Pet razloga da pijete čaj od đumbira

Da napravite čaj od đumbira potrebno je samo u kipuću vodu ubaciti komadić sirovog đumbira, ostaviti deset minuta da stoji, izvaditi đumbir i to je to.

Đumbir pomaže kod mučnine

Jutarnje mučnine ili one koje nastaju kao posljedica kemoterapije, mogu se ublažiti čajem od đumbira.

Ono što đumbir radi je da ubrzava pražnjenje crijeva, tako da ostaci mogu da odu iz želuca do crijeva efikasnije, kažu gastroenterolozi.

Oni svojim pacijentima preporučuju da piju čaj od đumbira, a posebno trudnicama koje imaju problem s jutarnjim mučninama. Ovaj je čaj siguran za trudnice, ali se ipak konzultirajte sa svojim liječnikom prije nego što ga počnete piti.

Ublažava menstrualne bolove

Studija provedena 2015. godine je dokazala da čaj od đumbira ublažava menstrualne bolove. Stručnjaci ističu da đumbir ima antiupalna svojstva, i da svakako vrijedi pokušati bolove i grčeve ublažiti ovim čajem.

Održava nivo šećera u krvi

To, naravno, vrijedi ako pijete nezaslađeni čaj. Napitak od đumbira dokazano pomaže da se nivo šećera u krvi održava stabilnim, čak i kod oboljelih od dijabetesa tipa 2.

To, ipak, nikako ne znači da bi trebali na svoju ruku početi piti čaj od đumbira, a zanemariti sve preporuke liječnika i ono što vam je propisao za dijabetes.

Pomaže u mršavljenju

Ne, neće vam čarobno skinuti salo, ali može vam malo pomoći.

Čaj od đumbira nije nikakav eliksir koji utječe direktno na metabolizam. Čaj od đumbira može vam pomoći tako što ćete ga piti umjesto nekih zaslađenih napitaka, jer skoro da nema kalorija, hidratizira organizam, što je sve plus, ako pokušavate smršavjeti.

Smanjuje rizik od kroničnih bolesti

Đumbir, pored nekih drugih vrsta voća i povrća, sadrži velike količine fitonutrijenata. Ove kompnente slične antioksidansima spriječavaju nastanak kroničnih upala, fiziološkog stanja kod kojeg su stanice u stalnom stanju pripravnosti zbog prijetnje koja je prošla. Vremenom, to može imati veliku ulogu u razvoju bolesti poput artritisa ili karcinoma.

Fitonutrijenti poput onih koje sadrži đumbir smanjuju odgovor na upalu, štiteći stanice od DNK oštećenja.

Dakle, čaj od đumbira nije čaroban napitak koji će vam riješiti sve probleme u životu, ali je vrlo zdrav i možda ne bi bilo loše da ga pijete.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like