Što je to od nas napravio Instagram (ili kad poželiš biti Angelina Jolie)

Instagram poludio za Mrtvom Nevjestom, ona luduje za Angelinom Jolie – vijest u tabloidima zgrozila je čitatelje širom svijeta. Tužno, jer nije riječ o voštanoj karikaturi slavne američke glumice, već o stvarnoj curi koja je samo htjela izgledati poput nje. Nakon pedesetak estetskih operacija i drastičnih dijeta, Iranka Sahar Tabar je postigla cilj – kao groteskna kopija Angeline Jolie u studenome je, u 24 sata, stekla pola milijuna pratitelja i postala nova Instagram zvijezda.

Sahar Tabar rođena je u Teheranu prije 22 godine, visoka je 141 centimetar, teška manje od 40 kilograma, a po zanimanju želi biti “internet celebrity” te izgledati kao omiljena joj američka glumica. Njezina priča, fotografije i video koje je dosad objavila na Instagramu otkriveni su potkraj studenoga na belgijskoj web stranici SudInfo.be i izazvali su lavinu reakcija, većinom zgražanja zbog toga jer ista Angelina izgleda kao zombi, kao kostur, a možda najviše kao Mrtva Nevjesta, odnosno animirana lutka iz filma Corpse Bride Tima Burtona.

Osoba iza gotički groteskne maske koju su sklepali neimenovani estetski kirurzi, zasad ne daje izjave. Prava zvijezda! Htjeli su, ali nisu (još) s njom uspjeli razgovarati ni The Sun, ni Daily Mail, ni Newsweek… ali se ovaj potonji potrudio dobiti mišljenje poznatog estetskog kirurga iz Miamija, koji na osnovi viđenog na fotografijama poziva Sahar Tabar da se hitno javi u bolnicu. Pretjeranim, njenoj dobi neprimjerenim operativnim zahvatima svih vrsta, a još više drastičnim dijetama i gubitkom mišićne mase, tvrdi iskusni plastičar, djevojci je ugrožen život.

Aktualna zvijezda Instagrama Sahar Tabar je žrtva. Zastrašujući dokaz kamo mogu odvesti pretjerivanja i idealizacija ljepote. Bili poznati ili ne, i  žene i muškarci plastične korekcije svog izgleda nerado priznaju. Pogotovo dok stvari ne izmaknu kontroli. Pjevačica Maja Šuput još može svoje pufaste obraščiće simpatičnom, vickastom lakoćom pripisivati nedostatku sna; manekenka Nina Morić više ne može i javno se jada kako su je skupo stajali karikaturalni efekti na njenom nekad prelijepom licu.

U trećoj životnoj dobi žrtve smo kulta mladosti. Posebno to pogađa žene koje se bave javnim poslom. Podočnjake i obješene obraze publika ne želi gledati. To je razlog zbog kojeg je, kako je sama objasnila, face lifting napravila Tereza Kesovija. Američka pak ikona fit forme i njegovanog izgleda, glumica Jane Fonda, razloge zbog kojih je u sedamdesetima posegnula za botoksom, hijaluronskim filerima, silikonskim umecima i čime već ne objasnila je ovako: htjela sam još raditi, propagirati dobar izgled, i jednostavno nisam smogla hrabrosti dalje stariti prirodno.

Ništa neprirodno nema u želji da u svakoj dobi izgledamo sebi i drugima najbolje moguće. Važno je, međutim, pritom ne postati žrtvom vlastite taštine i društvene zaglupljenosti stereotipima. Mlada Iranka s Instagrama za to je drastičan primjer, ali još drastičniji (čitaj: opasniji) jest fenomen velikog broja njezinih umreženih, većinom nekritičnih, sljedbenika. Koji i ovog trena – raste.

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like