Namirnice zbog kojih zubi požute

Recimo da bi pravilo kojeg bi se trebalo pridržavati glasilo ovako: ako vam neka namirnica (hrana ili piće) može obojiti odjeću, vjerojatno može i zube.

Evo nekoliko glavnih krivaca za žute zube.

Vino

Nije važno da li je riječ o crvenom ili bijelom vinu, obje vrste su loše za vaše zube.

Vino je bogato taninima, tj. žutim polifenolima koji boje zube. Možda to nećete odmah primijetiti, ali što više vina pijete, zubi će biti sve žući. Da biste to spriječili, bilo bi dobro da nakon ispijanja vina operete zube ili ih makar isperete vodom.

Ocat

Ako previše često koristite ocat, dovest će do diskoloracije zuba. Dobra vijest je da to ne vrijedi ako ocat jedete u kombinaciji sa salatom – u ostalim slučajevima je loše za zube.

Kava

Omiljeni napitak mnogih potamnjuje zube. Jedna od opcija da taj efekt ublažite je da pijete kavu s mlijekom, ali i da perete zube nakon ispijanja kave.

Umak od rajčice

Dodatak mnogim jelima nije baš dobar za zube, ali stručnjaci kažu da će utjecaj umaka od rajčice na zube biti manji ako uz obrok jedete i špinat.

Borovnice

Vrlo su dobre za zdravlje, ali za zube i nisu toliko. Zapravo, njihova tamna kožica je kriva za diskoloraciju zuba. Naravno, ne morate ih prestati jesti, već samo isperite usta vodom nakon konzumiranja ovog voća.

Curry

Ukusni začin krivac je za žute zube, ali opet, taj utjecaj možete poništiti time što ćete u obrok uključiti i špinat. Ovo zeleno povrće štiti zubnu caklinu, pa tako umanjuje loš utjecaj curry-ja.

Tamni gazirani sokovi

Možda će vam utažiti žeđ, ali će vam i potamniti zube. Pa, bilo bi najbolje da ih izbjegavate…

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like