Cvijet do cvijeta… pa na lice

Ružičasti hibiskus, žute orhideje, plavi lotus: egzotični cvjetovi ne predstavljaju samo užitak za oči i nos, nego od tih tropskih biljaka profitira i koža. Naime, primjenu su našli i u kozmetici u obliku krema, losiona za tijelo i anticelulitnih gelova. Maze ten, intenzivno hidratiziraju, smanjuju bore te pomažu u bitki protiv mrske narančine kore.

Orhideja

Svatko tko je barem jednom pored prozora imao orhideju phalaenopsis zna da obično cvate dulje od pola godine, a ne treba joj puno vode. Upravo ta životna energija čini ekstrakte orhideje vrlo poželjnim sastojkom za kreme. Sadrže mnogo flavonoida, sekundarnih biljnih tvari, koji između ostalog imaju antioksidativno djelovanje, što znači da neutraliziraju negativan učinak slobodnih radikala. U kozmetici se koriste za vezivanje vlage, a čini se i da posjeduju stanice koje se tijekom životnog vijeka gotovo ne mijenjaju pa su u pripremi kreme s molekulama korijena koje će učinkovito pomlađivati kožu.

Centella asiatica

Centellu asiaticu, azijsku biljku bijelog cvijeta, u Indiji nazivaju i tigrovom travom pripisujući joj magična antiseptička i ljekovita svojstva. Osim toga, centella sadrži aktivnu tvar madecassoid koja u koži pospješuje stvaranje novih kolagenih vlakana. Istodobno se onemogućava da enzimi koji se stvaraju u tijelu ponovno razgrade nova vlakna. Zbog toga su ekstrakti centelle asiatice idealan sastojak anti-aging preparata.

Lotus

Cvjetovi lotusa u budizmu i hinduizmu simbol su tjelesne i duhovne čistoće, ali i besmrtnosti. U kozmetici ekstrakt lotusa pročišćava i sužava pore. Zajedno s makom i bijelim sljezom plavi lotus djeluje poput botoxa: sprečava oslobađanje acetilkolina, neutrotransmitera odgovornog za stezanje mišića. I u preparatima protiv pigmentnih mrlja primjenjuje se ekstrakt lotusa jer sprečava prekomjerno stvaranje melanina te nježno, ali učinkovito posvjetljuje mrlje.

Hibiskus

Žene se u Indiji i Maleziji još i danas u posebnim prilikama rado kite hibiskusovim cvijećem iako ono nije samo lijepo nego i vrlo korisno: ekstrakt sadrži visok udio alfa-hidrokiseline (AHA) i limunske kiseline koje pospješuju regeneraciju stanica i hidratiziraju. Cvjetovi hibiskusa, osim toga, sadrže i tvari smirujućeg učinka. Koriste li se u kremi, stvaraju tanak zaštitni sloj na koži djelujući umirujuće i uravnotežujuće. Neki sastojci utječu i na stezanje proširenih kapilara, stoga je razumljivo da se ekstrakti često mogu pronaći u kremama za kuperoznu kožu. Odnedavno je poznata još jedna vrlina tih cvjetova – lifting učinak.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like