Kako nam zapravo pomažu mirisni štapići?

Još od davnina ljudi su koristili aromatična sredstva da bi si olakšali zdravstveno stanje ili popravili raspoloženje. Upotrebljavali su ih Egipćani i Sumerani, Indijci, Japanci i Kinezi prije više tisuća godina. Danas se utjecajem mirisa na dobrobit i uravnoteženost ljudskog organizma bavi aromakologija. Ona nas uči i kako kombinirati odabrana eterična ulja da bi se stvorilo ozračje koje djeluje opuštajuće ili pak energizirajuće, ovisno o našim potrebama.

Ulje birajte prema prilici

Jedan od načina upotrebe korisnih aromatičnih sredstava su i mirisni štapići. Nastali su na Dalekom istoku kako bi otpratili molitve prema nebu. Danas je paljenje mirisnih štapića ritual opuštanja koji vas može odvesti izvan vremenskih okvira užurbane svakodnevice te vam omogućiti da se opustite i popravite raspoloženje. Postoje različite vrste mirisnih štapića, sa samo jednom ili s više vrsta esencijalnih ulja, ali morate naučiti koja ulja odgovaraju za koju priliku.

Visoka kvaliteta

No, nije važna samo aroma ulja koje se upotrebljava, nego i oblik štapića. Najpraktičniji su oni oblikovani baš kao štapići, no mogu imati i oblik čunjića ili granula za paljenje.

Uz to, iznimno je važno da odaberete proizvod najviše kvalitete. A takav mora imati jamstvo da nije toksičan, mora biti 100 posto na bazi prirodnih tvari (što mora biti navedeno na etiketi proizvoda), treba biti kupljen u biljnoj ljekarni, a ne na uličnim štandovima. Jedan mirisni štapić gori nešto manje od jednog sata, a miris se širi po cijelom prostoru u kojem je štapić zapaljen.

Frangipani ili frankopanka: tjera stres

Prekrasan tropski cvijet latinskog naziva plumeria, poznat i kao frankopanka ili frangipani, daje bogat miris senzualnih nota. U Polineziji se taj cvijet koristi za proslave rođenja i vjenčanja, dok se na Dalekom istoku ova biljka smatra svetom te se koristi za ukrašavanje hramova.

Nakon stresnog dana obavijajući miris frankopanke oslobodit će vas tjeskobe i duboko opustiti. Idealan je za ponovno uspostavljanje unutrašnjeg mira nakon, primjerice, svađe ili bilo kakvih drugih snažnih emocija.

Tamjan: protiv bolova i tahikardije

Tamjan je aromatična smola drva iz roda bosvelija, koje raste u Aziji i Africi. U antičko doba smatrao se dragocjenim, pa je tako bio i jedan od tri poklona koja su tri kralja donijela malom Isusu. Povezuje se sa svim što je sveto i duhovno.

Miris tamjana moćno je umirujuće sredstvo, a istraživanja su pokazala da čak usporava rad srca. Zapalite štapiće s tim mirisom kad poželite olakšati glavu i riješiti se mračnih misli. No, to nije njegovo jedino korisno djelovanje: osim navedenoga, ublažava menstrualne bolove te bolove u zglobovima.

Eukaliptus: protiv mikroorganizama

Eukaliptus je divovsko drvo porijeklom iz Australije, a od njega se dobiva miris bogat tvarima umirujućeg djelovanja. Sadrži 80 posto eukaliptola, a pomaže kod svih problema i poremećaja dišnog sustava.

Miris eukaliptusa djeluje kao zaštita od virusa prehlade i gripe, a uz to rastvara katar te ga razrjeđuje, što olakšava iskašljavanje. U periodima kad je opasnost od zaraze sezonskim bolestima na vrhuncu, po jedan štapić s mirisom eukaliptusa držite zapaljen na ulazu u stan, u kupaonici i u dnevnoj sobi. No, nemojte ih paliti u spavaćoj sobi jer njegov miris može ometati san.

Lavanda: čisti um i uklanja glavobolju

Aroma lavande jedno je od najznačajnijih sredstava prirodne medicine. Esencijalno ulje koje se dobiva od karakterističnih ljubičastih cvjetova lavande obiluje aktivnim principima: ima ih čak 160!

Svojim osvježavajućim mirisom štapići s esencijalnim uljem lavande čiste zrak u prostoru za učenje ili rad, a to je posebno korisno, jer pored toga bistre um te poboljšavaju sposobnost koncentracije. Pomoći će i u ublažavanju glavobolje, uznemirenosti ili palpitacija, a u večernjim satima pospješuju uspavljivanje.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like