Za više energije ujutro probiotici, navečer magnezij

Umorni ste, jako umorni? Toliko vam nedostaje energije da vam se uspon preko tri stube ili nošenje male vrećice iz trgovine čini nadljudskim pothvatom? Sindrom kroničnog umora više se ne smatra rijetkom pojavom, jer sve je više osoba koje pate od tog poremećaja. U razvijenim zemljama čak četiri od tisuću osoba pate od sindroma kroničnog umora, bolesti koju nije lako prepoznati.

Ipak, radi se o vrlo precizno definiranom sindromu koji karakterizira prisutnost najmanje četiri od osam navedenih simptoma koji traju šest i više mjeseci: intenzivan i dugotrajan psihički umor, isto takav fizički umor, teškoće u pamćenju i koncentraciji, neokrepljujući i slab san (budite se ujutro umorni kao da niste spavali), bolovi u zglobovima i mišićima, česte glavobolje ili grlobolje, blago povišena tjelesna temperatura te povećani limfni čvorovi na vratu i ispod pazuha.

Opasna veza: stres i crijeva

Što je uzrok tako šarene lepeze simptoma? U podlozi je zapravo višegodišnji stres koji uzrokuje određene biokemijske promjene u organizmu. Prvo, kronična napetost dovodi do smanjenja razine proteina CBG ili transkortina koji deaktivira hormon stresa kortizol. Stoga vrijednosti kortizola neprekidno rastu te tako nastaje pojava koja se naziva kortizolskom rezistencijom, a ona pak izaziva sistemsku upalu te intenzivan osjećaj umora. Drugo, uočeno je da kroničan stres, upotreba antibiotika i neuravnotežena prehrana mijenjaju ravnotežu mikrobiota (sastav bakterija) crijeva. Zbog toga dolazi do poremećaja obrambenog sustava organizma koji se očituje simptomima tipičnim za sindrom kroničnog umora.

Testirajte razinu stresa

Iako ne postoje testovi za dijagnosticiranje sindroma kroničnog umora, postoje testovi za otkrivanje prisutnosti dvaju faktora koji djeluju kao okidači tog poremećaja, a to su stres i disbioza.

Kako biste otkrili koja je razina vašeg kroničnog stresa, trebate izmjeriti kortizol poslije 19 sati. Dva mala tampona ili vatirana štapića trebate natopiti slinom, a zatim ih sutradan odnijeti u laboratorij na analizu. Ako razina kortizola prelazi 3,3 ng/ml, znači da ste pod vrlo jakim stresom.

Od pomoći može biti i test za disbiozu kojim se, analizom mokraće, utvrđuje poremećaj mikrobiota crijeva.

5 rješenja za brzo podizanje energije

Budući da je sindrom kroničnog umora bolest koju izaziva niz faktora i koja se očituje različitim simptomima, treba je napasti kombinacijom nadomjestaka prehrani. Ujutro će to biti probiotici, eleuterokok i karnitin, a navečer magnezij. Uz to, poželjno je dnevno popiti dvije šalice zelenog čaja.

  • Probiotici

To su živi mikroorganizmi koji, kad se uzmu u odgovarajućoj koncentraciji, mogu obnoviti tzv. dobru bakterijsku floru crijeva koja ima važnu ulogu u radu obrambenog sustava.

Uzimaju li se svakodnevno, jačaju obrambeni sustav organizma te sprečavaju kroničnu upalu živčanog pleksusa koji je skriven ispod crijevne sluznice. A upravo ona uzrokuje neuropatsku bol koja je karakteristična za ovaj sindrom.

  • Magnezij

Naziva se i ženskim mineralom. Riječ je o ključnom oligoelementu za funkcioniranje zglobova i mišića te za ravnotežu živčanog sustava.

Ublažava bol u mišićima i zglobovima, a sprečava i učestale napadaje glavobolje. Uz to, smanjuje stres i osjećaj umora te popravlja raspoloženje.

  • Eleuterokok

Nazivaju ga i sibirskim ginsengom. To je grmolika biljka iz obitelji Araliaceae koja raste u ledenoj klimi Sibira i Mongolije, a stoljećima se koristi kao tonik i pomoć u obnavljanju energije.

Korijen te biljke sadrži koktel aktivnih principa (glikozidi, kumarin, flavonoidi, polisaharidi) – adaptogena koji povećavaju otpornost organizma na stres i promjene koje donose smjene godišnjih doba.

  • L-karnitin

To je neesencijalna aminokiselina (sintetiziraju je jetra i bubrezi) koja sudjeluje u pretvaranju masti u energiju. Potrebna je za dobro funkcioniranje mišića, u kojima je koncentrirano čak 95 posto njene ukupne količine u tijelu.

Sudjeluje u procesu proizvodnje energije, pospješuje korištenje lipida unutar staničnih mitohondrija. Na taj način smanjuje osjećaj umora i poboljšava funkcionalnost zglobova i mišića.

  • Epigalokatekin

Punog naziva epigalokatekin-3-galat, jedan je od najmoćnijih antioksidansa u prirodi. Ima ga u mnogim biljkama, posebno u osušenim listovima zelenog čaja (Camelia sinensis).

To je prirodno protuupalno sredstvo koje neutralizira djelovanje slobodnih radikala koji su nastali kao posljedica stresa, ali i bolesti. Osim toga, pomaže u detoksikaciji organizma oslobađajući ga otpadnih tvari te pospješujući diurezu.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like