Ajmo, Rakitiću, napunimo mrežu za palčiće

Vukovar i njegova bolnica, točnije rodilište, nemaju transportni inkubator. Nemaju dostatnu opremu koja prijevremeno rođenim malim Vukovarcima povećava šanse za život.

Telefonskim pozivima na 060 9007 pomoći ćemo da se to promijeni – motivira nas nogometaš Ivan Rakitić u tv spotu aktualne akcije za Vukovarsku bolnicu u organizaciji Udruge RTL pomaže djeci.

Da, nazvali smo (i) za vukovarski inkubator. I opet ćemo zvati. Jer nije vukovarsko jedino naše rodilište koje vapi za opremom.

Svake godine rodi nam se u Hrvatskoj oko 2000 palčića – majušnih bića kojima pluća još nisu dovoljno zrela da normalno dišu, kojima krvne žilice pucaju u mozgu… i kojima ovaj svijet priredi doček u obliku nezamislivo teške bitke za svaki udisaj. Zato se njihovi roditelji, bolno svjesni koliko je ta bitka neizvjesna i okrutna, okupljeni u Udruzi Palčići, proteklih nekoliko godina trude preko donacija opremiti što više rodilišta uređajima za prenatalnu skrb. Njihovu je pomoć dosad primilo oko trideset rodilišta.

U državi koja ne može adekvatno opremiti svoja rodilišta 2016. umrle su 52.034 osobe; iz nje je u istoj godini odselilo (i to samo prema službenoj evidenciji) 53.740 osoba, a rodila su joj se 36.372 djeteta.

Među njima je bilo i onih 2000 bebica kojima životi ovise o inkubatorima za siguran transport do najbližega im, njihovu liječenju namijenjenoga KBC-a (samo su četiri takva u RH).

Ajmo, Rakitiću, napunimo solidarno golovima mrežu državi koja nema 350.000 kuna za vukovarski transportni inkubator. Ali ima ministra zdravstva koji se neće zacrvenjeti zbog toga. Koja nema jasnu strategiju dugoročnog razvoja. Osim ako to nije demografska obnova potpomognuta zakonskom zabranom pobačaja, sa Željkom Markić na čelu kolone.

Fotografija: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like