Soda bikarbona: mineralni prah koji liječi i uljepšava

Bijeli kristalni mineralni prah, poznat i kao natrijev hidrogenkarbonat, može se na mnogo načina koristiti za osobnu higijenu, za kuhanje i održavanje kućanstva te u zdravstvene svrhe.

Kiselo-lužnata ravnoteža

Dobro zdravlje čovjeka ovisi o pravilnoj ravnoteži lužnatosti i kiselosti u krvi i drugim tjelesnim tekućinama, a bikarbonati prirodno prisutni u našem tijelu pomažu u održavanju te ravnoteže. No, zapadnjački način prehrane potiče kiselost organizma. Takva prehrana siromašna je namirnicama koje potiču lužnatost (voće i povrće), a bogata onima koje potiču kiselost organizma (meso, jaja, riba, procesirane žitarice). Posljedica je blaga metabolička acidoza. Bikarbonati imaju važnu ulogu u reguliranju sustava koji pomaže našem organizmu da prevlada acidozu, odnosno kiselost organizma. U tu svrhu uzima se i soda bikarbona.

Doziranje

Uobičajena doza za odrasle osobe mlađe od 60 godina je pola do jedne žličice sode bikarbone jedan do četiri puta na dan, a za starije četvrtina do polovina žličice jedan do četiri puta na dan. Za optimalnu apsorpciju sodu bikarbonu treba uzimati na prazan želudac (muči li vas kiselina u želucu, uzimajte je kad osjetite nelagodu). Neutralizirajući želučanu kiselinu natrijev hidrogenkarbonat oslobađa ugljikov dioksid, što izaziva podrigivanje. Sav višak natrijeva hidrogenkarbonata odlazi u crijeva i kad se apsorbira u krv, čini je lužnatijom.

Zapamtite: ne uzimajte sodu bikarbonu svakodnevno dulje od dva tjedna bez konzultacije s liječnikom, jer pretjerivanje može izazvati i ozbiljne nuspojave. Bez dogovora s liječnikom nemojte je davati djeci.

Tri praktična savjeta
  • Napravite pastu za omekšavanje kože miješajući sodu bikarbonu s ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Razmažite je po gruboj i tvrdoj koži, ostavite pola sata, isperite toplom vodom i namažite hidratantnom kremom.
  • Jako prljave ruke operite sapunom, a zatim pospite sodom bikarbonom. Protrljajte ruke pa ih isperite i osušite.
  • Nećete trebati proizvode za volumen kose ako u uobičajenu količinu šampona dodate jednu do dvije žličice sode bikarbone – jednostavno je utrljajte u šampon na dlanu. Mješavinom operite kosu pa dobro isperite. Ponovite pa stavite balzam za kosu.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like