Zašto nas čišćenje smiruje?

Stres predstavlja mentalnu, emocionalnu ili fizičku tenziju koja se javlja kao posljedica zahtjevnih svakodnevnih obaveza i događaja. Ta tenzija često vodi do brige, zbunjenosti, osjećaja tuge ili anksioznosti, kojih je potrebno osloboditi se, da biste se opet osjećali slobodno i opušteno. Postoje brojne aktivnosti koje mogu pomoći u borbi protiv stresa, a jedna od njih je i čišćenje.

Kako čišćenje umanjuje stres

Čišćenje i stres zapravo imaju dosta toga zajedničkog. Kada čistimo, pokušavamo očistiti nered ili prljavšinu, a slično je i kada se pokušavamo osloboditi stresa – želimo “očistiti” zbunjenost, tugu, anksioznost, tenziju…

Također, kada čistimo kuću ili stan, želimo stvari dovesti u red, održavati higijenu mesta. Kada se hoćemo osloboditi stresa, želimo u svoj život uvesti red, poboljšati fokus, koncentraciju…

Fizičko čišćenje može pomoći u borbi protiv stresa jer se suočava sa sličnim problemima na različitim poljima.

Preusmjeravanje misli

Kada čistite kuću ili stan, to zahtjeva da svoje misli usmjerite na ono što radite. Da odlučite koji je korak sljedeći, što sve i kako treba očistiti, kojim redom, gdje ćete što smjestiti i slično, potrebno je uključiti mozak, što znači da ćete skrenuti misli sa onoga što vas zapravo muči.

Osim toga, to vam može pomoći da sličnu tehniku primijenite i na borbu protiv stresa, pa shvatite da vam određena analiza problema i “čišćenje” korak po korak mogu pomoći da se oslobodite stresa. Dakle, baš kao što efikasno uklanjate prljavštinu i prašinu sa predmeta koje čistite, ti isti napori mogu vam pomoći da identificirate alate koji su vam potrebni da uklonite brigu iz svog života. To će vas pripremiti i da svoje misli usmjerite prema pozitivnih i uspješnim ishodima, i da umirite svoj um. A onda ćete lakše i naći rješenje za sve…

Fizička aktivnost pomaže mentalnom oporavku

Već godinama stručnjaci hvale efekte fizičke aktivnosti na mentalno zdravlje. Pošto čišćenje zahtjeva fizičko kretanje, to je aktivnost koja će vam pomoći da potrošite koju kaloriju, ubrzate rad srca i oslobodite malo endorfina. Prelazite iz sobe u sobu, možda uz i niz stepenice, saginjete se, ustajete, protežete se… A ako volite glazbu, pustite svoje omiljene pjesme, to će vam dati dodatnu motivaciju. Za cijelo to vrijeme, “uposlit ćete” energiju koja vas neće “podići” samo fizički, već će vam okrijepiti i um i emocije. Osjećat ćete se bolje, imat ćete više energije i bit ćete spremniji da se uhvatite u koštac sa izazovima.

Pospremate kuću i um

Čišćenje može doprinijeti vašem blagostanju ne samo na nivou dobre higijene i fizičkog zdravlja. Ova jednostavna aktivnost može pozitivno preusmjeriti vaše misli, dovesti vaš um u red uklanjajući pritisak i tenziju. Znate, kad sredite kuću ili stan, imate onaj osjećaj kontrole, kao da je sve u vašim rukama, a to vam može podići samopouzdanje i učiniti da se bolje osjećate.

Ako ćete to gledati na najjednostavniji mogući način, čišćenjem ćete izbaciti barem dio negativne energije iz sebe, tako da ćete se sasvim sigurno bolje osjećati.

Fotografije: press photo Maid in Manhattan

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like