BOŽIĆ DOLAZI… A ŠTO POD BOROM MINISTRICE DEMOGRAFIJE VIDI MAJMUN KOJI (SE) GLASA

Oko tri i pol tisuće djece dočekuje ovaj Božić ili u ustanovama ili kod udomitelja. Je li toj djeci i ljudima koji skrbe o njima bitno što je to ministrica demografije donijela u onaj vrtić u kartonskoj kutiji? Dvije tisućice kuna vrijedne poklončiće ili paketiće? Financirane eu-fondovskim ili sufinacirane roditeljskim novcem? Ma dajte, molim vas!

Pita li se to možda devet stotina tisuća hrvatskih ljudi koji, kaže državna statistika, životare u ovoj 2017. jer su pali ispod ruba koji ih je dijelio od bijede? Ma dajte, molim vas!

Samopromocija i dodvoravanje, time se ministrica Murganić u onom vrtiću bavila, i to na kraju godine u kojoj su u nadležnosti njezina ministarstva postignuti nevjerojatni rekordi: od rekordnog iseljavanja iz zemlje, do dosad nezabilježenih odbijanja pretrpanih ustanova i udomitelja da prime djecu ugroženu zbog nedostatne roditeljske skrbi. Upravo to doživjelo je ove godine prvi put dvadesetero zagrebačke djece; glavni grad u istom je sektoru zabilježio i najbizarniji od svih rekorda – u tijeku 2017. posvojeno je u Zagrebu jedno jedino dijete! Dok oko šest stotina provjerenih posvojitelja ne samo što čeka nego ne može ni vidjeti sve profile djece spremne za posvojenje jer mnogih uopće na zakonom propisanim listama – koje je Ministarstvo demografije dužno objavljivati – nema. Svi nisu ni upisani.

Netko u tom ministarstvu loše radi svoj posao. Ili loše radi cijela ekipa. Koja broji, da ne povjeruješ, i čak troje državnih tajnika! Za to vrijeme šefica ekipe – naslikavajući se, podobno, s časnama koje vode dječji vrtić – daje povoda saborskom kokodakanju u jalovom prepucavanju s oporbom.

Za to isto vrijeme cijela se Hrvatska združuje u dobrotvorstvu: u dućanima/udrugama/mjesnim odborima… punimo košare za potrebite sugrađane; uz svaku dječju želju, objavljenu na face-listama (npr. na PIN POSTU https://goo.gl/Fc51sF#božićnačarolija) smjesta se ispiše – Riješeno! Dječak (9) našao svoju vilenjakinju. Pa će posredstvom neke lokalne udruge, u akciji Foruma za kvalitetno udomiteljstvo, taj isti dječak (9) pod borom udomitelja naći što je poželio. Konkretno: traktor s priključcima (plug) ili pušku i majmuna koji se glasa…

A što će naći pod svojim borovima i jelama ministrice i ministri, sabornici s pozicije i opozicije…?, pitali smo majmuna koji (se) glasa. A on će uvjereno: naći će lijepo upakirane prijedloge prijedloga izmjena predloženih izmjena prijedloga zakona  ne bi li se državi i njezinim institucijama olakšalo da iste učinkovito provode. Napokon.

Fotografija: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like