5 recepata za zimnicu bez šećera, konzervansa i štetnih aditiva

U pripremi prirodne zimnice preporučuju se namirnice i proizvodi za konzerviranje iz organskog uzgoja. Tako se uz kvalitetno povrće koristi prirodni jabučni ocat, maslinovo ulje, a umjesto rafiniranog šećera sladovi od žitarica i, prema želji, razni začini.

Umjesto želatine, u pripremi slatke prirodne zimnice koriste se listići alge agar-agar, koja u kuhanju zgušnjava voće. U kiseloj se zimnici, pak, kao konzervans koristi umeboshi šljiva te fermentirana japanska marelica, koja sprečava fermentaciju drugog povrća u zimnici.

Ovakva će se zimnica održati, ne zahvaljujući konzervansima već zahvaljujući postupku sterilizacije i pasterizacije staklenki, koje možemo raditi i kod kuće.

Slatko od jagoda ili malina

Sastojci: 50 dag jagoda ili malina, 1 bočica rižina slada, 2 žlice agara, 1 žlica sirupa od jagoda

Očišćene jagode ili maline pospite sladom i sirupom. Stavite ih da odstoje 2 sata, potom kuhajte s agar-agarom 15 minuta. Kuhano slatko stavite u staklenke i ostavite hladiti. Zatvorite staklenke kada se potpuno ohlade.

Džem od šljiva

Sastojci: 1 kg šljiva, sol, pimet

Šljive očistite od peteljki i koštica, posolite ih te ih složite na lim i dijelom pokrijte aluminijskom folijom. Pecite u pećnici 60 minuta na 150 stupnjeva. Stavite pečene šljive u sterilizirane staklenke. Poklopite staklenke originalnim poklopcem ili celofanom i utopljene u prekrivače ostavite 24 sata da se hlade.

Cikla

Sastojci: 1 kg cikle, 1,5 dl jabučnog octa, 1,2 dl vode, 1,5 žlice soli

Ciklu skuhajte, očistite i narežite na ploškice. Prokuhajte ocat, sol i vodu te prelijte ciklu posloženu u staklenkama. Staklenke zatvorite i ostavite da se polagano hlade te ih drugi dan pasterizirajte, potapajući ih u vodu na 70 stupnjeva i kuhajte dok se ne pojave mjehurići.

Mahune s lukom u ulju

Sastojci: 50 dag mahuna, 1 luk, 1 češanj češnjaka, nekoliko zrna papra, svježi bosiljak, maslinovo ulje, sol

Očišćene mahune parite dok ne omekšaju i nakon toga ih posušite na ubrusu. Očišćeni luk narežite na ploškice te ih popržite na suhoj tavi. U staklenku rasporedite prosušene mahune, luk, češnjak, bosiljak i papar. Prelijte uljem. Ova zimnica prije konzumacije treba odstajati 21 dan.

Povrće za zimu

Sastojci: 50 dag mrkve, 50 dag peršina, 20 dag celera, 20 dag korabice, lišće peršina, lišće celera, lišće mladog luka, vegeta, 20 dag soli

Naribajte korjenasto povrće i usitnite lišće peršina i drugog zelenog lisnatog povrća. Posolite povrće i pustite ga da stoji dva sata. Napunite staklenke mješavinom. Na vrh dodajte malo soli. Zaštitite celofanom. Čuvajte u hladnjaku.

Za uspješnu zimnicu važno je…
  1. Prazne staklenke i poklopce trebate najprije dobro oprati, a zatim ih ostavite pola sata u pećnici na temperaturi od 100 Celzijevih stupnjeva da se osuše, čime ih sterilizirate.
  2. Poklopac i vrh staklenke nakon toga dobro prebrišite alkoholom kako biste usporili množenje bakterija, to jest kvarenje zimnice.
  3. Nakon spremanja zimnice u staklenke trebate ih ponovno pasterizirati ako je riječ o kiseloj povrtnoj zimnici, ili sterilizirati ako je riječ o slatkoj zimnici od voća. Sterilizacija je termička obrada na temperaturi od 100 Celzijevih stupnjeva i možete je napraviti tako da napunjenu i zatvorenu staklenku ostavite pola sata u pećnici ili da je pola sata kuhate u loncu s vodom, koja za barem jedan prst prekriva poklopac staklenke.
  4. Pasterizacija se odvija na temperaturi od 70 stupnjeva. Za nju se staklenka sa zimnicom stavi u lonac hladne vode i kuha dok se ne pojave prvi mjehurići, nakon čega se vatra sasvim smanji i tako ostavi još samo nekoliko minuta. Prilikom ukuhavanja u loncu u njega je radi zaštite staklenki dobro staviti krpe.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like