Zašto je Ivana Kalogjera (i ne samo ona) – iznimna žena

Slađana Marušić deset godina nije ni kihnula, a onda je dobila rak; Andrei Krivačić rekli su da će joj otpasti kosa, a prešutjeli još 346 nuspojava kemoterapije; Barbari Glad nisu vjerovali da boluje od raka jer je “premlada”… i tako, iz priče u priču, a jedna potresnija od druge, na stranicama portala Nismo same doznajemo kroz što dnevno prolazi deset tisuća onkoloških pacijentica u našem raspamećenom zdravstvenom sustavu.

Jer jedno je sjediti doma pred telkom i iz fotelje se zgražati nad vijestima o suludo dugačkim listama čekanja za pretrage, a sasvim drugo naći se i sam u 450 dana dugačkom redu čekača za npr. MR abdomena u KBC-u Zagreb. Jedno je ljutiti se na šefa i malu plaću, a sasvim drugo ostati bez posla i plaće usred kemoterapije, s djecom koja se još školuju, i bivšim mužem koji u mjesecu kad ona prolazi kroz operaciju uklanjanja obiju dojki prestane plaćati alimentaciju… Razlike jedino nema u užasu spoznaje da bi se mnogo lošeg moglo lako ispraviti, čak i bez dodatnih troškova, samo kad bi bilo stalo onima koje za to plaćamo, kad bi u sustavu bilo mrvicu više čovjeka i čovječnosti.

Taj užas bio je okidač zbog kojeg je jedna iznimna žena rekla: Dosta mi je! Zaposlit ću sebe i još dvadeset žena! Borit ćemo se i izboriti za promjene… I evo ih, bore se – upravo sada kampanjom za projekt Nisi sama – ideš s nama! koji će pacijenticama nakon kemoterapije u bolnici po potrebi omogućiti besplatan povratak kući taksijem. Projekt je osmislila i pokrenula iznimna žena – Ivana Kalogjera – koja je kao iznimna novinarka, mama, prijateljica… kad joj se dogodio rak, jedino znala biti i iznimna onkološka pacijentica.

Nismo same – internetski je portal koji od trenutka kad ga je Kalogjera pokrenula u ožujku 2017. čini divna, mala čuda. Tkaju ih stvarne žene, spremne podijeliti s drugima svoja iskustva.

Koliko je to bitno u bolesti, posebice teškoj poput raka, ne samo inspirativno nego i ljekovito – opisao je u svojoj knjizi “Ljubav, medicina, čuda” američki onkološki kirurg dr. Bernie S. Siegel.

Knjigu dr. Siegela nećemo ovdje prepričavati (u hrvatskom ju je prijevodu objavila 2012. Udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima Krijesnica), recimo tek da je njezin autor svoju karijeru uglednog i uspješnog onkološkog kirurga preusmjerio na područje emocionalne i psihološke potpore pacijentima oboljelim od raka; zauzima se za humanizaciju pristupa u liječenju karcinoma; osnovao je udrugu Exceptional Cancer Patients (Iznimni pacijenti oboljeli od raka) u kojoj se nekonvencionalnim terapeutskim postupcima ljude usmjerava prema samoizlječenju. Jer dr. Siegel je uvjeren:

Čovjek obolijeva od raka u trenutku kad njegov iscrpljen imunološki sustav dovede organizam u stanje depresivne ispražnjenosti i nemoći za dalju obranu; u većini ga slučajeva u takvo stanje dovodi sebična “ljubav” ili kronični nedostatak ljubavi, zato se i u oporavku od bolesti presudno važnom pokazala upravo – bezuvjetna ljubav, podrška, razumijevanje.

Svjedoče o tome i priče naših iznimnih žena s portala Nismo same. I priča iznimne Ivane Kalogjere. Uostalom, s nekoliko se klikova u to lako uvjeriti. Na Youtubeu će vam Ivanka Nikolić reći kako već 18 godina “Živimo moj rak i ja”. Nismo same potražite i na Fejsu.  Podržite.  Jer baš kao bolest, ni ljubav ni čuda ne događaju se (samo) drugima.

Video preuzet s web stranice www.nismosame.com i You Tube kanala Od5Do95

Fotografija: Neja Markičević

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like