Kako se riješiti hiperpigmentacije?

Česta i neželjena pojava na licu nakon ljeta su hiperpigmentacijske mrlje, ističe magistra Andrea Koščec iz Farmacije u Ilici 11, Zagreb. Razlozi zbog kojih nastaju su različiti: od nedovoljne i neprikladne zaštite do mogućih hormonskih promjena ili uzimanja oralnih kontraceptiva.

Što je to melanin?

To je pigment koji uvjetuje boju kože, no njezina nijansa na kraju ovisi i o:

 • pigmentima iz krvnih stanica (plavom i crvenom oksihemoglobinu)
 • žutim pigmentima koje unosimo hranom (karotenoidima), a u najvećoj mjeri o količini stvaranja smeđeg pigmenta melanina

Osnovna uloga pigmenta melanina upravo je zaštita kože i cijelog organizma od štetnog djelovanja sunčeva zračenja. Sintetizira se u melanocitima, stanicama koje su raspoređene u bazalnom sloju epidermisa. Iz tih stanica pigmentna tjelešca ulaze u stanice kože – 1 pigmentna stanica opskrbljuje pigmentom čak 30 do 40 epidermalnih stanica.

Važna uloga hormona

Enzimsku djelatnost tijekom sinteze melanina iz aminokiseline tirozina kontroliraju hormoni hipofize i nadbubrežne žlijezde.

O čemu ovisi količina stvorenog melanina u koži?
 • o rasi
 • konstituciji pojedinc
 • izloženosti sunčevu ultraljubičastom (UV) zračenju

Tako će stanovništvo bijele rase, koje živi u geografskom području s jačom sunčevom insolacijom, imati više melanina u stanicama kože (primjer kod nas je mediteranski tip pigmentacije kože).

Zašto nastaju hiperpigmentacije?

Zbog povećanja broja pigmentnih stanica u koži ili zbog njihove pojačane funkcije, odnosno povećana stvaranja pigmenta melanina. Višak pigmenta može se odlagati u površinskom sloju kože, epidermisu, ili u dubljem sloju, dermisu, gdje je inače vrlo nedostupan djelovanju sredstava za izbjeljivanje kože.

Kad kažemo hiperpigmentacija, najčešće podrazumijevamo promjene u epidermisu i tada ih zovemo hipermelanoze (hypermelanosis). Promjene uzrokuju genetski i hormonalni učinak te količina izlaganja UV zračenju. One mogu biti rezultat dvaju tipova promjena:

 1. melanocitna hipermelanoza – povećanje broja pigmentnih stanica, što vodi povećanoj proizvodnji pigmenta
 2. melanotička hipermelanoza – drugi tip hipermelanoze bez znatnog povećanja broja pigmentnih stanica u epidermisu, ali uz bitno povišenu produkciju pigmenta
Genetska predispozicija

Hiperpigmentacija se najviše javlja kod žena s Bliskog istoka, iz Indije, Južne Amerike i Azije. No, valja uzeti u obzir da ozonski omotač ne pruža toliku zaštitu kako nekoć te da nitko nije pošteđen od opasnosti koje pružaju UV-zrake (oštećenja kože, opekotine, starenje kože, rak kože, hiperpigmentacija…). Isto tako, ako je majka na licu dobila takozvanu trudničku masku ili neki drugi oblik hiperpigmentacije, velika je vjerojatnost da će i kći imati slične probleme.

Kožne promjene nakon ožiljaka, udarca…

Važno je znati da ožiljci od traume ili operacije, udarci, porezotine te akne i slični upalni procesi na koži mogu također uzrokovati hiperpigmentaciju. Naime, nježni sloj kože je izložen UV-zrakama i tako potamni. No, tamnija nijansa u ovom slučaju povlači se sama od sebe.

Pravila hiperpigmentacije nastale pod utjecajem UV-zračenja

Uglavnom su problemi s hiperpigmentacijom posljedica prevelikog izlaganja UV-zrakama. No, može se spriječiti ili ublažiti odgovarajućom zaštitom.

 • Pjege, staračke pjege i općenito hiperpigmentacija nastaje zbog povećanja količine melanina uslijed izlaganja UV-zrakama, a naročito kod osoba koje već imaju predispoziciju za to.
 • Mrlje mogu nastati na licu, dekolteu, rukama ili i na bilo kojem dijelu kože koji je bio izložen suncu.
 • Najčešće se javljaju na istim mjestima, a može se dogoditi da se od ljeta do ljeta povećaju.
 • Iako se ponekad hiperpigmentacijske povlače same od sebe kada se ne izlažemo suncu, u većini slučajeva potreban je tretman izbjeljivanja mrlja.
Važnost zaštite od sunca

Na hiperpigmentaciju uzrokovanu UV-zrakama način prevencije je vrlo jasan – zaštita od sunca. Osobe koje su sklone hiperpigmentaciji trebaju upotrebljavati zaštitne SPF kreme cijele godine.

U tu svrhu se mogu upotrijebiti dnevne kreme sa SPF-om. Preporuka su i prirodne kreme sa zaštitom od UV-zraka koje sadrže biljna ulja sa SPF-om, a dodatna pogodnost je što ta ulja dobro djeluju i na hidrataciju i regeneraciju kože te sprečavaju nastanak bora.

O čemu ovise rezultati izbjeljivanja mrlja?

Vrlo su varijabilni i ovise o raznim elementima -vrsti hiperpigmentacije, načinu raspodjele pigmenata te vrsti i tipu preparata koji ćete koristiti.

Koje su najbolje i najprovjerenije kombinacije preparata u borbi protiv tamnih mrlja?

 • Linija Eucerin-Even Brighter sadrži sastojak B-rezorcinol koji smanjuje proizvodnju melanina i pojavu hiperpigmentacije te gliciretiničnu kiselinu koja stimulira procese prirodne obnove oštećene kože.
 • Filorga Meso White serum sadrži kombinaciju trostrukog sinergističkog djelovanja: alfa arbutina, azelaične kiseline i vitamina C. Zajedničkim djelovanjem smanjuju stvaranje i nakupljanje pigmenta u dubokim slojevima kože. Može se koristiti u kombinaciji s noćnom kremom Filorga Sleep & Peel.
 • Hidrokinon (Murad Rapid Age Spot and Pigment Lightening Serum): dopušteno je koristiti preparate s najviše 2% hidrokinona jer veće koncentracije nisu dopuštene. U kombinaciji s heksapeptidom 2, jednim od najnaprednijih peptida za izbjeljivanje jer sinergistički pomaže hidrokinonu i prevenira daljnje oštećenje kože, tvori izvrsnu formulu. Kao treća komponenta tu je glikolna kiselina koja radi eksfolijaciju i omogućuje uklanjanje mrtvih stanica kože te upotpunjuje rezultate hidrokinona omogućavajući da aktivni sastojci lakše penetriraju u kožu.
 • Serumi vitamina C (Syncrovit C, Novexpert Vitamin C): zahvaljujući posebnom djelovanju aktivnih sastojaka čistog vitamina C u koncentracijama i do 25%, cinka i superoksid dismutase, formula se bori protiv oštećenja koja nastaju zbog reaktivnog kisika na staničnoj i makromolekularnoj razini. Rezultat: smanjuje se vidljivost bora i mimičkih linija nakon samo 30 dana uporabe. Ovom je formulom moguće znatno popraviti teksturu kože i tonus te spriječiti razvoj mrlja na koži, uz poboljšanje površinske hidratacije, umirujućeg djelovanja te smanjenja proizvodnje melanina.
 • Lierac Specific Arkéskin+ anti-age korektivna krema njega je za vidljive znakove hormonalnih promjena na koži, bez fitoestrogena. Za suhu, dehidriranu, opuštenu, hiperpigmentiranu kožu s borama u razdoblju hormonalnih promjena (menopauze).

Rješenje iz područja aromaterapije dolazi iz u obliku uljnih mješavina i/ili krema.

Terapija hiperpigmentacije se provodi
 • biljnim uljima ploda divlje ruže te
 • uljnim maceratom tratinčice.

Ima i drugih biljnih ulja koja se preporučuju (noćurak, vučji ili pasji trn, buriti, pšenične klice, macerat mrkve), ali recimo da su ova dva ulja glavna.

Osnovno eterično ulje je ulje celera (iako je to ulje vrlo foto-toksično) koje se koristi u kombinaciji s eteričnim ulje sjemena mrkve. Kao i kod biljnih ulja, koriste se i neka druga eterična ulja – ružmarin verbenon i smilje. No, oprez – mješavina se nikako ne smije koristiti tijekom sunčanih dana.

Terapiju hiperpigmentacije treba početi u jesen

Preporuka je u vrijeme kada prestanu sunčani dani. To je vrlo važno jer je eterično ulje celera foto-toksično, odnosno u kombinaciji sa suncem može dodatno pogoršati stanje kože. Uz ovu uljnu mješavinu, obavezno je koristiti kreme sa SPF-om. Istovremeno s navedenom mješavinom mogu se koristiti prirodne kreme koje izbjeljuju mrlje, te sprječavaju nastanak novih. Takve kreme mogu sadržavati navedena eterična i biljna ulja (celer, plod divlje ruže…), ali njihovo djelovanje mogu dodatno pojačati i kozmetički aktivne tvari kao ekstrakt vrbe, tratinčice, potočarke i vitamin C.

Fotografija: Eucerin press photo

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like