Nutricionisti kažu da je kakao superhrana. Ako im ne vjerujete na prvu, možda će vas ovi podaci uvjeriti u to.
40 puta jači antioksidans od borovnica
Prirodni kakao ima 40 puta jače antioksidanse od borovnica! Kakao ima ORAC indeks od 98.000 na 100 grama, u odnosu na borovnice koje imaju 2.400. Inače, ORAC indeks mjeri sposobnost antioksidansa da apsorbiraju slobodne radikale (koji dolaze uz zagađenja i toksine iz okruženja), koji oštećuju stanice i tkiva i mogu biti uzrok raznih bolesti, uključujući i karcinom.
Najveći izvor željeza
Kada je reč o namirnicama biljnog porijekla, kakao je najveći izvor željeza – sadrži ga 7,3 miligrama na 100 grama. Usporedbe radi, goveđe i janjeće meso sadrže 2,5 miligrama, a špinat 3,6 miligrama.
Imajte na umu da je željezo u kakau, kao i u svim namirnicama biljnog porijekla, u ne-hem obliku, pa je najbolje da ga, za maksimalne efekte, unosite uz vitamin C – naranče, kivi… Možete napraviti neki smoothie napitak od ovog voća i u njega dodati malo kakaa u prahu.
Sadrži magnezij
Kakao je također jedan od najvećih izvora magnezija, među namirnicama biljnog porijekla. Magnezij je važan za zdravlje srca, a pomaže i da se glukoza pretvori u energiju, omogućavajući mozgu da normalno funkcionira, da razmišljate jasno i da se bolje koncentrirate.
Više kalcija nego kravlje mlijeko
Čist kakao sadrži više kalcija nego kravlje mlijeko – oko 160 miligrama na 100 grama, u odnosu na 125 miligrama na 100 mililitara mlijeka.
Poboljšava raspoloženje
Kakao je dobar izvor serotonina, triptofana, tirozina i feniletilamina. Ovi neurotransmiteri čine da se osjećate sretno i dobro, a čak i ublažavaju simptome depresije. Dakle, šalica toplog kakaa može biti sjajan način da se na brzinu oraspoložite…
Ono na što treba obratiti pažnju pri kupovini kakaa je sadržaj čistog kakaa u određenom proizvodu – što više čistog kakaa, to bolje.
Fotografije: Shutterstock