Hrana koja ne voli visoke temperature

Zbog visokih vanjskih temperatura crijevne infekcije su u toplim mjesecima češće nego u hladnijim godišnjim dobima. Krivci za to su različiti mikroorganizmi prisutni u rizičnim namirnicama, a tu prije svega spadaju kremasti kolači i hrana koja sadrži nedovoljno termički obrađena jaja, proizvodi na mliječnoj bazi, šlag, nedovoljno oprano voće i povrće, pileće i mljeveno meso, meso u umaku, sirova riba, morski plodovi.

Odgovorni za infekcije su mikroorganizmi koji se, putem vode i kontaminiranih namirnica, nastanjuju i razmnožavaju u crijevima. Posljedice su osjećaj opće slabosti, proljev, mučnina i povraćanje, a u nekim slučajevima može se javiti i povišena tjelesna temperatura.

Što još izaziva probleme

Uzrok povećane podložnosti crijevnim tegobama u toplim mjesecima, uz nedovoljan oprez pri odabiru hrane, mogu biti i ledena pića za osvježenje i gašenje žeđi. Na taj način u unutrašnjosti organizma dolazi do nagle temperaturne promjene. Konzumacija prehladnih namirnica, naime, izaziva kongestiju žila, tj. naglo suženje krvnih žila uslijed čega dolazi do blokade probavnog procesa i peristaltike.

Osim toga, kad se crijeva ne prazne redovito, fekalne bakterije koje nisu odstranjene počinju se razmnožavati. Na taj način narušava se njihova ravnoteža, što uzrokuje snažan osjećaj opće slabosti praćen bolovima u trbuhu, znojenjem, blagom nesvjesticom i jakim proljevom. Takvi neugodni simptomi uglavnom prolaze sami, iako bi zbog opreza bilo bolje potražiti savjet liječnika.

Teži slučajevi

Probavni problemi bez razlike pogađaju sve one koji konzumiraju zaraženu hranu. Uglavnom prolaze u roku od dva do tri dana, no mogu postati opasni za osobe čiji je prirodni obrambeni mehanizam organizma oslabljen, prije svega kod osoba starije dobi, djece, rekonvalescenata i osoba čiji obrambeni mehanizam ne proizvodi dovoljno antitijela za obranu od infekcija. Najopasnija posljedica je snažna dehidracija jer se učestalim proljevima i povraćanjem gubi tekućina iz organizma.

Djeca i starije osobe podložniji su komplikacijama jer teže uspijevaju nadoknaditi manjak tekućine. Osim toga, kod starijih osoba može doći do ozbiljnih poremećaja u cirkulaciji i radu bubrega, a to ponajprije vrijedi za osobe koje uzimaju lijekove za snižavanje krvnog tlaka (antihipertenzive).

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like