Jeste li probali ghee – najbolje ulje za kuhanje?

Umjesto komercijalnih ulja koja se u suvremenoj kuhinji u svakodnevnoj prehrani obilato koriste, tradicionalna ayurvedska kuhinja za kuhanje variva, juha, za pirjanje i prženje hrane upotrebljava ghee, pročišćeni maslac visoke kvalitete. Ghee je ulje zlata vrijedno, kaže ta tradicionalna indijska medicina. Dobiva se posebnim procesom prokuhavanja nezasoljenog, nepasteriziranog maslaca visoke kvalitete, čime se uklanjaju mliječni proteini, zasićene masnoće i voda te se dobiva visokokvalitetno ulje.

Prvi korak: regulacija probave

Maslac spada u zasićene masti životinjskog porijekla, podiže razinu kolesterola te utječe na začepljenje krvnih žila i pojavu srčanih i moždanih udara, pa se našao na crnoj listi mnogih nutricionista i promotora zdrave prehrane. No, za razliku od maslaca, ghee stimulira cirkulaciju tjelesnih tekućina i uklanja začepljenja krvnih žila i probavnog trakta. A budući da ayurveda kuhinjske začine ne koristi samo radi okusa, nego i u skladu s njihovim ljekovitim svojstvima, oni pirjani na gheeju prodiru duboko u tkiva i tako još više ostvaruju svoj potencijal.

Kura čišćenja organizma

Na ovom pročišćenom maslacu može se pirjati, peći, pržiti, kuhati razna variva, žitarice, grahorice, povrće i druge namirnice. U pravilu su potrebne dvije do tri male žlice uz koje će tijekom dana čitav organizam biti dobro izbalansiran.

Uz trodnevnu do petodnevnu kuru čišćenja organizma pomoću gheeja može se i skinuti pokoji kilogram viška. Potrebno je popiti svaki dan ujutro natašte ghee s mlakom vodom, s tim da se svaki idući dan konzumira jedna velika žlica gheeja više nego prethodni dan.

Ghee možete napraviti i sami

Vrlo jednostavno, brzo i lako ghee možete pripremiti kod kuće. Potreban je maslac visoke kvalitete, nepasteriziran i nezasoljen. Maslac iz dućana nije pogodan za ghee. Preporučljivo je kupiti ga na tržnici kod kumica za koje ste sigurni da prodaju maslac od domaćih krava koje pasu na livadi.

1. Maslac stavite na laganu vatru i otopite. Nakon što se zagrije, na površini će se stvoriti pjena i mjehurići koji će glasno pucketati.

2. Žlicom uklanjajte pjenu s površine. Tako se dobiva čisti, visokokvalitetni ghee.

3. Kad ste s površine uklonili gotovo svu pjenu, mjehurići na površini još uvijek pucketaju, ali sve tiše i tiše. Kad se potpuno umire i povuku, znači da je kuhanje gheeja pri kraju. Je li ghee gotov, možete utvrditi i ako pri kraju kuhanja iznad posude stavite naočale ili neko stakalce. Ako se staklo lagano zamagli, ali bez vlage, znači da je ghee gotov. Ako se na staklu još zadržava vlaga, ostavite ghee da se još malo kuha.

4. Posudu zatim lagano nagnite prema sebi da vidite dno na kojemu se skupio sloj masnoća. Kada taj sloj počne iz bijele dobivati smećkastu boju, znači da je ghee gotov. U prosjeku, 450 grama maslaca na srednje laganoj vatri treba kuhati 12 do 15 minuta.

5. Kad je ghee gotov, procijedite ga u staklenku kroz gazu i cjedilo s duplim sitom. Na dnu ostaju otpadni sastojci maslaca koji štete zdravlju.

6. Čuvajte ghee na sobnoj temperaturi, a što je stariji, to je ljekovitiji.

Kako ga čuvati?

Ghee se čuva u staklenci na kuhinjskoj polici i nije ga preporučljivo držati u hladnjaku, jer time gubi svoja ljekovita svojstva. Prilikom upotrebe, ghee uzimajte isključivo čistom, suhom žličicom, jer ako ga dodirnete vlažnom žličicom, potaknut ćete razvoj bakterija i ghee će se pokvariti.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like