Mineralna ili prirodna kozmetika, što je bolje?

Postoji mnogo dobrih razloga da prijeđete na mineralnu kozmetiku ili da je, za početak, barem isprobate. Jedan od njih je činjenica da mineralna kozmetika poštuje prirodu. Naime, kozmetičke tvrtke koje proizvode mineralnu kozmetiku posvećuju veliku pažnju očuvanju okoliša, i to u najrazličitijim aspektima: ne koriste tvari koje zagađuju i truju okoliš, ambalaža takvih proizvoda u velikoj je većini slučajeva prikladna za recikliranje, a i nije neproporcionalne veličine u odnosu na sadržaj (kao što je to često slučaj s klasičnim kozmetičkim proizvodima). Uz to, u procesu proizvodnje i testiranja proizvoda pridržavaju se strogih etičkih načela.

Drugi dobar razlog koji ide u prilog mineralnoj kozmetici jest to što takva kozmetika poštuje kožu. Formulacije takvih proizvoda ne sadrže derivate nafte, parabene, silikone, parfeme ni druge potencijalne alergene.

Možete kreirati svoj proizvod

Treći razlog koji bi vas mogao privući vrlo je širok spektar načina korištenja takve kozmetike i mogućnost kreativnosti. Naime, budući da je mineralna kozmetika u obliku slobodnog praha, vrlo je jednostavno jedan proizvod koristiti u različite svrhe, miješati boje pa čak i kreirati personalizirane kozmetičke proizvode. Primjerice, korektor narančaste boje može postati nježno rumenilo, sjenila se mogu međusobno miješati kako bi se kreirale nove boje i tonovi, svi praškasti proizvodi mogu se miješati s transparentnim sjajilima i lakovima te se tako mogu stvoriti novi, jedinstveni kozmetički proizvodi. Dobar razlog za odabir mineralne kozmetike jest i to što je umjerenih cijena, iako je vrlo kvalitetna. I na kraju, treba reći da tinejdžerice imaju dodatni motiv da koriste takvu kozmetiku, osobito podlogu i puder: mineralni make-up sadrži cinkov oksid – tvar iscjeljujućih i umirujućih svojstava koja je vrlo korisna kod kože s aknama.

Što sadrže mineralni proizvodi

Posljednjih je godina uočena povećana potražnja za mineralnom kozmetikom, stoga su mnoge kozmetičke tvrtke na tržište izbacile proizvode koje su nazvali “mineralnima”, ali koji to zapravo nisu. Kad odlučite kupiti mineralni proizvod, obavezno pročitajte popis sastojaka na ambalaži te provjerite jesu li navedene samo tvari koje su zaista minerali, kao što su, primjerice, tinjac (mica), titanijev dioksid, cinkov oksid, željezo-oksid, mineral gline kaolinit, silicij, ljubičasti mangan, krom-oksid, ultramarin ili željezo-ferocijanid. Mineralni proizvodi su sto posto u obliku slobodnog praha, a na tržištu postoje najrazličitije nijanse i boje podloga, pudera, rumenila, bronzera i sjenila. No, proizvođači mineralnog make-upa često proizvode i olovke, maskare, ruževe i druge vrste kozmetike koji, iako imaju mineralnu bazu i najčešće su potpuno prirodni, nisu sto posto mineralni.

Mineralno i prirodno nije isto

Često se brkaju pojmovi mineralne i prirodne kozmetike, ali to dvoje nije isto. Prirodni kozmetički proizvodi oni su koji sadrže najmanje 95 posto prirodnih sastojaka: ulja, ekstrakata, maslaca, mineralnih tvari itd. Preostalih pet posto sastava prirodne kozmetike mogu činiti sintetički proizvedeni sastojci. S druge strane, mineralni kozmetički proizvodi sastoje se isključivo od mineralnih tvari pretvorenih u vrlo sitan prah. Dakle, proizvod mineralne kozmetike uvijek je istovremeno i prirodan proizvod, no proizvod prirodne kozmetike ne mora nužno biti i mineralan.

Tko je može koristiti

Mineralna kozmetika prikladna je za sve tipove kože, ali naročito je dobar izbor za masnu kožu i mješovite tipove kože te za kožu sklonu aknama. Ti proizvodi, kao što je smo rekli, sadrže cinkov oksid koji ima umirujuće i zacjeljujuće djelovanje, a uz to su matirajući te tako rješavaju problem prekomjernog sjajenja masne kože. No, mineralni proizvodi mogu se koristiti i za suhu kožu, uz napomenu da je, prije upotrebe, kožu važno dobro nahraniti i navlažiti.

Naposljetku, treba reći da su mineralni proizvodi dobri i za osjetljivu kožu zato što ne sadrže agresivne sintetičke sastojke, nego su vrlo blagi te ne izazivaju iritacije. Nije naodmet spomenuti ni da su mineralna sjenila prikadna za osobe koje nose kontaktne leće, upravo zbog mineralnog sastava te zato što ne sadrže potencijalno nadražujuće sintetičke tvari. No, u tom slučaju savjetuje se da sjenila pomiješate s malo primera ili kreme kako biste izbjegli da vam se sitan prah zavuče ispod leća i izazove probleme.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like