Make-up trikovi koje morate znati

Želite saznati nešto više o umijeću šminkanja? Donosimo vam osnovne zakonitosti šminkanja koje svaka žena treba znati te stručne savjete uz pomoć kojih ćete šminkanje pretvoriti u pravu umjetnost.

 Znate li odabrati puder?
  • Najsigurniji put do najboljeg pudera je da sve podloge uvijek isprobavate na vratu ili na tzv. T-zoni – licu, čelu, nosu i bradi. Ako isprobavate pudere na zapešću, teško ćete pogoditi pravu boju podloge. Naime, ako vam je koža lica izrazito masna, dat će tamniji ton samog preparata.
  • Krema koja se nanosi kao priprema za početak šminkanja trebala bi odgovarati vašoj dobi i tipu kože jer i pogrešan odabir kreme može promijeniti ton podloge pudera.
  • Ako su vam obrazi prirodno lagano rumeni, po njima nemojte određivati pigment kože po kojem ćete birati podloge. Pogledajte vrat, cijelo lice te tako odredite pigment. Onaj puder koji se ne vidi nakon što ste ga nanijeli, bit će vaš najbolji odabir. Zaustavite pogled na najsvjetlijem tonu korektora, pogotovo ako imate jako svijetlu put. Ako odaberete korektor koji je istog tona kao i puder, on će teško potpuno prekriti sjene na licu, akne ili podočnjake.
  • Dakle, dobru podlogu ćete dobiti ako izaberete puder koji se stapa s vašom bojom puti, najsvjetlijim korektorom sakrijte nepravilnosti na koži te sve to lagano matirajte svijetlim puderom u kamenu ili prahu. Podloga se ne bi trebala primijetiti na licu, samo boje!
Kako do savršenih obrva

Oblik i boja obrva u šminkanju lica stavljaju točku na i vizualnom karakteru i ljepoti lica, pogotovo pri naglašenom make-upu očiju.

Obrve koje čine gornji okvir lica, nakon kose koja ga uokviruje, mogu se naglasiti olovkom za obrve ili sjenilima. Prva će dati jak i uočljiv trag jer je pigment olovke za obrve mastan. Ako želite da vam obrve budu prirodno iscrtane i naglašene, posegnite za sjenilom bez sjaja čija se boja pigmenta potpuno stapa s prirodnom bojom obrva. Iscrtajte ih, produžite i podebljajte te im stvorite novi oblik. Igrajte se i pronađite oblik koji vam odgovara! Oblik obrva je bitan! Ovisno o obliku te boji obrva licu možete dati različite osjećaje: tugu ili veselje, možda strogost ili iznenađenost. One daju simetričnost te sklad kada nam pogled padne na cijelo lice. U dekorativnoj kozmetici postoje sjenila koja su namijenjena za uljepšavanje obrva. Ne nađete li odgovarajući ton u toj paleti sjenila, prelistajte malo i klasična sjenila za oči bez imalo sjaja. Oprez i s pretjeranim čupanjem te stanjivanjem obrva jer nakon godina rada na obrvama one prestaju rasti i prorijede se.

Sakrijte podočnjake

Da biste dobro sakrili podočnjake, pogotovo ako je cijelo područje ispod očiju tamnije, potrebno je imati tekući puder lagane teksture najsvjetlijeg tona koji se slaže s bojom kože lica. Nakon što ste posvijetlili dio ispod očiju nanesite tekući puder koji se u boji i pigmentu stapa s bojom kože.

Osnovni preparat za vizualno skrivanje podočnjaka je korektor! Ne koristite korektor iste boje kao što je tekući puder jer on ne može prekriti sjene na licu. Birajte korektor u sticku, svijetli, s laganim narančastim tonom jer tekući ili kremasti korektor nema veliku prekrivnu moć. Prekrijte sjenu ispod oka laganim i točnim potezom, a korektor utapkajte u kožu. Na kraju, kako bi korektor ostao na licu, lagano osušite cijelu podlogu i matirajte je te tako fiksirajte korektor. Za to vam je potreban suhi puder u kamenu ili u prahu. Bitno je da suhi puder bude u tonu i pigmentu kože lica te da se stapa s tekućim puderom i tvori podlogu koja se stapa s kožom vrata. Prijelaz između našminkanog i nenašminkanog dijela kože ne smije biti uočljiv. Matirali ste podlogu, korektor na podočnjacima i tako stvorili savršenu podlogu za make-up koji slijedi.

Pravila dobro nanesenog rumenila

Rumenila služe za naglašavanje obraza, središnjeg dijela lica. Njima povezujemo gornji i donji okvir lica te stavljamo završnu točku na cjelokupni make-up.

Obično ih nanosimo velikim četkama koje mogu biti okrugle ili ovalne različitih debljina. Pri prirodnom isticanju obraza vrlo se često griješi u postupku nanošenja rumenila. Žene obično skupe usne kako bi im jagodične kosti bile uočljivije te ispod jagodica prema donjem djelu lica povuku rumenilo. No, to ćete učiniti samo ako želite suziti i pogrubiti crte lica. Razveselite se! Rumenilo se nanosi tako da se nasmijete svom odrazu u ogledalu jer se tako najlakše uočavaju obrazi i ocrtavaju linije jagodičnih kostiju. Pratite jagodičnu kost i nanesite rumenilo kružno na obraze te lagano prema oku.

Kako oblikovati usne

Šminkanje usana počnite iscrtavanjem i korigiranjem oblika – cilj je izjednačiti desnu i lijevu stranu usana te donju i gornju usnicu. Obično se najprije olovkom uokviruje donja usna jer je u većini slučajeva deblja od gornje. Možete ih i samo potpuno prekriti osnovnom bojom olovke za usne. Takva neutralna boja predstavlja savršenu podlogu za sve boje ruževa. Ton boje usana razlikuje se od osobe do osobe, što znači da se ruževi ponašaju kao parfemi – svakoj osobi daju drukčiju notu tona iste boje. Olovke i mat ruževi, koji su obično postojani te imaju jači pigment i veću pokrivnu moć, dat će usnama mat izgled. Prirodan izgled postići ćete ako na usne nanesete samo olovku ili ako prstima nježno utapkate neki ruž.

Sjajila za usne sadrže mali pigment boje i lako se nanose, ali nisu jako postojana zbog svoje masnoće. Kremasti ruževi daju usnama mekan i privlačan izgled, a sjajila s jakim pigmentom boje i visokim sjajem daju donjem dijelu lica teatralan i dramatičan izgled.

Koje vam boje pristaju

Ženama svijetle pute i smeđe kose, boje čokolade, za svakodnevno šminkanje pristajat će boje koje prate i lagano naglašavaju prirodnost lica. Na očima se mogu naći sjenila od oker preko žute i zlatne do svih tonova smeđe boje. Sjajna i mat sjenila u svim bakrenim, terakota tonovima također će dati prirodnost. Ako želite lagano naglasiti obraze, neka izbor boje rumenila prati prirodni pigmenat boje kože. Žuti pigment kože voli rumenilo boje marelice, a ružičasti pigment kože voli nježne tonove ružičaste boje. Usne obojite ovisno o izgledu cijelog make-upa. Izbor je velik: sjajila za usne, ruževi, olovke za usne ili kombinacija. Poigrajte se! Usko i sitnije lice voli otvorene i svijetle tonove koji ublažavaju izduženost i koščatost. Široko lice voli pune tonove jer pomoću njih stvarate konturu koja je slabije naglašena u prirodnom izgledu. Boja i dužina kose, kao i oblik frizure, također mogu biti vodilje pri šminkanju i odabiru šminke. Ako imate tamnu, raspuštenu kosu, koja prikriva bočne strane lica, možete posegnuti za rumenilom jačega pigmenta željene boje. Ako ste svjetlije puti, otvorenog lica, s kosom začešljanom unatrag, odaberite svjetlije tonove neke boje.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like