Opasna strana depilacije intimne zone

Žene koje briju ili depiliraju intimnu zonu izložene su većem riziku od dugoročne boli u genitalijama, tvrde znanstvenici.

Također, nošenje uskih traperica povećava rizik od vulvodinije, dugoročne, neobjašnjive boli u vulvi, tj. vanjskim dijelovima genitalija.

Stručnjaci upozoravaju da glatka intimna zona, što je danas u trendu, ostavlja kožu izloženiju trenju, što može dovesti do nekih komplikacija. A nošenje uske odjeće, žene ostavlja podložnijim infekcijama poput gljivica ili bakterijske vaginoze, što se povezuje sa bolnim stanjem vulvodinijom.

Znanstvenici u Bostonu analizirali su 434 žene starosti između 18 i 40 godina. Oko polovice njih pati od boli u genitalijama, a sve su odgovarale na pitanja o odjeći i navikama o sređivanju intimne zone.

Žene koje u potpunosti uklanjaju dlake tamo dolje, izložene su 74 posto većem riziku od vulvodinije, nego one koje samo skraćuju dlačice. Nošenje uskih traperica ili hlača četiri ili više dana tjedno udvostručuje rizik od ovog bolnog stanja, upozoravaju znanstvenici.

Uklanjanje dlaka s intimne zone, posebno među adolescentima, sve je popularnije, a time dolazi do mikroabrazija na ovom osjetljivom dijelu kože, zbog čega su te mlade žene izloženije imuno-inflamatornim komplikacijama.

Mikroabrazije su, inače, male pukotine na koži koje nastaju prilikom uklanjanja dlačica – brijanjem ili depiliranjem – ili trenjem.

Nošenje uskih traperica ili hlača stvara uvjete koji su idealni za infekcije genitalnog trakta, što sve ima veze sa bolom vulve, objašnjavaju znastvenici.

Vulvodinija je bol u ili oko vulve, koji najčešće nije izazvan nečim vidljivim ili očiglednim. Bol se može javiti kao peckanje ili bockanje, a obično se pojačava prilikom dodira ili sjedenja. Uzrok nije sasvim poznat, ali stručnjaci vjeruju da se ovo stanje javlja uslijed oštećenja živaca prilikom operacije, porođaja ili uslijed uklještenja živca.

Znanstvenici napominju i da česte gljivične infekcije mogu biti uzrok ovog bolnog stanja.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like