Greške u čišćenju koje nisu dobre za vaše zdravlje

Usisavanje, čišćenje, ribanje… sve je to potrebno redovno raditi, ali s druge strane, može imati i negativne posljedice na naše zdravlje.

Čišćenje plijesni

Nitko ne želi plijesan u kući, ali ribanje kako biste skinuli crne točkice može biti vrlo opasno.

Tamna plijesan, koja se pojavljuje zbog vlage, izgleda grozno i mnogi su u iskušenju da to očiste. Ali, čišćenje može dovesti do respiratornih problema jer je tamna plijesan koja se pojavljuje na vlažnim zidovima vrlo toksična. Ribanjem, čestice plijesni mogu završiti u zraku i raširiti se kao virus.

Najčešća vrsta plijesni koja se pojavljuje u kućama može izazvati respiratorne probleme, upale kože, umor i mučninu.

Da biste se bezopasno riješili plijesni, nosite zaštitnu masku, rukavice i naočale dok čistite.

Najefikasniji način da se riješite plijesni je da natočite izbjeljivač u bočicu s prskalicom, našpricate na mjesta gdje ima plijesni i ostavite da djeluje 30 minuta. Otvorite sve prozore kako bi bilo kakve toksične materije izašle, a zatim očistite i isperite tretiranu površinu.

Kemijske reakcije

Ako koristite više različitih proizvoda za čišćenje, morate biti pažljivi da ih ne miješate.

Ključ je u tome da ne miješate izbjeljivač s drugim sastojcima. Izbjeljivač i bilo kakvi drugi proizvodi koji sadrže amonijak mogu stvoriti otrovni plin koji u određenim okolnostima može biti čak i smrtonosan. Također, pomiješani izbjeljivač i ocat mogu napraviti plin koji šteti dišnim putovima.

Namještate krevet odmah ujutro

Iako vas je mama od malih nogu učila da pospremite krevet čim ustanete, to zapravo nije dobro za vaše zdravlje, tvrde znanstvenici.

Grinje vole toplinu i vlažnost, zbog čega obožavaju i vaš krevet. Mogu izazvati reakcije poput astme i ekcema, kao i curenje iz nosa, kihanje, crvenilo na očima, svrab, plitak dah…, objašnjavaju stručnjaci. Zbog toga vam savjetuju da ne pospremate krevet čim ustanete, već da ga neko vrijeme ostavite tako, kako bi zrak osušio i osvježio krevet, pa time i otjerao grinje.

Naravno, treba i mijenjati posteljinu jednom tjedno i redovito usisavati madrac.

Ne čistite usisavač

Većina ljudi samo povremeno isprazni vrećicu usisavača, ali to treba raditi mnogo češće.

Unutrašnjost usisavača je doslovno tvornica bakterija, koje se brzo razmnožavaju. Istraživanja su pokazala da se u čak 15 posto usisavača nalazi i Echerichia coli. Savjetuje se da mnogo češće praznite vrećice usisavača, a da poslije svakog usisavanja prebrišu i dezinficiraju usisavač.

Ne mijenjate redovito kuhinjske krpe

Kuhinjske krpe se toliko puta koriste tijekom dana, da ih je potrebno mijenjati svakodnevno. Zbog toga što često ostaju mokre od prethodnog korištenja, na njima se lako stvaraju bakterije, pa je preporučljivo mijenjati ih svakodnevno.

Ne perete dobro daske za rezanje

Nije dovoljno da operete dasku za rezanje tekućinom za suđe i vodom. S obzirom na to da se na daskama od rezanja stvaraju udubljenja, tu se lako zadržavaju bakterije koje se ne vide golim okom.

Standardno pranje nije dovoljno da se riješite bakterija. Daske za rezanje trebaju se čistiti izbjeljivačem, kažu stručnjaci.

Fotografije: Maid in Manhattan press photo

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like