Na što nas koža pokušava upozoriti

Kada vidite da nekome koža blista, znajte da to nije samo zahvaljujući nekom highlighteru. Na koži se vide razni fizički i emocionalni procesi koji se događaju u vama, ali i nutrijenti kojima opskrbljujete svoje tijelo.

Sve, uključujući čak i to koliko ste trenutno koncentrirani, vidi se na koži i doprinosi ili ne njenoj blistavosti.

Koža koja nema sjaj, koja je dehidrirana, sklona bubuljicama, suha ili brzo stari, često je indikacija nekog unutarnjeg problema.

Akne

Često je uzrok akni disbalans spolnih hormona, odnosno visokog nivoa androgena ili prolaktina, ili disbalans između estrogena i progesterona.

Hrana bogata cinkom ili suplementi mogu pomoći da se koža očisti, ukoliko je ovo uzrok akni.

Celulit se može pojaviti nakon dužeg perioda izloženosti stresu jer kortizol, hormon stresa, komunicira tijelu da mora taložiti masti i razbijati mišiće.

Trening snage koji će ojačati i izgraditi mišiće može pomoći u ovoj slučaju.

Pigmentacija na licu

I ovo može biti znak disbalansa spolnih hormona i obično se javlja kada je povišen nivo estrogena u drugoj polovici menstrualnog ciklusa.

Također, i korištenje kontracepcijske pilule može biti uzrok pigmentacije na licu, ali to može biti i odgovor na pretjeranu izloženost suncu.

Tamni kolutovi oko očiju

Osim nedostatka sna, ovo je najčešće rezultat loše probave ili znak da o jetri treba povesti više računa, odnosno pazite na hranu i piće koje unosite. Pigmentacija na licu može biti i znak da vam neke namirnice ne odgovaraju.

Sljedeći put kada vam se, recimo, javi crvenilo na koži, zapitajte se što vam koža pokušava reći.

Trebate li možda povećati unos zelenog povrća i voća različitih boja? Ove namirnice bogate antioksidansima usporavaju degenerativni proces starenja.

Bilo kakve pojave na koži shvatite kao način na koji vam tijelo pokušava pomoći da bolje razumijete što se unutra odvija.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like