7 ljetnih grešaka u njezi kože

Znate da, dok provodite vrijeme na suncu, trebate svaka dva sata nanositi sredstvo za zaštitu, znate da morate hidrirati kožu, ali možda i nesvjesno činite štetu koži. Naučite kako to izbjeći.

Brijanje čim stanete pod tuš

Ljeti brijemo noge, pazuhe, liniju bikinija. Možda zvuči smiješno, ali je istina: vjerojatno je pametnije brijati noge (i ostalo) nakon tuširanja, a ne čim stanete pod tuš.

Topla voda iz tuša i para hidratizirat će kožu, ali i dlačice; tako će brijanje biti jednostavnije i uspješnije, jer će dlačice omekšati i žilet će ih lakše prerezati.

Trljanje ručnikom

Važno je i pitanje kako se sušite ručnikom, jer grubo trljanje može iritirati kožu. A to može loše izgledati kad odjenete ljetnu haljinu. Bolje se osušiti laganim tapkanjem ručnikom.

Odijevanje odmah nakon tuširanja

Ujutro se na brzinu istuširate, navučete odjeću i izjurite iz kuće. No, time preskačete nekoliko važnih koraka. Jedan je, naravno, nanošenje kreme za zaštitu od sunca. A drugi je nanošenje hidratantne kreme. Nju bi trebalo nanijeti odmah nakon tuširanja, a ne prije spavanja ili kad se sjetite. Nanesite hidratantnu kremu unutar pet minuta nakon tuširanja kako biste održali kožu hidratiziranom.

Ne hidrirate prava mjesta

Kad nanosite hidratantnu kremu ili mlijeko, namažite i dijelove tijela koje vjerojatno nenamjerno preskačete – poput pazuha ili linije bikinija. Sada kada te dijelove brijete ili depilirate, koža na njima može biti suha i nadražena.

Istuširajte se, potapkajte kožu ručnikom, nanesite hidratantno sredstvo, pustite da se upije pa nanesite dezodorans.

Dezodorans koristite samo ujutro

Većina ljudi nanosi dezodorans samo ujutro. Ali, ako ste zabrinuti zbog znojnih mrlja ispod ruke, razmislite o nanošenju malo dezodoransa i navečer. Pokazalo se da su antiperspiranti učinkovitiji ako ih nanesete navečer. Oni, naime, formiraju svojevrsni “čep” u žlijezdama znojnicama te fizički sprečavaju znoj da izbije na površinu. Bolje djeluju navečer zato što se tijelo tada manje znoji pa može nastati učinkovitiji “čep”.

Ne nanosite uvijek kremu sa SPF-om

Tijekom radnog dijela tjedna na suncu ste tek toliko koliko se vozite do posla i natrag pa možda mislite da vam zaštita od sunca i nije potrebna. Pogrešno. UV zrake mogu prodrijeti kroz prozorska stakla. Možete dobiti opekline čak i u uredu ako vam je stol blizu prozora. Isto je s prozorima autobusa ili automobila.

Mislite da vas odjeća štiti od sunca

Nemojte misliti da od sunca trebate zaštititi samo kožu koju ne prekriva odjeća – i koža ispod odjeće izložena je suncu. Gušće tkana odjeća tamnijih boja štiti nas bolje nego lakši i svjetliji materijali. No, ljeti obično ne nosimo gustu, tamnu i zatvorenu odjeću, što znači dan nas odjeća koju ljeti rado nosimo, poput bijele platnene košulje, vrlo slabo štiti od sunca. Dakle, namažite se po cijelom tijelu i, ako je moguće, kupite odjeću sa zaštitom od sunca.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like