Sastojci 21. stoljeća za vrhunsku njegu kože: nahrani, osnaži, zablistaj!

Posljednjih godina sve su popularniji dodaci prehrani koji su se pokazali vrlo učinkovitima u sprječavanju i ublažavanju estetskih problema protiv kojih smo se donedavno borili samo uz pomoć krema, losiona, emulzija i seruma. Takvi preparati sadrže kombinacije vitamina, minerala i aminokiselina koje organizam inače dobiva putem hrane.

U visoko koncentriranim dozama te su tvari vrlo korisne, između ostalog i za jačanje prirodnog mehanizma zaštite kože protiv djelovanja slobodnih radikala. Za razliku od proizvoda namijenjenih za lokalnu primjenu, odnosno proizvoda koji se nanose na površinu kože, nadomjesci ulaze u krvotok i putem njega dolaze u kožu te na taj način djeluju na kožu iznutra.

O tom trendu 21. stoljeća govori i svjetski poznata nutricionistica Lorraine Perretta, koja je u Zagrebu predstavila britanski nutrikozmetički brand Advanced Nutrition Programme, vitaminske  suplemente za ljepotu koji su temelj optimalne njege kože.

Ljepota izvana i iznutra

Prema novom pristupu u suplementaciji kože, sastojcima 21. stoljeća osigurat ćemo ljepotu kože izvana i unutra. Ili, kako ističe Lorraine Perretta,  ako želimo vrhunsku njegu, moramo prihvatiti filozofiju nahrani-osnaži-zablistaj.

Vitaminski suplementi, tvrdi ona, bolji su za kožu od topičkih preparata kao što su kreme jer se bolje asporbiraju, hrane najdublje slojeve kože i odjednom hrane kožu cijelog tijela. Uz to, rješenje su za suhu kožu, anti-aging i pigmentaciju te akne i rozaceju. Štite stanice kože od slobodnih radikala, pomažu stanicama kože da se reproduciraju i podupiru imunološki sustav kože.

Rezultati istraživanja

Inovativna formula Advanced Nutritittion Programme potkrijepljena je znanstvenim istraživanjima svakog aktivnog sastojka i njihovih najučinkovitijih doza za kožu.

Istraživanje koje je trajalo 12 tjedana obuhvatilo je 34% muškaraca i 66% žena od kojih nitko nije koristio vitaminsku kremu. Mjerenje prije i poslije uzimanja Advanced Nutritittion Programme suplemenata obavljeno je uređajem Courage+Khazaka electronic koji za razvoj novih proizvoda koriste velike kozmetičke kuće te farmaceutski fakulteti, a ima ga i Farmacia u svom dermatološkom savjetovalištu.

Ispitivani parametri bili su elastičnost kože, čvrstoća, vlaga, dubina bora, pokrivenost borama, transepidermalni gubitak vode i integritet kože, a rezultati su bili:

  • elastičnost kože povećana 36%
  • zaglađenost 26% veća
  • dubina bora 23% manja
  • hidratacija 45% veća
  • transepidermalni gubitak vode smanjen 31%
Zašto nam je suplementacija potrebna?

Svakodnevna prehrana uglavnom ne zadovoljava sve potrebe kože (prema podacima Urostata, samo 7% Hrvata konzumira 5 ili više porcija voća i povrća dnevno, a 28% Hrvata uopće ne jede voće i povrće). Tijelo će uzeti hranjive tvari iz hrane i prvo opskrbiti vitalne organe – mozak, srce, pluća i bubrege, a tek preostalo preusmjeriti na ostale potrebe organizma.

Dovoljno nahranjena koža iznutra osigurat će pak da aktivni sastojci kozmetike koju nanosite zablistaju u svom punom sjaju te zaglade kožu izvana i kvalitetno je pripreme za vanjske uvjete.

Lorraine Perretta kaže: – Proizvodi za njegu kože bolje djeluju uz adekvatnu nutritivnu potporu. Balansiranom prehranom poboljšavamo opće zdravlje i izgled kože, ali i povećavamo učinak profesionalnih tretmana i preparativne kozmetike. Hrana koju unosimo u organizam dospijeva u najdublje slojeve kože. Brižno odabranim namirnicama pozitivno utječemo na razne kožne probleme kao što su suhoća, osjetljivost, iritacija i mrlje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Posebnost Advanced Nutritittion programa

Jednostavnost primjene temelji su vizije i misije ovog programa. Stoga se i osobe koje nisu koristile suplemente za njegu kožu i ne smatraju da pravilna prehrana utječe na njeno opće zdravlje i izgled lako vežu uz koncept “nahranimo kožu iznutra”. Drugima pak, koji razumiju nužnost suplementacije, olakšana je potraga za najboljom formulom za njihovo stanje kože.

Hranjenjem kože iznutra događaju se vidljive promjene na njezinoj površini. Esencijalne masne kiseline omega-3 i omega-6 potrebne su svakoj stanici da bi koža zadržala punoću i glatkoću. Vrijedan izvor ovih masti su riblje ulje, orašasti plodovi i sjemenke, no malo tko ih konzumira u dovoljnim količinama. Suha koža znak je nedostatka ovih masnih kiselina koje su ključna komponenta staničnih membrana, bez njih koža postaje dehidrirana.

Za održavanje imunosnog sustava ključan je vitamin C, koji ujedno osigurava elastičnost kože jačajući kolagenska vlakna. On je dio antioksidativnog trojca (uz vitamin E i beta-karoten) koji štiti kožu od slobodnih radikala, za koje se zna da oštećuju stanice kože i potiču stvaranje bora.

Cilj Advanced Nutrition Programme nije postavljati dijagnoze, prevenirati, tertirati ili liječiti medicinska stanja. Filozofija branda je više od proizvoda, to je cjeloviti pristup koji obuhvaća nutricionističko savjetovanje i sugerira promjene životnih navika s ciljem poboljšanja općeg zdravlja i vitalnosti. Bazira se na pristupu njezi kože na jedinstven način kako bi ostala vitalna i mladolika.

Fotografije: Inmagine i DermaCentar

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like