Za ljude i okoliš: GTC objavio svoje prvo Izvješće o zaštiti okoliša i održivosti (ESG)

31. svibnja ove godine Globe Trade Center predstavio je svoje prvo Izvješće o zaštiti okoliša i održivosti, društvenoj odgovornosti i upravljanju (ESG) od početka svoga postojanja, sumirajući postignuća Grupe tijekom 25 godina, na šest tržišta na kojima je prisutna.

Izvješće za 2020. godinu donosi jedinstvene podatke o sudjelovanju GTC-a u održivom razvoju, odgovornoj gradnji i upravljanju nekretninama, suradnji s lokalnim zajednicama i zadovoljavanju visokih očekivanja partnera. GTC je prvi među developerima poslovnih nekretnina koji je predstavio ESG izvješće na tržištu Srednje i Istočne Europe.

GTC je već dugo vremena posvećen gradnji nekretnina koje čovjeka i njegovu kvalitetu življenja stavljaju u središte pozornosti s naglaskom na zaštitu okoliša i održivost i to na svim svojim tržištima u Srednjoj i Istočnoj Europi. Sveobuhvatan sažetak prisutnosti Grupe tijekom četvrt stoljeća s detaljnim informacijama o svim njenim ulaganjima i utjecaju na okoliš, prikazan je u ESG izvješću za 2020. godinu, prvom dokumentu ove vrste u povijesti GTC-a koji prikazuje jedinstven uvid u pristup Grupe održivom razvoju i načelima odgovornog poslovanja. GTC je ujedno i prvi poslovni developer koji je objavio sveobuhvatan pregled svojih aktivnosti na tržištu Srednje i Istočne Europe.

„Već 25 godina uspješno razvijamo svoje poslovanje temeljeno na kvalitetnoj ponudi, dugoročnim odnosima s našim partnerima i transparentnosti našeg poslovanja. ESG  izvješće za 2020. godinu detaljan je odraz našeg pristupa, koji prikazuje četvrt stoljeća našeg rasta na različitim i jedinstvenim tržištima poslovnih nekretnina u Srednjoj i Istočnoj Europi. U djelovanju GTC Grupe koju čine naši zaposlenici, zakupnici i investitori želimo  pružati rješenja u nekretninama koja poboljšavaju kvalitetu života te biti kristalno jasni u izvještavanju o svom utjecaju na neposrednu okolinu. Stoga sam uzbuđen što ću podijeliti prvo ESG izvješće Globe Trade Centera, imajući na umu potrebe naših ključnih dionika i zajedničku odgovornost za okoliš“ – komentirao je Yovav Carmi, predsjednik Uprave GTC-a.

Izvještaj obiluje podacima o djelovanju GTC-a na svim tržištima – u Poljskoj, Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj. Posebna se pažnja posvećuje pandemiji COVID-19 jer je 2020. godina donijela pravi izazov odnosu zakupnik-poslovni developer. Ipak, GTC je dokazao svoju poslovnu sposobnost i potvrdio da je društvena odgovornost važan sastavni dio strategije Grupe, bez obzira na okolnosti. Zahvaljujući pristupu ’zakupnik na prvome mjestu’ ključni pokazatelji uspješnosti GTC-a ostali su na zadovoljavajućoj razini, zbog čega je  do kraja 2020. godine Grupa, među ostalim, imala visoku stopu najma ureda. Sudjelujući u stalnom dijalogu i prilagođavajući svoje poslovanje nepredvidivoj pandemijskoj stvarnosti, GTC je uspio održati visoku popunjenost istovremeno i u svojim trgovačkim centrima, surađujući s novim važnim maloprodajnim sidrašima koji su bili spremni otvarati nove trgovine. 

Povrh toga, prvi put su u povijesti Grupe dvije tvrtke – Globe Trade Center S.A. i GTC Real Estate Development Hungary Zrt, dobile investicijsku ocjenu BBB- / sa stabilnim izgledima.

Poštujući visoka očekivanja dionika i njegujući odgovornost prema zajednici, GTC je značajno poboljšao svoje poslovanje kad je u pitanju odgovornost za okoliš. Grupa je smanjila potrošnju električne energije za 193.195 MWh, što je 10% manje u odnosu na 2019. godinu, a smanjila je i potrošnju vode za 36% (325.353 m3) u odnosu na prethodnu godinu. 

GTC je također smanjio emisije CO2 ograničivši ih na 108.069 tCO2e u 2020. godini. Povrh toga, programi sudjelovanja i razvoja zajednice implementirani su u 91% objekata pod operativnom kontrolom GTC Grupe. Podržano je ukupno 145 institucija i organizacija kroz razne društveno odgovorne projekte. 

„Industrija nekretnina igra važnu ulogu u ublažavanju klimatskih promjena i smanjenju rizika za okoliš. Postavili smo si cilj gradnje i upravljanja nekretninama koje udovoljavaju najvišim ekološkim standardima, poduzimajući odlučne mjere kako bismo ograničili nepovoljne promjene u okolišu na svim razinama – strateškoj, financijskoj i razvojnoj. Godine 2020. razvili smo i implementirali Okvir zelenih obveznica(Green Bond Framework), koji definira smjernice za izdavanje zelenih obveznica od strane kompanija iz naše Grupe. Ovako prikupljena sredstva koristit će se za financiranje ili refinanciranje postojećih i budućih projekata koji promiču održiva rješenja i korištenje alternativnih izvora energije. Prvo izdanje desetogodišnjih obveznica, prema Okviru zelenih obveznica, rangiranih u kategoriji Investment Grade od strane Scope Rating agencije, dovršeno na mađarskom tržištu u prosincu 2020. godine, u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura, postiglo je velik uspjeh. Ulaganje u našu postojeću imovinu s ciljem poboljšanja utjecaja na okoliš se isplatilo. U 2020. godini naše poslovne zgrade Matrix A i Matrix B u Zagrebu postigle su LEED Platinum certifikat najviše moguće razine. Tu nećemo stati – trenutačno dobivamo certifikate za sve zgrade u izgradnji, kao i za već završene projekte na svim tržištima u Srednjoj i Istočnoj Europi” – komentirao je Ariel Ferstman, financijski direktor GTC-a i član Uprave.

GTC Grupa posluje u 6 europskih zemalja, upravlja sa 48 zgrada i nudi svojim klijentima 752.500 četvornih metara komercijalnog prostora vrhunske kvalitete, razvijenog na principu poštivanja ljudi i okoliša. Nastoji minimalizirati utjecaj na svoje neposredne zajednice, ispunjavajući 10 od 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda, uključujući čistu i pristupačnu energiju, razvijajući održive gradove te osiguravajući odgovornu potrošnju i proizvodnju. Svi novi GTC-ovi poslovni pothvati i tamo gdje je moguće oni već završeni, udovoljavaju najstrožim ekološkim kriterijima i osiguravaju najviše sigurnosne standarde. Kao rezultat toga, 84% nekretnina, ukupne vrijednosti 1,6 milijardi eura, ima LEED i BREEAM ekološke certifikate.

Cjelovito ESG izvješće GTC-a za 2020. godinu može se preuzeti na www.esg.gtc.com.pl

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like