Što micelarna otopina zapravo radi našem licu?

Micelarna otopina napravila je pravu malu revoluciju u svijetu kozmetike zahvaljujući svojoj praktičnosti i učinkovitosti. Zanimljivo je da je na tržištu već dvadesetak godina, no tek je nedavno postala planetarno popularna. To je višenamjenski proizvod koji ima puno više funkcija nego što je čišćenje kože, tako da se može smatrati ne samo “2 u 1” nego “4 u 1” proizvodom.

Bolja je od mlijeka za čišćenje

Mlijeko za čišćenje krema je sastavljena od vode, masti i emulgatora koji ta dva sastojka povezuje. Emulgator i ulja su elementi koji čiste, jer se šminka, smog i ostale nečistoće odlično rastapaju u uljima. Zahvaljujući emulgatoru (koji privlači jednako vodu i ulja), dovoljno je nakon čišćenja mlijekom isprati lice toplom vodom. Ipak, nakon toga koža ostaje blago masna na dodir.

S druge strane, micelarna otopina zapravo je voda u kojoj su raspršene takozvane micele, sitne molekule masnoće (lipida) koji iznad određene koncentracije u vodi djeluju tako da se probijaju do nečistoća i vežu ih na sebe. Te micelarne molekule sastavljene su od masnih kiselina koje se dobivaju iz prirodnih šećera (što je velika razlika u odnosu na kemijske tenzioaktive koji se koriste u “klasičnim” proizvodima za čišćenje i pranje). U kontaktu micelarne otopine s kožom nečistoće se otapaju u hidrofobnom, unutrašnjem dijelu micele. Takva otopina čisti temeljito ne izazivajući isušivanje i nadraženost kože, a dodatnim sastojcima istodobno njeguje i umiruje kožu. To se djelovanje nastavlja i nakon čišćenja lica micelarnom otopinom zato što je nije potrebno ispirati.

Koriste je top modeli

Ako netko zna kako najučinkovitije, najbrže i sa što manje štete za kožu ukloniti šminku s lica, onda su to top modeli, ali i manje poznate manekenke, jer sve one svakodnevno moraju otrpjeti višekratno nanošenje slojeva i slojeva šminke, i tako iz godine u godinu. Nesumnjivo je da su upućene u sve najnovije načine uklanjanja teške šminke, pa ako su se one mahom odlučile za micelarnu otopinu, znači da je zaista učinkovita i praktična.

Četiri uloge

Micelarna otopina jedinstven je proizvod koji istovremeno uklanja šminku, čisti lice, vlaži ga i tonificira. Može se koristiti na cijelom licu, uključujući i područje oko očiju, a uklanja i vodootpornu šminku. Zahvaljujući svojoj posebnoj formulaciji micelarna otopina uspijeva učinkovito dubinski očistiti kožu od nečistoće, i to bez oštećivanja zaštitnog hidrolipidnog sloja. Drugim riječima, iako može ukloniti čak i najdeblje slojeve šminke s kože, ne isušuje kožu nego je, naprotiv, održava dobro hidriranom. Nakon samo nekoliko dana korištenja nećete više imati neugodan osjećaj zatezanja kože. Micelarne otopine mogu biti obogaćene različitim sastojcima, ovisno o specifičnoj namjeni, primjerice biljnim ekstraktima umirujućeg djelovanja, adstringentnim tvarima kao što je cink za masnu kožu ili vitaminima te naročito pantenolom (hrani kožu) za suhu kožu.

Idealna je ako ste lijeni

Na kraju dana, kad smo već umorne i iscrpljene, ponekad se teško natjerati na dosadno i nepraktično uklanjanje šminke s lica gomilom blazinica i decilitrom mlijeka za skidanje šminke. S micelarnom otopinom sve to ide puno brže, a uz to nakon korištenja nije potrebno umivati lice i uklanjati tragove otopine kao što to treba činiti s mlijekom za čišćenje. A to u sitnim satima puno znači.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like