Šećer & sol: kristalići ljepote

Tijelu je šećer užitak koji podiže raspoloženje, ali i proizvod prijeko potreban za život: oksidacijom šećera punimo svoje energetske rezerve. Tako se prilikom disanja stanica ugljikohidrati uneseni hranom najprije razlažu na sastavne dijelove šećera. Zatim se uz pomoć kompleksnih procesa pretvaraju u rezervu energije adenosintrifosfat (ATP). Možda niste znali, ne samo da mozak dnevno zahtijeva oko 130 grama glukoze, nego i svaki pokret mišića traži pogonsko gorivo. Što više energije postoji u stanicama, to bolje funkcioniraju unutarnji procesi: potiče se izmjena tvari, toksini se brže izlučuju, a bore se zaglađuju.

Ljekovita svojstva

Tu spoznaju nedavno su iskoristili istraživači u kozmetičkom laboratoriju. Jednoj liniji za njegu lica dodali su morski šećer iz različitih smeđih algi. Sirova tvar za stvaranje ATP-a tako dolazi direktno na mjesto primjene – za optimalan rad stanica. Slatke molekule potrebne su našem tijelu i za očuvanje napetosti kože: kao dio gelaste mase za punjenje dugi šećerni lanci oblažu vlakna kolagena i elastina u tkivu kože. Njihovo svojstvo vezivanja vode povećava im elastičnost i čuva glatkoću tena. Zato nije ni čudo što priroda služi kao uzor za formuliranje preparata za njegu. Osim toga, šećer se dokazao kao pravi multitalent: kristali dodani pilingu blago skidaju odumrle stanice pa koža postaje ugodno meka. Blistavi kristalići prisutni su i u preparatima za samotamnjenje: takozvani dihidroksiaceton, jedna vrsta šećera, spaja se s aminokiselinama u gornjem sloju kože. Tako nastaje atraktivno toniranje – i prekrasan zdrav izgled puti.

Postoji i sve više pilinga za tijelo na bazi kristala – ugodni su za nanošenje tijekom kupanja, a kožu čine posebno mekom i nježnom. Šećer ne samo da vraća energiju i potiče izmjenu tvari u stanicama, nego i povećava količinu vlažnosti kože – što je važno za blistav ten.

Kroz povijest

Danas su poznate nebrojene različite kultivirane vrste šećera: široki spektar seže od žutog šećera dobivenog od šećerne trske ili želiranog šećera do prirodnog voćnog ili mliječnog šećera. Metoda dobivanja šećera iz soka šećerne trske navodno potječe iz Indije iz 4. stoljeća nakon Krista. Tek u srednjem vijeku preko arapskih se trgovaca proširila i u Europu. Kao i papar i sol, šećer je najprije bio tako skup da su ga si mogli priuštiti samo najbogatiji. Kao sladilo koristio se dugo vremena isključivo med. Ugljikohidrati topivi u vodi danas se pretežno dobivaju iz šećerne trske i repe.

Slani užitak

Sol, bijelo zlato, u srednjem vijeku nije bila samo vrlo cijenjeno sredstvo plaćanja, već su se zbog nje vodili ratovi i formirali važni trgovački putevi jer ti su bijeli kristali bili neophodni za život. Ipak, sol je kroz povijest poznata i po svom wellness učinku: već su u antičko doba bila poznata blagotvorna i zdrava svojstva kupki u morskoj vodi – thalasso terapija. Bijeli kristali čine nas lijepima i maze tijelo na potpuno prirodan način. Piling od mješavine soli i ulja savršen je za uklanjanje toksina iz organizma. Pustite da djeluje 30 minuta, zatim isperite, a kožu obrišite nježno tapkajući.

Opuštajuća kupka

Ugodno topla kupka na bazi morske vode ima čudesno djelovanje: ako imate izrazito suhu ili masnu kožu, slana voda vratit će je u ravnotežu. Kupka ne isušuje jer se pritom taloži gornji rožasti sloj i štiti površinu od gubitka tekućine. No, sol ne njeguje samo izvana, već i iznutra: nakon dulje tople slane kupke (30 do 90 minuta) djeluje princip osmoze. Ona je temelj za cjelokupnu izmjenu tvari u stanicama i funkcionira na sljedećem principu: tjelesna tekućina prelazi iz jedne stanice u drugu, a vodi je samo koncentracija soli u stanicama. Pritom se tekućina kreće od stanice s nižom k onoj s višom koncentracijom. Stijenke stanica su propusne za vodu, no ne propuštaju sol. Organizam neprestano pokušava postići ravnotežu. Kupka u slanoj vodi tako intenzivno djeluje na tijelo – toksini se otplavljuju, a mineralne tvari upijaju. Što je veća koncentracija soli u kupki, to je jači i brži proces detoksifikacije.

I izvan kade sol poljepšava na prirodan način. U posljednje vrijeme sve se češće može naći kao sastojak različitih kozmetičkih preparata. Nije ni čudo s obzirom na to da djeluje regenerirajuće i antiseptički te veže vlažnost!

Ljepota iz mora

Pojam thalasso dolazi od grčke riječi thalassa što znači more, a radi se o terapiji baziranoj na slanoj vodi. Prvobitno je terapija trebala pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima, no thalasso može puno više: pomaže u mršavljenju, učvršćuje tkivo i jača imunološki sustav. Značajka kvalitete pravog centra za thalasso je blizina mora! Jer samo tada se voda za tretmane može crpiti direktno iz mora. Ona je bogata mineralima te slične koncentracije kao i u našoj krvnoj plazmi. I upravo je to čini toliko djelotvornom. Nakon tjedan dana osjećat ćete se kao novi, upravo je toliko tijelu potrebno za regeneraciju.

Od životne važnosti

Jednostavno čisto: napitak od vode i kristalične soli u tijelu djeluje kao ispiranje iznutra. Oslobodit će se suvišne i otrovne tvari i olakšati njihovo izlučivanje. Zašto je sol tako važna? Soli su mineralne tvari, dakle, kemijski spojevi metala i nemetala. Oni su za tijelo od životne važnosti i mogu se unositi samo prehranom jer ih organizam ne može sam proizvoditi. Ako omjer mineralnih tvari u tijelu nije uravnotežen, pojavit će se smetnje u njegovu radu. U takvim slučajevima pomaže ponovno otkrivena terapija mineralnim solima, koju je prije 130 godina razvio liječnik iz Oldenburga Heinrich-Wilchelm Schuessler. Ideja je sljedeća: kod akutnih i kroničnih bolesti – od problema s disanjem do migrene – dovode se soli s određenim udjelom mineralnih soli. One opskrbljuju tjelesne stanice elementima potrebnima da besprijekorno funkcioniraju. Oni djeluju kao ljekoviti impulsi koji potiču ponovno uravnotežavanje narušenih funkcija izmjene tvari.

Njega s mora

Rijetko se osjećamo tako dobro u vlastitoj koži kao za odmora na moru. Morska voda je najstarije ljekovito sredstvo. Odrasli među valovima postaju lagani kao bebe, što ima vrlo opuštajući učinak. Dok se kupamo, pritisak vode masira tkivo i tako vraća napetost mišićima. Morski zrak je, osim toga, obogaćen molekulama kisika koje disanjem dospijevaju u krvotok i daju mu novu energiju. K tome morska voda skriva tvari koje imaju pozitivan učinak na ljepotu. Priuštite si morsku njegu i razmazite kožu algama, kavijarom, koraljima, morskom soli i blatom. Mali trošak, ali veliki učinak.

Učinak algi

Neugledne morske biljke pravi su stručnjaci kada je riječ o borbi protiv celulita i izlučivanju toksina iz tijela. Bogate mineralnim solima, mineralima u tragovima, aminokiselinama i vitaminima, daju snažan poticaj izmjeni masnih tvari. Otpadne tvari organizma i nakupljena voda se otplavljuju, koža stvara nove zalihe vlažnosti. Rezultat: čvršće vezivno tkivo s primjetno manje nakupina celulita. Za wraping kod kuće: jednom tjedno na trbuh, stražnjicu i bedra nanesite losion s visokom koncentracijom algi te omotajte folijom. Nakon 45 minuta isperite mlakom vodom, tako ćete dodatno potaknuti cirkulaciju. Zatim problematične zone izmasirajte aromatskim uljem za razgradnju masnoće.

Uronite u kadu

Turbo opuštanje u kadi moguće je uz pomoć morske soli. Jednostavno u vodu za kupanje dodajte oko pola kilograma soli, izmiješate i zaronite na 20 minuta. Koža će vam biti zahvalna jer bijeli kristali izvlače iz vezivnog tkiva suvišnu vodu. Istovremeno u kožu prodiru mineralne tvari i elementi u tragovima. Magnezij će osigurati opuštanje, a uz to djeluje umirujuće na probleme kože te ima važnu ulogu u udjelu vlažnosti u koži. S obzirom na to da je koncentracija soli na koži veća nego u tkivu, počinje izmjena tekućina između izvana i iznutra koja se zove osmoza. Učinak: bolja izmjena tvari i elastičnija koža.

Piling za cijelo tijelo

Ako želite pojačati izlučivanje toksina, prije kupke si priuštite piling s morskom soli: 2 šake morske soli izmiješate sa 2 žličice maslinova ulja i time nježno istrljajte tijelo od glave do pete. S kože ćete skinuti odumrle stanice i očistiti pore. Tako će tijelo moći bolje primiti morske minerale prilikom kupanja.

Fotografije: Shutterstock

 

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like