Isprobajte i vi masažu bambusovim štapom, nećete požaliti

Masaža je najlakši put za postizanje opuštanja i očuvanje zdravlja. Izazvani dodirom, milijuni receptora u koži šalju signale mozgu koji reagira poticanjem lučenja endorfina, hormona sreće i dobrog raspoloženja. Upravo zato masaža snažno djeluje na živčani sustav jer smiruje nervozu i smanjuje razinu hormona stresa u organizmu. A znamo da je stres jedan od glavnih problema današnjice te uzrok mnogih zdravstvenih problema i bolesti u kojima prednjače bolesti hormonalnog i srčano-krvožilnog sustava. Stoga je masaža odličan prirodni put za rješavanje stresa i prevenciju mnogih bolesti.

Lupkanje i trljanje prenose vibracije

Masaža bambusovim štapovima jedna je od najstarijih istočnjačkih tehnika opuštanja. Drvo bambusa simbol je dugovječnosti, životne energije, blagostanja i plodnosti. Posebnim pokretima, lupkanjem i trljanjem bambusovim štapom po tijelu, dolazi do prijenosa vibracija koje imaju niz pozitivnih učinaka na naš organizam. Masaža bambusom balansira protok energije u tijelu, poboljšava cirkulaciju, uklanja toksine i druge nečistoće iz tijela te stimulira metabolizam. Nakon niza primarnih pozitivnih učinaka, masaža bambusom sekundarno djeluje na smanjenje bolova, poboljšava pokretljivost mišića i zglobova, pridonosi bržoj eliminaciji toksina iz organizma, smanjuje celulit te uklanja napetost mišića.

Štap za svaki dio tijela

Metoda potječe iz Indokine, odakle se raširila po Kini, a potom i po cijelom svijetu, što ne čudi s obzirom na činjenicu da je zaista višestruko učinkovita te da pozitivno djeluje na tijelo i na um. Koristeći sve kvalitete bambusova štapa, ova masaža dubinski djeluje na cirkulaciju krvi i limfe. Za svaki dio tijela koji se tretira predviđena je odgovarajuća veličina i promjer štapa. Važno je da bambusov štap koji se koristi veličinom savršeno prianja uz oblik tijela. Štapovi se rolaju i povlače po tijelu vještim pokretima dlanova i zapešća, posebnom tehnikom koja predstavlja kombinaciju klizanja i kotrljanja. Na taj način njihov pritisak djeluje opuštajuće na mišiće i vezivno tkivo koje ih obavija.

Kako izgleda tretman

Kod masaže je vrlo važno opustiti tijelo, pa zato tretman počinje dubokim disanjem i pokretima istezanja. Nakon toga klijent legne na krevet, a maser prvo napravi ručnu masažu toplim uljem. Najčešće se pritom koristi bambusovo ulje koje je bogato silicijem, pospješuje elastičnost tkiva i koži daje sjaj. Ponekad se koriste i ulje kokosa, karite maslac ili neke druge masne paste koje olakšavaju kotrljanje bambusovih štapova po tijelu te ih čine glađim i ugodnijima na dodir. Ulja koja se koriste u masaži često su obogaćena esencijalnim uljima raznih trava. Naime, važan je dobar izbor eteričnih ulja čije mirisne note klijentu trebaju izazvati osjećaj ugode, pobuditi njegova osjetila i biti potpuno prilagođena njegovim potrebama. Maser štapovima obrađuje jednu po jednu zonu tijela. Prima štap kao da je valjak za tijesto te “mijesi” kožu sporim, ali dubinskim povlačenjem i rolanjem – na taj se način deblokiraju energetski centri, zatežu i preoblikuju tkiva te se pospješuje izlučivanje otrova iz tijela.

Po tabanima i dlanovima

Osim što je učinkovita u sprečavanju nastanka celulita i ublažavanju postojećih problema, masaža bambusovim štapom snaži tijelo i čini ga čvršćim. Pokreti trljanja, kotrljanja i raznih pritisaka, osim što izdužuju i istežu mišiće, stimuliraju i bude sustav cirkulacije krvi i limfe. No, to nije sve: ova ugodna masaža učinkovito opušta živce i smanjuje napetost. K tome, stimulacija bambusovim štapovima određenih točaka na tabanima i dlanovima uravnotežuje tijelo i um.

Višestruko pozitivno djelovanje

Masažom pomoću bambusa poboljšava se krvotok, iz lojnih i znojnih žlijezda istiskuju se sekreti, smanjuju se potkožne masnoće i jastučaste nakupine. Osim toga, poboljšava se izmjena tvari, tj. ubrzava dotok hranjivih tvari u tkiva, pojačava oksigenacija tkiva i otjecanje limfe, zbog čega koža dobiva jači tonus, postaje elastičnija te izgleda zdravije i mladolikije.

Rasteže i skuplja mišiće O stanju mišića uvelike ovise naše držanje i izgled. Masaža rasteže i skuplja mišiće, pa postaju čvršći, a ujedno i opušteniji, jer masažom uklanjamo nakupine mliječne kiseline koje dovode do grčeva i bolova u mišićima. Uz to, masaža potiče i olakšava probavu.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like