Kako djeluje masaža kuglicama?

Kuglice, sveti simbol u mnogim kulturama, glavni su “alat” u drevnoj masaži kineskog porijekla. Prema predaji, ta je masaža isprva služila da plemićkim ženama koje su nedavno rodile vrati fizičku i psihičku ravnotežu. Kad se dvije metalne kuglice, naime, znalački kotrljaju po tijelu, mogu pobuditi vitalnu energiju, koju Kinezi nazivaju Qi, uklanjajući eventualne blokade duž meridijana, odnosno nevidljivih kanala kojima ta energija protječe kroz naše tijelo.

No, to nije sva dobrobit ove drevne vještine masaže. Pritisci koji se rade kuglicama po tijelu pomalo su nalik na limfnu drenažu te sprečavaju zadržavanje suvišne tekućine u tkivima omogućujući na taj način da se ublaži problem otečenosti i narančine kore.

Masaža koja mazi

Tijelo se na početku tretmana poprska mješavinom prirodnih biljnih ekstrakata i esencijalnih ulja opuštajućeg djelovanja, dok se za postizanje drenirajućeg učinka često koriste ulje limuna, čempresa, ružmarina ili gorke naranče. Zatim maserka postavlja dvije kuglice, svaku ispod jednog dlana, te ih kotrlja duž cijelog tijela istovremeno pritišćući različitim intenzitetom, ovisno o području tijela koje tretira. Ako je cilj spriječiti zadržavanje suvišne tekućine u tkivima, treba aktivirati limfne stanice smještene u trbuhu, na preponama i iza koljena.

Pritiscima kuglicama i njihovim kotrljanjem preko tih zona potiskuje se tekućina koja se tamo zadržava prema limfnim kanalima te se potom lakše izlučuje iz tijela. Kad se koriste, kuglice trebaju biti temperature što sličnijoj temperaturi tijela, no mogu se koristiti i hladne kuglice ili pak naizmjence hladne i tople. Na taj način postiže se revitalizirajući učinak i na cirkulaciju. Masaža je naročito učinkovita za smanjenje otečenosti udova te poboljšanje stanja celulita. Uz to, ima visoku sposobnost uklanjanja stresa i “punjenja” tijela energijom, pa i ne čudi što je upravo to jedna od popularnijih masaža proteklih nekoliko godina.

Opuštajući zvuk

Ova masaža ima još jednu posebnost. Naime, kuglice, budući da su najčešće prazne i u unutrašnjosti imaju mali uteg, proizvode ugodan i zvonak zvuk koji dodatno pospješuje opuštanje. Radi se o zvuku koji je istovremeno nježan i dubok, a može varirati ovisno o brzini i vrsti pokreta koji se izvode, ali i o vrsti kuglica koje se koriste. Prema kineskoj tradiciji, vibracije koje se šire iz zvuka kuglica imaju pozitivan učinak na psihofizičku ravnotežu.

Ne samo metalne kuglice

Osim metalnih, za masažu se mogu koristiti i kuglice od drugih materijala.

 • Od himalajske soli
  Kuglice za masažu napravljene od himalajske soli imaju drenirajući učinak zahvaljujući mineralima koji su prisutni u njima, a uz to imaju i blagi učinak pilinga.
 • Od gume
  Glatke ili s malim, reljefnim točkicama, gumene kuglice se koriste kako bi što vjernije oponašale dodir prstiju pri izvođenju pritisaka kod limfne drenaže.
 • Od drva
  Najčešće se izrađuju od hrastova drva, a koriste se u prvom redu za aromatske masaže. Taj materijal, naime, apsorbira i u isto vrijeme otpušta esencijalna ulja koja se koriste tijekom masaže te na taj način potencira njihovo blagotvorno djelovanje.
 • Od kristala
  Kuglice za masažu mogu biti izrađene i od kristala, primjerice od crvenog kvarca. Na taj način pozitivnim učincima masaže pridružuju se i učinci kristaloterapije, i to zahvaljujući vibracijama koje svaki od tih materijala prenosi.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like