Hidratacijom koži pružamo puno, puno više nego što mislite

njega krema vlažnost

Nakon 30. godine života većinu žena privlače kreme bogate teksture, s aktivnim tvarima i kompleksima ciljanog lifting i anti-age učinka, traže proizvod koji će koži vratiti mladenačku svježinu i napetost. Takvi preparati postoje i daju vidljive rezultate. No, ako u njezi zaboravite osnovno – da se koža ne razlikuje od ostatka tijela i da joj je potrebna voda – ni najkvalitetnija krema koja sadrži savršeno učinkovite tvari neće dati očekivane rezultate. Početak i osnova njege svakog tipa kože, bez obzira na životnu dob, jest hidratacija. Stoga, nakon jutarnjeg i večernjeg čišćenja osigurajte joj potrebnu količinu vode, i to svaki dan. O redovitoj hidrataciji najčešće se brinu žene sa suhom i osjetljivom kožom, no voda je jednako potrebna i onima s mješovitom i masnom kožom.

Voda za zdravlje kože

Hidratacijom koži pružamo znatno više od osjećaja ugode, pomažemo joj da ostane zdrava. Voda je neizbježan dio zaštite, pomaže suzbiti štetne posljedice stresa i nečistog zraka, učinke sapuna i sredstava za čišćenje (pilinga), a posebno je korisna za lice. Ako na lice svakodnevno nanosite kremu koja sadrži određen udio vodenih i uljnih sastojaka, pomoći ćete koži da na površini stvori djelotvoran zaštitni sloj. Pogrešno je mišljenje da hidratantni sastojci i voda koju sadrže sredstva za njegu prodiru u dublje slojeve.

Dio tih tvari prodire samo u površinski, rožnati sloj i veže već prisutnu vodu, a dio ostaje na površini i pomaže koži da se oporavi i ojača svoj prirodni zaštitni film sastavljen od vode, sebuma i znoja. Naime, koža vodu dobiva iz vode u tijelu, dio te vode dospijeva u slojeve epiderme. Mala količina, otprilike 5 mg po četvornome metru, izgubi se isparavanjem u jednom satu, preostala se zadržava u rožnatom sloju, gdje se povezuje s lipidima od kojih je sastavljena vezivna tvar što povezuje stanice.

Hidrolipidni film

Koža cijelog tijela pokrivena je zaštitnim i nevidljivim slojem – hidrolipidnim filmom. Ako se taj sloj redovito opskrbljuje potrebnom količinom vode, ostat će neoštećen, ispunit će svoju zaštitnu funkciju. Osim što će spriječiti isparavanje vode iz kože, zaštitit će dublje slojeve, ali i cijelo tijelo, od štetnih utjecaja izvana. Dakle, hidratacija je vrlo jednostavan način zaštite od kontaktnih alergija, upala pa čak i infekcija. Osim toga, koža koja ima dovoljno vode sjajna je, glatka na dodir, meka i elastična, jednostavno – izgleda svježije.

Upravo stoga dermatolozi upozoravaju da je koža koja pokazuje znakove suhoće potencijalno bolesna, njezine su obrambene sposobnosti uvelike oslabljene.

Zadržati vodu i omekšati

Iako je površinski sloj sastavljen od odumrlih stanica, potrebno mu je osigurati određenu količinu vode. Naime, nedostaje li vode, površinske rožnate stanice neće se odvajati uobičajenom brzinom, a to znači da neće ostavljati prostora za svježe stanice te će se proces obnavljanja usporiti. Osim toga, ako je rožnati sloj prekomjerno suh, teže će propuštati aktivne tvari koje nanosimo tijekom svakodnevne njege. Koža ne reflektira svjetlo, poprima sivkastu, ugaslu boju. Srećom, to je moguće spriječiti zahvaljujući aktivnim tvarima koje sadrže nove kreme i losioni hidratantnog djelovanja. Ovi proizvodi pomažu usporiti proces starenja, odnosno pojavu znakova starenja, a preporuka je koristiti ih već nakon 25. godine. Osim što poboljšavaju kompaktnost kože, štite je od štetnih djelovanja te imaju preventivno djelovanje.

Osim stručnjaka za njegu i zdravlje kože, i vizažisti često ističu važnost hidratacije. Na glatku i elastičnu kožu, kakva postaje zahvaljujući upravo hidrataciji, lakše je u ravnomjernom sloju nanijeti puder, rumenilo i sjenilo. Bez obzira na to jesu li u tekućem, kompaktnom obliku ili u prahu, ovi će proizvodi bolje prianjati i dulje ostati u nepromijenjenom obliku. Profesionalni vizažisti stoga šminkanje uvijek počinju obilnom hidratacijom.

Dobro je znati
  • I za noćnu njegu potrebna je krema koja hidratizira. Noću su posebno izražene funkcije obnavljanja kože, čija je posljedica dehidracija. Naime, između 23 i 4 sata dehidracija doseže vrhunac – kako bi se oporavila od oštećenja do kojih je došlo tijekom dana, koža ubrzano troši vodu.
  • Svakoj je koži potrebno pomoći da zadrži vodu, a sa starenjem ona je lakše gubi, dakle potrebno je voditi više brige o vlažnosti. Osim toga, poznato je da su aktivne supstancije anti-age učinka djelotvornije na hidratiziranoj koži. Stoga i u dnevnoj i u noćnoj njezi valja koristiti proizvode hidratantnog učinka, a u zrelim godinama te zimi, kada je koža podložnija isušivanju, prednost dati proizvodima koji su “zasićeni” vodom i tvarima hidratantnog djelovanja.
  • Svakom tipu kože potrebna je voda. To je jedini način da se osigura kompaktnost i učinkovitost hidrolipidnog filma. Pogrešno je mišljenje da mješovitoj i masnoj koži ne treba osigurati hidrataciju. Za te tipove svojstveno je prekomjerno lučenje sebuma koji ne sprečava isparavanje vode. Osim toga, svi tipovi trpe oštećenja UV zrakama, hladnoćom, nečistim zrakom, neprimjerenom njegom, dolazi do oksidacije lipida u koži.
  • Dobra izolacija spriječit će dehidraciju. Potvrdila su to brojna istraživanja koja su još pokazala da koža ima prirodnu sposobnost prilagođavanja, ali ne uvijek i ne savršenu. Naime, utvrđeno je da koža osoba koje žive u toploj i umjereno vlažnoj klimi sadrži više vlage, odnosno da se prilagodila uvjetima iz okoliša i ojačala svoju prirodnu barijeru – hidrolipidni film. Suprotno tomu, u osoba koje žive u podneblju čestih i naglih promjena stupnja vlažnosti i temperature zraka koža nema vremena za prilagodbu.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like