Kreme, serumi, gelovi, maske i flasteri: uklonite bore bez liftinga

Toliko ste očajni i zgroženi svojim odrazom u ogledalu da počinjete pomišljati na lifting kao jedino moguće rješenje. No, vrlo brzo odustajete od te ideje jer vas užasava i sama pomisao na skalpel. Na sreću, ima i manje radikalnih načina da riješite problem.

Novi kozmetički proizvodi sadrže aktivne principe koji djeluju na mehanizme obnavljanja kože, potiču stvaranje novih stanica i zacjeljivanje oštećenja uzrokovanih starenjem kože. Do prije desetak godina kreme, maske i ostali kozmetički proizvodi nisu bili obogaćeni aktivnim tvarima i njihovo djelovanje svodilo se samo na površinsko obnavljanje kože. No, većina novih formulacija sadrži principe koji svojim djelovanjem vidljivo pomlađuju izgled kože, a najučinkovitiji među njima su vitamini, ceramidi i fitoestrogeni.

Osim toga, serumi imaju još jednu pozitivnu karakteristiku – visoku koncentraciju aktivnih principa i hranjivih sastojaka zahvaljujući kojima se rezultati postižu brže i znatno su vidljiviji. U ratu protiv bora ne smijete zaboraviti još jednog dragocjenog saveznika, a to je učinkovita zaštita od štetnog djelovanja UV-zraka koje uzrokuju prijevremeno starenje kože. Stroga idealna dnevna krema protiv bora mora sadržavati zaštitne filtere.

Nove molekule

Uz to, neophodna je i zaštita protiv djelovanja slobodnih radikala. Najnoviji filtri za zaštitu od sunčevih zraka su na bazi minerala, primjerice mikronizirani cink oksid ili titan bioksid. Što se tiče tvari s antioksidalnim djelovanjem, čija je uloga da kožu čine čvršćom i sjajnijom, najnovija molekula je alfalipoickaa kiselina: riječ je o prirodnoj tvari snažnog antioksidalnog djelovanja, 400 puta većeg od djelovanja vitamina, koja štiti ovojnicu i jezgru stanica kože. Odlični rezultati postižu se i vitaminom E (tocoferol) te vitaminom A (retinol).

Hidratacija

Za održanje elastičnosti i mladolikog izgleda kože lica i vrata vrlo je važna odgovarajuća hidratacija, a inovativne formulacije jamče konstantnu vlažnost kože. Naime, istraživanja su pokazala da nije dovoljno kožu opskrbiti odgovarajućom količinom vlage već na njenoj površini treba stvoriti učinkovitu barijeru, odnosno tanak zaštitni sloj koji će spriječiti isparavanje vlage.

Danas se koža sama obnavlja

Mnogi novi proizvodi protiv starenja pomažu obnavljanju strukture kože. Najčešće su na bazi fitoestrogena ili izoflavona, koji se dobivaju iz soje, alga ili hmelja, a učinkoviti su za jačanje stijenki krvnih žila i poticanje izlučivanja fibroblasta (stanica koje tvore tkiva). Nove formulacije mogu sadržavati i peptide ili polifenole, koji potiču kožu da sintetizira više kolagena i elastina, odgovornih za čvrstoću i elastičnost tkiva. Ceramidi su također čest sastojak novih proizvoda protiv starenja, a njihova je uloga da potiču samoobnavljanje kože. Ceramidi su zapravo sastojci rožnatog (površinskog) sloja kože, koji međusobno povezuju stanice te povećavaju tonus tkiva.

Kreme kao lijek

Neki novi proizvodi sadrže tvari koje su sastavni dio različitih lijekova i medicinskih preparata koji se koriste u plastičnoj kirurgiji i neurologiji. Ti se proizvodi baziraju na tehnologiji koja se u laboratorijima primjenjuje za uzgajanje matičnih stanica kože i malih uzoraka tkiva u epruvetama. Neke od takvih tvari su chitosan i hijaluronska kiselina.

Već je poznato da botulinski otrov, kad se ubrizga pod kožu, može izravnati bore i održati napetost kože tijekom šest mjeseci. Proizvodi za ljepotu ne smiju sadržavati tu toksičnu farmakološku tvar, no postoje kreme, gelovi i serumi s oznakom botox-like, koji imaju učinak sličan botoxu. Drugim rječima, djeluju na potkožne mikromišiće uzrokujući neku vrstu blage paralize koja nije opasna za zdravlje, ali kožu lica čini zategnutom. Učinak postaje vidljiv 20 minuta nakon nanošenja, a traje do šest sati. Upotreba takvog proizvoda preporučuje se za pozstizanje mladenačkog izgleda uoči važnog izlaska ili svečane prilike.

Flasteri za noć

Za ravnanje, zatezanje i popunjavanje bora ne morate uvijek nešto mazati na lice. Danas postoje i kozmetički flasteri s istim karakteristikama i učinkovitošću kakvu imaju i ostali proizvodi protiv bora. Flasteri protiv starenja nemaju za cilj hranjenje i vlaženje kože već cijele noći djeluju na muskulaturu lica vraćajući tonus opuštenoj koži. Uglavnom sadrže tvari slične botulinu ili vitaminske koncentrate. Kako djeluju? Postupno otpuštaju aktivni princip koji prodire u duboke slojeve kože, a djelovanje traje do 5 sati.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like