Ne sviđa vam se boja vaših zuba? Evo kako ih izbijeliti!

Kad se smijete, uvijek pokrivate usta rukom ili čudno skupljate usnice kako se ne bi razvukle u široki osmijeh? Vrijeme je da se riješite ukočenosti i napravite “make over” osmijeha. Danas su nam dostupni profesionalni tretmani izbjeljivanja koji daju odlične rezultate, glazure, trake za izbjeljivanje, pa čak i četkice za zube koje čine naš osmijeh ljepšim – stoga, opravdanja nema.

Uza sve to, lijep osmijeh je među prvim stvarima koje primijetimo na drugoj osobi, a istraživanja su pokazala da nas baš taj lijepi osmijeh u očima drugih može učiniti uspješnijima, inteligentnijima, zdravijima…  Promjena boje zuba zbog pušenja, hrane ili pića normalna je pojava. Naši su zubi porozni, pa nisu otporni na mrlje. Zato duhan, crno vino, kava i čajevi, pa čak i hrana jače pigmentacije kao što su borovnice ili umak od soje, tijekom vremena utječu na promjenu boje naših zuba. Loša oralna higijena, pak, rezultira propadanjem zuba, što je još jedan uzrok tamnijih zuba.

Pomažu i paste

Zubne paste za izbjeljivanje zuba koje se mogu kupiti u ljekarnama bez recepta imaju posebnu kombinaciju abraziva i deterdženata koja malo bolje izbjeljuje od običnih pasti, a mogu se koristiti svaki dan jer uklanjaju samo površinske mrlje. One nisu tako jake kao gelovi ili trake za izbjeljivanje, koje obično sadrže peroksid koji prodire u zub i djeluje na mrlje iznutra. Upravo zbog toga s gelovima i trakama trebate biti oprezni. Ne smiju se koristiti svaki dan i mogu iritirati desni. Postoje i četkice koje su napravljene tako da učinkovitije uklanjaju svakodnevne naslage čaja, kave, duhana i crnog vina, a naše zube čine bjeljima.

Higijena cijelih usta za još bolje rezultate

Neke bakterije iz usta mogu se povezati čak i s kroničnim bolestima kao što su bolesti srca i srčani udar, dijabetes, paradontoza (infekcija desni) ili s prijevremenim porodom kod trudnica. Važno je znati da četkanje zuba očisti samo 25 posto naših usta. Zato stomatolozi preporučuju da zube četkamo, čistimo koncem i ispiremo tekućinom dva puta na dan. Samo takva njega može zaštititi naše zdravlje, a može i smanjiti plak za čak 56 posto, u odnosu na isključivo četkanje zuba.

Hrana koja izbjeljuje vaše zube

Jabuke, kruške, rotkvica, celer, mrkva, krastavac… potiču lučenje sline koja u kombinaciji s prirodnim vlaknima iz hrane čisti zube i uklanja bakterije. Jagode također mogu pomoći posvjetljivanju zuba, a sirovo povrće pomaže čišćenju zuba i uklanjanju površinskih mrlja. Najbolja hrana za zdrave desni i zube je ona bogata vlaknima poput kruha od cjelovitog brašna, žitarica, graha. Voće bogato vitaminom C je posebno dobro za desni, pa treba jesti kruške, naranče ili kivi. No, uza sve to potrebno je piti puno vode jer ona hidratizira naše desni i potiče proizvodnju sline, što neutralizira kiseline i lužine u ustima.

Neka vam i ruž bude saveznik!

Ako dobro odaberete boju svog ruža, možete posvijetliti svoj osmijeh. Naime, zubi će izgledati svjetlije uz ruž koji ima duboki svijetli pigment (crveni, koraljni ili onaj boje fuksije) sa snažnim plavim ili hladnim podtonom. Bež nijanse ili ciglasto crvene i smeđe tonove ruža treba izbjegavati jer će se takvi tonovi ruža udružiti s bilo kojom diskoloracijom i zubima nepotrebno dati bež nijansu.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like