ili iritacija kože, no to s vremenom prolazi. Važno je znati i da minimalno mjesec dana nakon tretmana treba potpuno izbjegavati izlaganje suncu.

Gdje se najčešće stavlja trajna šminka
  • Obrve
    Moguće ih je popuniti i podebljati pa izgledaju ljepše i bolje uokviruju oko. Tretman traje dva do tri sata i potrebna je strpljiva i precizna ruka kozmetičara jer se obrve iscrtavaju mikroskopskom preciznošću dlačicu po dlačica, pazeći na njihov prirodni rast.
  • Oko očiju
    Najčešće se iscrtava rub uz korijen trepavica pa one djeluju punije. Može se napraviti i klasična linija uz rub koja ostavlja dojam kao da je kapak namazan tušem.
  • Usnice
    Moguće je popuniti usnice u potpunosti ili obojiti samo njihove rubove. Metoda je dobra i za sitne korekcije, ispravljanje iskrivljenih usnica ili popunjavanje tankih, čime se vizualno povećavaju.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like