Trikovi naših baka za čišći dom

Iako uglavnom ne volimo čistiti, svi volimo kada je prostor u kojem boravimo čist. Srećom, pretjerano čistiti nije potrebno, pa čak ni zdravo, a osnovno održavanje doma čistim je jednostavno, čak i ako se odlučimo za ekološka sredstva za čišćenje, pa čak i ako ih odlučimo izraditi sami. Tako smo sigurni da ne zagađujemo okoliš (onaj veliki vani, ali ni onaj intimniji, u svom domu), a štedimo novac – domaća sredstva za čišćenje uglavnom su prilično jeftina.

Kao društvo postali smo pomalo opsjednuti čistoćom. Antibakterijski sapuni i sredstva za čišćenje na vrhuncu su popularnosti, proizvođači nude posebne linije “dezinfekcijskih” sredstava za pranje rublja, a sredstva za čišćenje zahoda reklamiraju se kao sredstva za genocid simpatičnih malih bakterioida. Ukratko, reklame nam poručuju da želimo li spasiti sebe i svoje obitelji od smrtonosnih infekcija, moramo svoju kuću (i tijelo) potpuno dezinficirati – ukloniti sve bakterije. No, većina liječnika reći će vam da to nije potrebno, čak ni zdravo. Dermatolozi će vam vjerojatno preporučiti da se klonite jakih sredstava za čišćenje, pogotovo antibakterijskih. Naime, bakterije čine velik dio našeg organizma i imaju važnu ulogu u našem zdravlju. Na našoj koži i u svim otvorima našeg tijela žive bakterije – dobre bakterije koje nam omogućuju da preživimo. Porast korištenja sredstava za dezinfekciju tijela i kuća poklapa se sa sve češćom preosjetljivošću na hranu, kozmetiku i ostale “alergene”, kao i s razvojem “superbakterija” – za nas štetnih bakterija koje su otporne na antibiotike, a ne moramo ni spominjati da sva ta sredstva ne djeluju najbolje ni na vodu (gdje s vremenom neizbježno završe) i život u njoj.

Nježno čišćenje

U pravilu uobičajena sredstva za čišćenje, osim osnovnih sastojaka potrebnih za čišćenje, sadrže i dodatne poput boja, mirisa, konzervansa koji ne pridonose ni čišćenju ni dezinficiranju. “Miris morskog povjetarca” čine kemikalije koje udišemo, dok uistinu čiste stvari nemaju mirisa. Neke od tvari koja sadrže sredstva za čišćenje jako su agresivne: deterdženti isušuju kožu, klor ispušta otrovne pare, antibiotici narušavaju našu prirodnu tjelesnu floru. Kada izrađujemo svoja sredstva za čišćenje, trudimo se da to budu nježnije verzije koje neće toliko štetno djelovati na nas i na okoliš. No i domaća sredstva za čišćenje nisu sasvim bezopasna i treba ih držati izvan dohvata djece.

Glavni sastojci

Kako bismo izradili domaća sredstva za čišćenje potrebno nam je:

– soda bikarbona

– prirodni sapun (na bazi biljnih ulja ili životinjskih masnoća, bez konzervansa, umjetnih mirisa, boja, antibiotika)

– prirodni tekući sapun/biorazgradivi deterdžent (drže ga veće robne kuće ili trgovine zdravom hranom)

– alkoholni ocat

– soda za pranje (prodaje se u velikim robnim kućama, u poljoapotekama pod nazivom “soda za bačve” ili “kristalna soda” i sl.)

– hidrogen peroksid 3% (u ljekarnama)

– destilirana voda

– posudice, raspršivači

– po želji: eterična ulja, biljni glicerin (mogu se kupiti u ljekarnama i specijaliziranim trgovinama).

Sprej za sve

Ovaj sprej toliko je univerzalan za primjenu da je dobro imati jedan u kuhinji, drugi u kupaonici, treći u automobilu itd.

  • Priprema: Vodu i ocat pomiješamo u omjeru 1:1 i dodamo vrlo malo tekućeg sapuna/deterdženta (¼ male žlice na ½ litre vode). Ulijemo u bočicu s raspršivačem i koristimo na uobičajen način.

U sprej možemo dodati eterična ulja (dobar izbor su limun, lavandin, čajevac, metvica) ili ocat (prije dodavanja maceriramo ga tako što u njega stavimo biljke po želji i pustimo da odstoji te procijedimo). Moj omiljeni izbor je limun. U kuhinji imam staklenku s bijelim octom u koju ubacujem korice iskorištenog limuna, koje kasnije procijedim. Miris je božanski, a eterična ulja limuna pomažu razgradnji masnoća pa je sprej još učinkovitiji.

Sprej za staklo

Staklo uglavnom nije problem oprati i oštra sredstva za čišćenje su uglavnom nepotrebna. Dovoljan će biti sprej.

  • Priprema: Vodu i ocat pomiješamo u omjeru 5:1, ulijemo u bočicu s raspršivačem i koristimo na uobičajen način. Ako smo ranije koristili komercijalna sredstva, prvi put ćemo morati dodati malo tekućeg sapuna (¼ male žlice na 2 šalice vode) kako bismo uklonili naslage koje su ostale od tih sredstava.

Ako ipak naiđete na neku tvrdokorniju naslagu, uklonite je malom količinom paste za ribanje (recept u nastavku).

Sprej za kupaonicu

Ovaj sprej otapa naslage kamenca i sapuna s kade i umivaonika, ali i mrlje od kamenca sa slavina i sličnih mjesta.

  • Priprema; Pomiješamo alkoholni ocat i tekući sapun u omjeru 2:1, ulijemo u raspršivač, nanesemo i pustimo da odstoji nekoliko minuta te isperemo. Za tvrdokornije naslage možemo ostaviti dulje, pa i preko noći. Po želji možemo macerirati ocat ili dodati eterična ulja.
Pasta za ribanje

Ako ipak volite malo ribanja subotom ujutro, ovo je za vas – jednostavna domaća verzija popularnog vima izvrsna je za uklanjanje naslaga u kupaonici i kuhinji, pa i na staklu ili bijelom glatkom namještaju (može biti pregruba za teksture i boje).

  • Priprema: Sodu bikarbonu pomiješamo s dovoljno tekućeg sapuna/deterdženta da dobijemo gustu pastu. Uzmemo malo paste na krpicu ili spužvicu i trljamo površinu koju želimo očistiti pa isperemo s dosta vode. Po želji možemo dodati eterična ulja.

Vrlo je jednostavno pripremiti ovu pastu po potrebi, ali možemo pripremiti i veću količinu i čuvati je dulje vrijeme ako dodamo malo biljnog glicerina (dvije žličice na litru paste).

Jednostavna sredstva za pranje rublja

Rublje možemo prati pomoću sapunskih oraščića, u nuždi možemo upotrijebiti samo malo tekućeg sapuna ili deterdženta koji koristimo za posuđe, a kao omekšivač uvijek koristimo bijeli ocat (s eteričnim uljima ili bez njih, po želji).

  • Prah
    Pomiješamo dvije šalice sode za pranje i jedan cijeli fino naribani biljni sapun. Koristimo otprilike dvije velike žlice po turi.
  • Tekući
    Pomiješamo jednu šalicu sode za pranje i polovicu šalice tekućeg sapuna s deset šalica vruće vode. Koristimo otprilike četvrtinu šalice po turi.

Dobar dio mrlja (pogotovo mrlje od voća, trave, proteinske mrlje i sl.) uklonit će mješavina hidrogen peroksida i tekućeg sapuna/deterdženta u omjeru 1:1. Nanesite prije pranja na mrlju pa taj predmet operite u perilici s ostalim rubljem ili pustite da odstoji i ručno protrljajte pa isperite.

Posivjele ili požutjele bijele komade možemo osvježiti namakanjem u mješavini jedne šalice vodikova peroksida i tri velike žlice limunova soka s 15 šalica vode, nakon čega predmet operemo ručno ili u perilici.

Protiv plijesni

Plijesan iz fuga pločica najbolje će ukloniti hidrogen peroksid. Naprskajte ga, neka malo odstoji i zatim protrljajte starom četkicom za zube.

Zahodska školjka

Dovoljno ju je očistiti alkoholnim octom. Ako ima naslaga kamenca, ostavite ocat preko noći.

Za drvo

Za njegu neobrađenog drva pomiješamo pola male žlice biljnog ulja (npr. lan, jojoba, maslina…) i četvrtinu šalice alkoholnog octa ili limunova soka. Malu količinu nanesemo na mekanu krpu i utrljamo u drvo.

Obojene mrlje od hrane na dasci za rezanje možemo ukloniti ako ih istrljamo polovicom limuna koju smo umočili u sol.

Za dezinfekciju

Ako ipak imate potrebu dezinficirati dijelove kuće, upotrijebite alkoholni ocat u raspršivaču (možemo dodati antibakterijska eterična ulja poput čajevca ili palmarose). Upotrijebite ga tako da ga raspršite ili njime prebrišete daske za rezanje, zahodske daske, dječje igračke itd. Ali nemojte se zanijeti: drvene daske za rezanje sušenjem se same dezinficiraju, zahodske daske su jedan od najčistijih dijelova u kući (radije dezinficirajte kvaku zahodskih vrata), a dječje igračke sigurno jesu prekrivene bakterijama, ali djeca se moraju izlagati bakterijama kako bi razvila zdrav imunitet. Dakle, čistite umjereno i zdravo, a ušteđeno vrijeme potrošite na neki ugodniji način.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like